Belgische jeugd maakt het de toppers lastig

SaligoHet internationale Open tornooi van Gent is vanmiddag gestart. De eerste ronde is zopas afgelopen. Twee Belgische jeugdspelers schitteren op de eerste borden. Onze eerste indrukken met veel foto’s én een fotowedstrijd…

355, dat is het enorme aantal schakers dat vandaag is afgezakt naar Gent voor de jubileumeditie van het internationale toptornooi. SpeelzaalDat is niet verwonderlijk, want het is de 30ste keer dat dit tornooi georganiseerd wordt en daarom is er wat extra moeite gestopt in de prijzenpot: 1750 euro is een mooie eerste prijs (voor 4 dagen spelen). Ook de locatie is anders: er wordt niet meer gespeeld in de kazerne (die door de stad Gent is opgekocht en nu verbouwd wordt), maar wel in het sint-Barbaracollege. In het begin is het wat zoeken omdat verscheidene klaslokalen dienst doen als speelruimte.    

Het is geen sinecure om het overzicht te behouden in zulke enorme massa spelers. Toch zijn er duidelijke favorieten. Vooreerst de elotopper Baklan, die met zijn 2650 elo ongeveer 100 punten boven de rest zit. Timoschenko (2566), Ikonnikov (2558), Vajda (2547) en dies meer tonen aan dat GM’s dit tornooi nog steeds weten te vinden.

DgebuadzeAl even traditiegetrouw is een deel van de Belgische schaaktop ook aanwezig: Dgebuadze, Vanderstricht, Dutreeuw, Geirnaert, Mohandesi en Van Mechelen zijn enkele namen die de meesten bekend in de oren zullen klinken. En dan zijn er nog de Nederlanders natuurlijk: met een hele hoop zijn ze afgezakt om te genieten van de Gentse feesten en terloops ook nog wat te schaken, als het even kan. De bekendere namen zijn Jan-Willem De Jong – vorige week nog outstanding in Antwerpen- Edwin Van Haastert – die hier ooit de kranten haalde dankzij een knokpartijtje met Marc Dutreeuw – en Koen Leenhouts, al jaren lid van Brugge.

Baklan-LarmuseauDe eerste ronde van zulke open tornooien is meestal een opwarmertje voor de favorieten. Veel verrassingen zijn er meestal niet, toch kunnen we over deze eerste ronde in Gent enkele leuke opmerkingen geven: onze jeugdspelers Michiel Larmuseau en Pieter Saligo maakten het Baklan en Timoschenko namelijk bijzonder lastig. Beiden hielden de stelling lange tijd op gelijke voet, maar moesten uiteindelijk toch buigen voor de ervaring en klasse van de grootmeesters.

1 verrassing in die eerste ronde: Koen Leenhouts speelde erg rap remise tegen ene Vermue (1835). Maar over het algemeen werd de logica gerespecteerd. U kan alle uitslagen en standen vinden op de site van kgsrl, waar de eerste borden ook live worden uitgezonden (en dat werkte goed, behalve één naamsverwisseling). De tweede ronde start om 19u.

We hebben ook nog een pak foto’s en beginnen met onze fotowedstrijd. Wie is de schaker achter dit T-shirt (de tekst op het shirt kan een hint zijn):

Wie is dit?

Het antwoord geven wij woensdag op het einde van het tornooi. Wie het denkt te weten kan mailen naar schaakfabriek@gmail.com en maakt kans op een Schaakfabriek-prijs: de winnaar mag in een exclusief artikel een blad vol reclame maken voor een tornooi naar zijn of haar keuze (een prijs ter waarde van 5 euro dus).

En nog enkele foto’s, straks komen er veel meer (als u over de foto’s gaat met de muis, zou de naam van de speler moeten verschijnen):

GM Vajda

Pieter Saligo

GM Baklan

Van Mechelen

Hans Renette

  1. Albert Vermue
    Albert Vermue20-07-2007

    De ene Vermue heeft een voornaam: Albert, zou een bekende naam moeten zijn in Belgie: 🙂

    ’t was overigens mijn enige wapenfeit, de remise tegen Koen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.