Vechten GM’s het onder elkaar uit?

DgebuadzeDankzij een remise tussen Dgebuadze en Ikonnikov en overwinningen van Baklan, Timoshenko en Vajda is de stand bijna compleet: enkel Edwin Van Haastert is spelbreker en sluit aan bij de 5 GM’s na zijn overwinning op revelatie Tonoli. De beste Belg op papier heeft een erg moeilijk tornooi…

Dgebuadze en Ikonnikov doen wat van hen verwacht werd: remiseren. In dergelijke tornooien waar broodspelers elkaar ontmoeten, wordt dikwijls erg voorzichtig omgesprongen met de situatie. Een verlies kan een pak prijzengeld en dus loon kosten. De remise van de twee leiders kwam goed uit voor de andere GM’s. Baklan won van Vandenbrande, Timoshenko klopte Lacrosse en Vajda zette Den Heeten opzij.

Edwin Van Haastert

5 GM’s met 5.5: het was bijna de perfecte weerspiegeling van de verwachtingen geweest, ware het niet dat de sterke Nederlandse IM Edwin Van Haastert zich bij dat rijtje heeft gevoegd. Hij speelde eerder in het tornooi één snelle remise tegen zijn vriendin Jap Tjoen San om sindsdien iedereen van het bord te meppen. Dat mocht dé verrassing van het tornooi, Benjamin Tonoli, aan de lijve ondervinden. Hij liep tegen zijn eerste nederlaag van dit tornooi aan. Misschien dat zijn lange strijd tegen Vajda zijn tol eiste (“Tonoli probeerde meer dan uur een pluspion in een toreneindspel uit te melken, blijkbaar tot grote ergernis van de Roemeense GM”, aldus toeschouwer “Flupke”).

Het is een moeilijk tornooi voor de sterkste Belg (op Dgebuadze na), Geert Vanderstricht. Hij verloor gisteren opnieuw punten door een verrassende remise tegen snelheidsduivel Atanasiu (veel lezers kennen hem misschien nog wel van het Vlaams Kampioenschap, klik op deze link als u uw geheugen wilt opfrissen).

Straks een langer verslag met nieuwe foto’s, voorlopig verwijzen wij u door naar de goed onderhouden officiële site. Daar staan ook nieuwe partijen op, in het geupdate pgn-bestand.

U kan de partijen van de Belgen en de toppartijen die beschikbaar zijn ook online naspelen: klik hier.

 1. Frans
  Frans17-07-2007

  Die remise van Edwin tegen Linda begrijpen jullie toch wel, hoop ik. Of niet? Edwin is volgens mij de partner van Linda.

 2. pelemanov
  pelemanov17-07-2007

  Waarom gaf Jan eigenlijk op in ronde 4 tegen Vajda na 30.f7? Ik zie het niet…

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain17-07-2007

  goeie vraag, ik denk dat er bij de allerlaatste zetten iets fout is gelopen met de notatie ofzo (voor die f7 staat wit namelijk al enkele zetten gladgewonnen). Of mss viel zijn tijd?

  Had ik het eerder gelezen, ik had het kunnen vragen, jammer, maar we komen het nog wel te weten.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.