GM’s blijven op koers

Wie zit achter dit T-shirt?De toppers in Gent kregen het echter niet cadeau. Allen werden ze serieus op de proef gesteld. Hun tegenstanders (bijna allemaal Belgen) knokten voor wat ze waard waren en probeerden het zelfs met speciale wapens. Voorts herinneren we de lezers aan onze wedstrijd…

De eerste rondes in dit soort tornooien draaien bijna altijd rond 1 vraag: Is er een “amateur” die een GM kan doen bengelen? In Gent is dat niet anders: Dennis Van Vliet, Koen Heynen, Yves Van Hulle, Ingo Lindam en Arthur Hugaert stonden voor de loodzware taak om de Baklan’s en Timoshenko’s het vuur aan de schenen te leggen.

Arthur Hugaert

Arthur Hugaert leek goed op weg om toch iets in die richting te doen. GM Vajda (2547) had het hoegenaamd niet makkelijk tegen Hugaert. De Gentenaar leek af te stevenen op een eindspel met remisekansen, maar net dan komt de techniek van dergelijke topspelers naar boven: 1 pionnetje werd verzwakt en meteen zakte de stelling van Arthur in elkaar. GM-amateur 1-0.

“Wat kan ik doen om deze Rus te laten afzien”, dacht Koen Heynen bij aanvang van zijn tweede ronde. De oplossing: Een speciaal drankje!

Koen Heynen

En het leek niet slecht te werken. Heynen kreeg wat stukken afgeruild en hield de stelling min of meer in evenwicht. De sterke lopers van zijn tegenstander Ikonnikov gaven echter vrij snel de doorslag. De lopers? Als we even inzoomen op Heynen’s geheim, wordt al snel duidelijk wat écht cruciaal bleek:

Kasier pils

Kaiser Pils! Soms een geheim wapen, maar tegen een Rus minder effectief. “In Rusland zijn we wel wat meer gewend”, redeneerde Ikonnikov. GM-amateurs, 2-0.

De derde die aan beurt was, was Dennis Van Vliet. Hij deed het bijlange niet slecht en had zelfs eventjes een pion meer. Het lijkt ons echter waarschijnlijk dat de compensatie die reekshoofd Baklan had voldoende bleek, aangezien hij enkele zetten later een kwaliteit en nog enkele zetten later zelfs een volle toren voorkwam. GM-amateurs, 3-0.

Van Hulle-Dgebuadze

De vierde in het rijtje was Yves Van Hulle. Hij ploeterde tot in de ultieme tijdnood voor een half punt tot hij toch zijn meerdere moest erkennen in de kersvers Belgische kampioen, Alexandre Dgebuadze. Die gaf na de partij te kennen dat Van Hulle misschien zelfs kansen op winst had gehad mits een specifieke voortzetting. Jammer maar helaas, GM-amateurs, 4-0.

Alle hoop rustte dan op de schouders van Ingo Lindam. Hij verloor vrij snel 2 pionnen tegen Timoschenko, maar beet zich dan toch vast in de partij. Wat een beetje op compensatie leek, werd door de Ukraïnse GM snel ongedaan gemaakt: GM-amateurs 5-0, een pijnlijke maar logische nederlaag voor de amateurs.

Marc Bils

Er leek dan toch een verrassing te vallen iets verder in het strijdperk: Roy Kerckhoven (2012) drukte Ingam Cordts (2334) helemaal weg en verkreeg een prima positie met 2 stukken voor een toren. Met nog 10 minuten op zijn klok, sloeg het noodlot toe: zijn GSM ging af! In Gent betekent dat een straftijd van 15 minuten en aangezien 10-15=-5 was de stunt verdwenen. De wulpse doch ervaren scheidsrechter Marc Bils (foto) moest namelijk ingrijpen. Saved by the bell noemen ze dat!

  • Bekijk de uitslagen, standen en paringen op de site van KGSRL. Daar zullen ook nog partijen verschijnen, maar die zijn nog in verwerking.

Wij herinneren de lezers ook nog aan onze wedstrijd: Wie zit er achter dit T-shirt? is de vraag en het antwoord mag u mailen naar schaakfabriek@gmail.com. De prijs is nederig, maar wie weet nuttig: een vol artikel reclame voor een tornooi naar keuze.

Wie is dit?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.