Timoshenko is eerste GM die plooit

TimoshenkoGisteren wonnen de GM’s nog overtuigend met 5-0, vandaag liep het iets moeizamer. De eerste GM heeft namelijk een halfje moeten toestaan. George Timoshenko kwam niet verder dan remise tegen Lammens (2250). Bij de Belgen stuntte Benjamin Tonoli door Marc Dutreeuw te kloppen en ook Vanderstricht liet een eerste halfje vallen…

De Gentse feesten geven aan dit open internationaal wel een aparte sfeer. Je ziet er andere taferelen dan op andere tornooien: slapende spelers, luidruchtige Nederlanders (nouja, apart is dat niet echt), vele blunders en vele mensen die te laat aan hun bord verschijnen. De reden is natuurlijk dat velen na de avondpartijen nog een stapje in de wereld zetten.

Te laat

Voor de GM’s is het andere koek: zij moeten hier hun kost verdienen en kunnen het zich niet permitteren de hele nacht op schok te gaan. Het verschil is dikwijls merkbaar: hun tegenstanders hebben er wel een zware nacht opzitten en zijn dus sowieso minder geconcentreerd, wat het niveauverschil al te duidelijk maakt. De topborden hadden het vandaag dan ook makkelijker dan gisteren: Baklan had niet echt moeite met Tim Mazajchik (2235) en Alexandre Dgebuadze leek zich stierlijk te vervelen tegen Houtman.

Dgebuadze geeuwt

Vajda had het een stuk moeilijker tegen Duijker (2225). Toch verloor de Roemeen nooit de controle over de stelling en een truc in het eindspel leverde hem het volle punt op. Linton Donovan (2225), vroeger nog een van de beste jeugdspelers van ons land, bleek ook een stuk taaier dan gedacht. Ikonnikov had er zijn haden mee vol, maar een pionwinst bleek voldoende. GM-amateurs 4-0.

Dat kan hier niet blijven duren moet de Nederlander Tim Lammens gedacht hebben. Hij gaf geen krimp tegen Timoshenko. In een sveshnikov-achtige structuur werd het evenwicht nooit gebroken. Remise was dan ook het logische gevolg. Een eerste GM die “sneuvelt”!

Lammens-Timo

Tot zover de eerste verrassing bij de GM’s. Net achter hen spelen nog een heleboel prima spelers (voornamelijk IM’s), die het blijkbaar een stuk lastiger hadden vandaag. De eerste verrassing kwam van Benjamin Tonoli. Tegen Marc Dutreeuw belandde hij in een eindspel dat er remise-achtig uitzag. Toch slaagde de vice-kampioen van het Open BK er in iets te forceren: eerste Belgische topper die sneuvelt.

De tweede topper, Geert Vanderstricht, had het ook erg moeilijk. Hij ploeterde voor de overwinning tegen Van Zutphen, maar opnieuw werd het remise. Alexander Alienkin liet zich niet bij de neus nemen.

Alienkin

Hij won en troont mee met de rest: 3/3.

Gisteren haalden wij na de avondpartijen nog even oude herinneringen op naar enkele jaren geleden, toen het koppel Heike Vogel en Stefan Pik meededen aan dit tornooi. Echt grappige namen (of combinaties) vinden we dit jaar nog niet, al klinkt Linda Jap Tjoen San ook niet slecht. Zij haalde remise tegen Edwin “Rocky 7” Van Haastert.

Barricade

Dit is een barricade. Rechts is de ingang van speelzaal 1 en er waren nogal wat klachten gekomen dat er door de grote doorstroom van mensen veel lawaai was. De oplossing is deze constructie, die spelers die naar het café willen gaan, omleidt en zo hoopt de geluidshinder te beperken.

Nog opvallend: The Nerd. Nu denkt u natuurlijk dat ik iemand zwaar op de tenen wil trappen, maar dat is niet de intentie. Anton Heyerick is een van de spelers op dit tornooi en deed enkele maanden geleden mee aan het VTM-programma “The beauty and the nerd” (als nerd), vandaar zijn bijnaam.

Anton Heyerick

Ook erg typisch op de Open van Gent zijn groepjes “toeristen”: buitenlanders die met enkele spelers van hun club naar Gent komen en vooral opvallen door ofwel heel erg veel te drinken, ofwel een outfit die opvalt. Zo dragen deze jongens allemaal hetzelfde T-shirt en petje:

petjes

En we eindigen met een “Hoe zou het zijn met”… Greet Van Laecke? Greet was enkele jaren geleden een van de sterkste vrouwelijke jeugdspelers, toen ze er de brui aan gaf en haar studies voor liet gaan. Nu is ze net afgestudeerd en zal misschien opnieuw de stukken opnemen. Haar band met de schaakwereld blijft sowieso bestaan, aangezien ze een relatie heeft met de Brugse speler Stijn Bertrem.

Greet Van Laecke

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.