Docx doet het onmogelijke!

DockxHet is eindelijk gebeurd: Miroschnichenko heeft een partij op Belgische bodem verloren. Op het Inventi-tornooi in Antwerpen sneuvelde de nieuwe top-40’er tegen Stefan Docx. Daarmee is niet alleen de hegemonie van Miro geëindigd, maar is het tornooi plots erg spannend geworden. We hebben trouwens de analyse van die partij voor u gevolgd. Ook nog interessant: een speciale bezoeker, en niet de minste…

Vandaag trokken we voor de verandering niet naar de Salle d’Octave Henri in Namen, maar wel naar de poepsjieke zalen van het consultancybedrijf Inventi in hartje Antwerpen. Hartje, dat mag u letterlijk opvatten, want vertrekkende van centraal station loop je door de Meir naar de kathedraal en ziet u de mooiste kant van Antwerpen. Maar goed, we zijn chessbase niet en dus hebben we heel die reis niet gefotografeerd, maar hebben we het kruit bewaard voor het tornooi zelf.

En wat voor een kruit kregen we! Na bekomen te zijn van de prachtige speelomstandigheden (zie foto’s verder in dit artikel) , bekeerden we ons tot de essentie: schaken. Evgeneij Miroschnichenko is al een hele poos ongeslagen op Belgisch grondgebied. De Brugse Meesters gaf 9/9, de interclubs voor Bredene waren ook outstanding en totnogtoe liep het in de Inventi-zaal ook prima: 5/5, weliswaar niet altijd met heel goed schaak.

Dockx-MiroVandaag moest Miro met zwart tegen Stefan Docx. De Oekraïner had niet stilgezeten in zijn hotel en kwam tot de conclusie dat “Docx ofwel schitterend speelt ofwel barslecht”. Helaas voor Miro was het vandaag dat eerste. Docx speelde een heel erg sterke partij en profiteerde van enkele mindere zetjes van de GM. Hoewel Miro al meer minder heeft gestaan dit tornooi, liet Docx hem niet ontsnappen. Een eindspel met een pion meer werd bereikt en verlies was al uitgesloten. Docx was niet onder de indruk en werkte het koelbloedig af. Een absolute stuntzege! In het pgn-bestand dat wij onderaan hebben geplaatst, kan u de analyse tussen de 2 bekijken.

Wat is er aan de hand met Miro dit tornooi? “Ach, niet zoveel, al is het duidelijk dat ik minder speel. Vooral vandaag had ik een heel slechte dag. Maar dat is niet alles hoor. Ze hebben hier gewoon geen respect voor mij. Ik bedoel dan dat ze niet onder de indruk zijn en er volop voor gaan. Dan krijg je het als reekshoofd wel eens moeilijk”, legde de Oekraïner uit. Om hem wat op te monteren herinnerde ik hem aan zijn nieuwe rating, die om en bij de 2670 ligt. “Achja, 2700 is nog altijd een doel, maar sinds ik zo hoog sta heb ik alleen maar verloren. In de spaanse interclubs 8 punten, nu in Antwerpen zal ik er zeker geen winnen. Ik ga me niet te veel aantrekken van die elo’s.”

De JongHet verlies van Miro betekent niet alleen een stuntzege met nieuwswaarde, het betekent ook dat hij niet meer alleen leider is. Jan-Willem De Jong is hem immers komen vergezellen. De Jong had het vandaag knap lastig tegen Jeroen Claesen en bood dan ook zelf remise aan na amper 20 zetten. Toch was de partij niet oninteressant en we hebben de commentaren van de 2 spelers in het pgn-bestandje toegevoegd. Leuk om te weten: De Jong en Miro bekampen elkaar in de laatste ronde.

Het Inventi-tornooi is een normentornooi. Dat roept uiteraard meteen de vraag op: Kan er eigenlijk nog iemand normen halen? Jazeker, Bianca Mühren was nog in de running met 3/5 (je moet 6/9 halen voor de norm) en ook Andy Ooms kon nog dromen. Vandaag werd aan die droom wel een fikse tik uitgedeeld. Mühren verloor tegen FM De Wit en Ooms ging eraf tegen Marc Dutreeuw, die een gewonnen stelling ijzig kalm uitspeelde onder tijdsdruk.

In de 5de partij van de dag miste Eddy Van Beers een leuke tactische truc, waardoor Arben Dardha het volle pond kon binnenhalen. Jan Timman

We stonden net op punt onze trein te gaan halen (of beter: naar de trein te gaan, hem gaan halen zou niet zo praktisch zijn), toen er plots een oude bekende opdook in de Inventi-hallen: niemand minder dan Jan Timman himself. Een ideale gelegenheid om eens uitgebreid met deze man te praten lieten wij uiteraard niet aan ons voorbijgaan. Samen met de topmannen van Inventi hadden we het over schaken nu en vroeger, maar ook over de grootse plannen die men daar heeft met het schaken, maar waarvan men nog niet veel details kwijt wil, behalve dat het groots zal zijn. Het resultaat van deze gesprekken krijgt u volgende week na het eindverslag. Nu gaan wij slapen.

Oja, we zouden u nog tonen hoe de speelzaal en dergelijke eruitzien:

De sjieke opening

De zaal als je het gebouw binnenkomt, met een knappe design-deur

De zaal van binnen

De speelzaal van binnen, met wat abstracte kunst en mooi meubilair

De VIP-ruimte

De VIP-ruimte. Hier komen de spelers na de partijen analyseren en krijgen ze gratis allerlei lekkers, zoals ook…

Wijn

wijn, coal, Red Bull, enzovoort…

 1. Stefan
  Stefan05-07-2007

  Docx is zonder K geschreven Jan ;–) verder schitterende site doe zo voort.

  Grtz, Stefan

 2. Mark De Smedt
  Mark De Smedt06-07-2007

  Proficiat met deze krachttoer, Stefan, en vooral met de manier waarop !
  Mark

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.