Geven de toppers het op?

TonoliWat de climax van het tornooi had moeten worden, werd een anti-climax. Zowel Hovhanisian als Vandevoort hadden geen zin om Dgebuadze’s leidersplaats aan te vallen. Beiden speelden een salonremise. Gelukkig is er nog Jan Van Mechelen, die morgen voor een IM-norm speelt na een knappe overwinning tegen Mohandesi. In de open reeks heeft Benjamin Tonoli het topduel gewonnen…

We zouden dolgraag een verslag schrijven over tijdnood, offers en risico’s in de elitereeks. Maar de titelkandidaten lijken zich neer te leggen bij een titel voor Dgebuadze. Hovhanisian en Laurent remiseerden al na 7 zetten, Vandevoort en Dgebuadze deden nog beter: 6 zetten (net na de remise van bord 2 wel). Voor Dgebuadze een prima scenario, aangezien zijn concurrenten morgen tegen elkaar spelen en dus waarschijnlijk hun tweede plaats niet willen opgeven (gepaard gaande met die plaats een klein maandloon).

Jan Van MechelenGeen nood, want we hebben nog Jan Van Mechelen. De afgelopen dagen stond Frederic Decoster wat in de schijnwerpers (terecht ook), maar wat Van Mechelen dit tornooi laat zien is eigenlijk even straf. Stevige remises tegen onder andere Dgebuadze waren knap, maar zijn overwinningen tegen Werksma en vandaag Mohandesi zijn heel erg sterk. 5/8, niet gek! Meer zelfs, het is zo straf dat Van Mechelen mits winst tegen zijn spitsbroeder Claesen morgen een IM-norm kan scoren! Wij gaan die partij dan ook live coveren morgen.

Wie ook nog kans maakte op een IM-norm was die andere tornooirevelatie, Frederic Decoster. Daarvoor moest hij wel 2 keer winnen. Vandaag liep het tegen Pieter Claesen echter niet zo simpel. Die laatste had zich goed voorbereid, maar bood na een vergissing remise aan. Decoster weigerde, maar zag al snel dat de stelling niet eenvoudig was. Iets later werd het toch remise. Decoster heeft de partij zoals gewoonlijk uitgebreid geanalyseerd (zie verder).

Schuermans-SaiboulatovRobert Schuermans is wat aan het herstellen van zijn mindere start. Vandaag haalde hij remise tegen een pakje Marlboro (foto), of toch een pakje Marlboro light, want Saiboulatov is een schim van de Saiboulatov van de eerste rondes. Daar leek hij zich toch te gaan ontpoppen als een van dé favorieten, maar na enkele verrassende nederlagen is hij helemaal teruggezakt in de stand.

In de open reeks zit het anders: daar moét je winnen om voor de titel te kunnen spelen. De revelatie van het tornooi, Robin Leenaerts, had nog niet verloren en mocht vandaag met wit tegen Benjamin Tonoli aantreden. Mocht is misschien het foute woord, want Tonoli had zich prima voorbereid en kreeg al snel een fatsoenlijk openingsvoordeel. De stelling was doenbaar voor Leenaerts, maar enkele fouten bleken beslissend. 0-1.

Kevin NoirouxTonoli wordt aan de leiding vergezeld door 2 jeugdspelers. Nils Nijs kreeg de overwinning op een schoteltje aangeboden tegen Pierre Munster, die gewoon 2 pionnen blunderde. Nils heeft de partij kort besproken voor ons (zie onderaan). De tweede jeugdspeler is een grotere verrassing: Kevin Noiroux. Hij versloeg Spanoghe en is ook nog mee met Tonoli en Nijs. Op een half punt volgen Sarrau (bekijk zijn opmerkingen bij zijn overwinning tegen Russo onderaan) en Thirion. Het wordt dus razendspannend morgenvroeg, daarom brengen wij de eerste 2 borden van de open reeks live!

Ik kreeg op dit tornooi wel eens de vraag hoe het eigenlijk zat met het damestornooi. Wel, ze hebben daar nog nooit zo goed geschaakt:

Breiende moeders

Omdat ik natuurlijk niet écht de seksistische toer wil opgaan en dit enkel een grapje is, zal ik uiteraard ook het relevante nieuws melden: Marigje Degrande is vandaag Belgisch kampioene geworden! Ze won tegen haar enige concurrente Evy De Weird. Proficiat aan Marigje. Haar titel verliest wel een klein beetje glans omdat haar grootste tegenstanders, Hanne Goossens en Eva Baekelandt, in de open reeks spelen.

Morgen zijn we er vanaf 11u ’s morgens live bij op de topborden in de elite, de partij van Jan Van Mechelen en de topborden in de open reeks. We doen dat semilive, maar de snelheid van de updates zal hopelijk prima verlopen!

Vandervoort-Dgebuadze 1/2
Hovhanisian-Laurent 1/2
Decoster-Claesen 1/2
Van Mechelen-Mohandesi 1-0
Draftian-Akhayan 1-0
Wiley-Henris 1-0
Bolzoni-Duric 1-0
Schuermans-Saiboulatov 1/2
Marechal-Werksma 1-0

Leenaerts-Tonoli 0-1
Nijs-Munster 1-0
Noiroux-Spanoghe 1-0
Sarrau-Russo 1-0
Larmuseau-Thirion 0-1

De Weird-Degrande 0-1

Ons fotoalbum van vandaag:

BK Ronde 8
 1. wim
  wim07-07-2007

  Het technisch systeem staat duidelijk nog niet helemaal op punt. De volgende boodschap komt voor de open reeks: “You are looking for something that is not here now.”

 2. wim
  wim07-07-2007

  Ik hoop dat er enige aandacht is voor de dames waar vandaag de twee koplopers tegen elkaar spelen.

 3. Hugo Van Steenwinckel
  Hugo Van Steenwinckel07-07-2007

  Eindelijk, weliswaar semi-live borden, maar nu kunnen we toch zien wat er gespeeld werd. Proficiat.

 4. wim
  wim07-07-2007

  Ik zie alleen e4 van Vandervoort en maar drie borden. Is dit bij iedereen zo of ben ik de enige?

 5. Wim
  Wim07-07-2007

  Ah, nu ziek ik het ook!

 6. Jan Lagrain
  Jan Lagrain07-07-2007

  Decoster weigert weer remise

 7. Wim
  Wim07-07-2007

  Gelukkig hebben we Frederic nog! Hij staat trouwens een stuk beter. Nils staat al een pion voor na het thematische Lxh7.

 8. Jan Lagrain
  Jan Lagrain07-07-2007

  We zijn trouwens voorlopig niet semi, maar volledig live 🙂 Dat zal in de tijdnoodfase wss moeilijker worden

 9. Hugo Van Steenwinckel
  Hugo Van Steenwinckel07-07-2007

  Een dikke proficiat aan Nils Nijs.

 10. Mrxjn
  Mrxjn07-07-2007

  Proficiat Fré! Je kan ze niet allemaal winnen hé 😉

  Hartelijk dank Jan om ons de mogelijkheid te bieden de partij te volgen!!

  mvg,
  Mrxjn

 11. Hugo Van Steenwinckel
  Hugo Van Steenwinckel07-07-2007

  Ook een dikke proficiat aan onzen Benjamin. De jeugd is duidelijk boven dit jaar.

 12. Marc
  Marc07-07-2007

  Het semi-live gebeuren is duidelijk een schot in de roos.

  Opvallend in de open reeks is ook de goede prestatie van Lars Swijsen!

 13. Wim
  Wim08-07-2007

  Marigje, proficiat met je tweede titel op rij!

 14. martin
  martin08-07-2007

  Ik stond toevallig naar de partij van Lars Swijsen te kijken. Hij bestudeerde zeer intensief zijn notatieformulier, wat ik wel wat vreemd vond. Maar toen claimde hij 3x dezelfde stelling op het bord, en het bleek nog te kloppen ook!

 15. fabriek-fan
  fabriek-fan08-07-2007

  Toch ook wel knap hoe die moeders ,tijdens het eindeloze wachten op hun schakende kroost ( of partner?), toch hun tijd nog nuttig besteden ! Die schakende nietsnutten zullen alvast volgende winter lekker- warme sjaals in voorraad hebben …Chapeau ! Een medaille voor hen zou ook niet misplaatst zijn !

 16. Tom Vananderoye
  Tom Vananderoye09-07-2007

  ja Lars is grote stappen vooruit aan het zetten; op ENCI Limburg Open haalde hij een 4/6 met een TPR van 1869 en dat bevestigd hij nu. Met Hans Vandersmissen en Sander Hauglustaine hebben we bij Hasselt in die leeftijd categorie ook nog 2 beloftevolle spelers rondlopen. Voor mij toch ook een pluimtje op de hoed van onze voorzitter/jeugdleider Robert Pools (alhoewel dat Lars zelf ook invidueel zeer veel studie-ijver aan de dag legt).

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.