Hovhanisian klimt naar de leiding

MherMher Hovhanisian lijkt zich prima te herpakken na de pijnlijke nederlaag tegen Decoster. Vandaag klopte hij met zwart Pieter Claesen. Dgebuadze kwam niet verder dan remise tegen Mohandesi, die samen met Mher aan de leiding blijft. In de open reeks zijn er nog 2 leiders, bij de dames 1. We hebben ook nog “historisch” schaakfabrieknieuws, een filmpje én nieuwe analyses van onder andere de nieuwe leider…

Mher Hovhanisian heeft na zijn nederlaag tegen Decoster de puntjes op de i gezet. 3/3 en 4/5, goed voor een leidersplaats, gedeeld met de verrassende Mohandesi.

Mher speelde vandaag met zwart tegen Pieter Claesen. Die verraste de Armeen door op zet 1 e4! te spelen, iets wat Claesen niet al te veel doet (meestal speelt hij c4). ClaesenJe kon er dus donder op zeggen dat Claesen zich op een Fransman had voorbereid. Mher trok zich daar niets van aan en speelde toch zijn gebruikelijke variant. “Ik speel die al 20 jaar, ik ken die stellingen sowieso goed”, zei de Armeen vol zelfvertrouwen. De partij ging gelijkopgaand tot Claesen de stelling opensmeet met een interessant offer. De follow-up kwam er echter niet en Claesen besefte zijn gemiste kans (foto). Mher won 2 pionnetjes, iets wat hij niet meer weggaf. De Armeen heeft de partij voor ons geanalyseerd (zie pgn-bestand). Onderaan dit artikel hebben we ook nog een kort filmpje gezet van de analyse met Dgebuadze als toeschouwer.

Dgebuadze beet zijn tanden stukAlexandre Dgebuadze had het opnieuw erg moeilijk. In een verbeten strijd beet hij zijn tanden stuk (foto) op Shahin Mohandesi. Het werd uiteindelijk remise. Mohandesi blijft prima spelen. Morgen staat Hovhanisian-Mohandesi op het programma, een duel met een geschiedenis: Vorig jaar verloor Mher immers de titel aan Mohandesi door in tijdnood een +4-stelling weg te blunderen. Revanchegevoelens zullen hem dus niet vreemd zijn (hoewel de 2 prima met elkaar opschieten).

Saibualtov en Vandevoort hielden het snel voor bekeken (remise), maar in de andere partijen was er wel strijd. Frederic Decoster kreeg zijn voorbereiding op het bord en dat betekent meestal comfortabel spel. Nu was dat niet anders: Frederic koos een leuk plan, dat hij voor u uitlegde in ons pgn-bestand, om een goede stelling te bereiken. Wiley zag de kans op three-times-repetition (3x dezelfde stelling) en greep die met beide handen.

Akhayan won van Werksma, Van Mechelen bevestigt zijn goede vorm door hetzelfde te doen tegen Bolzoni en Luc Henris scoorde voor de tweede keer op rij. Voorts tilde Bruno Laurent zich uit zijn slechte vorm met zijn eerse plusje en duwde Draftian Schuermans verder de put in. De arme oude rot heeft 0.5/5.

LeenaertsDe open reeks dan. Daar was het uitkijken naar het jeugdduel Soors-Leenaerts. Die twee speelden erg volwassen: Leenaerts had zich voorbereid en Soors kende de stelling gewoon goed. Beiden volgden Aronian-Shirov van enkele weken geleden (kandidatenmatchen) en net als in die partij was de stelling bijzonder scherp. Leenaerts speelde het prima: hij offerde een kwaliteit voor een schitterende stelling en won uiteindelijk een vol stuk. 0-1. Robin en Stef kwamen er even bijzitten voor hun commentaar (zie pgn-bestand analyses).

Bord 1 viel wat tegen. Roel Hamblok liet zich verrassen in de opening en stond al na 6 zetten duidelijk minder. Spanooghe liet Roel niet meer in de match komen. 1-0. Daarmee hebben we nog 2 leiders: Leenaerts en Spanooghe, die elkaar morgen partij geven.

Er waren ook enkele verrassingen: zo won Daces erg rap van een blunderende Sarrau en haalde de franstalige verslaggever Thierry Verspecht remise tegen Yves Duhayon. We hadden hem een mooie titel beloofd mits winst, maar het mocht niet zijn.

Omdat we niet te seksistisch willen zijn, gaan we toch ook de stand van de meisjes eens meegeven. Daar is Marigje Degrande uit Brugge de rest aan het wegspelen (net als vorig jaar). Ze heeft een halfje meer dan Evy De Weird.

Nog een nieuwtje van het huis: Gisteren bereikte de schaakfabriek een nieuw bezoekersrecord met maar liefst 1077 bezoekers (op 1 dag). Veel dank aan alle lezers!

De uitslagen:

Mohandesi-Dgebuadze 1/2
Claesen-Hovhanisian 0-1
Saibulatov-Vandevoort 1/2
Decoster-Wiley 1/2
Marechal-Henris 0-1
Akhayan-Werksma 1-0
Van Mechelen-Bolzoni 1-0
Duric-Laurent 0-1
Schuermans-Draftian 0-1

Spanoghe-Hamblok 1-0
Soors-Leenaerts 0-1
Verspecht-Duhayon 1/2
Vingerhoets-Tonoli 0-1
Daces-Sarrau 1-0

En om af te sluiten een filmpje: een dikke minuut uit de analyse Claesen-Hovhanisian met Dgebuadze die commentaar geeft. De geluidskwaliteit is door de grote zaal echter erbarmelijk, dus geven we het vooral mee als sfeerbeeld en wie weet dat u de stelling ook kan volgen:

Video thumbnail. Click to play
Click To Play

 1. Thipsie M
  Thipsie M04-07-2007

  Een halftje na 2 verliespartijen is goe Kar! Vanaf morgent der weer vol tegenaan é !!!

 2. Mrxjn
  Mrxjn04-07-2007

  Nog altijd de helft!!
  Goooooooo Karaaa!

 3. Noir Abruzze
  Noir Abruzze05-07-2007

  Tsss… arme Schuermans : hij heeft toch een halve punt en niet 0/5 zoals geschreven ;o)

 4. Lusine en Armen
  Lusine en Armen05-07-2007

  Apres Mher jan!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.