Dgebuadze neemt serieuze optie op titel

DgebuadzeDankzij 2 overwinningen op dag 4 lijkt het er sterk op dat Alexandre Dgebuadze zijn titel van vorig jaar zal verlengen. Hij heeft nu een half punt voorsprong op zijn achtervolgers en mag/moet vandaag met wit tegen Vladimir Baklan aantreden. Wie het zeker niet zal worden is Timoshenko, die serieuze klappen krijgt, onder andere van een Belg…

Vorig jaar stak Dgebuadze de Open op zak na een ultieme overwinning tegen Hovhanisian in de laatste ronde. Dit jaar maakt hij opnieuw een prima kans. Hij won gisteren tweemaal. In de eerste partij offerde hij met zwart enkele pionnen voor goed spel tegen Timoshenko en daar had die laatste geen verhaal meer tegen. In de tweede match verweerde Steven Geirnaert zich kranig, maar de Bruggeling verloor naarmate de eindspelfase naderde de controle (en de techniek van GM’s is dikwijls prima in orde). Hans Renette stond erbij en keek naar de bloedstollende eindfase:

Het einde bij Geirnaert-Dgebuadze was nogal chaotisch. Zwart speelde (terecht) op winst in een eindspel met toren en ongelijke loper met een pluspion. Beide spelers hadden nogal weinig tijd en werden nerveus. Steven had op het einde nog 12 seconden tegen +- 25 voor Dgebuadze. Deze begon nu alles te slaan, onreglementair te promoveren (door ‘Dame’ te zeggen ipv een dame op het bord te zetten), … Op het einde hadden ze resp. nog 3 en 5 seconden toen Steven opgaf in een verloren stelling, al had ie op tijd misschien nog kunnen winnen

2/2 voor Dgebuadze en dat was voor hem een ideaal scenario.

Iko-Baklan

Want de grootmeesters gingen er wel voor gisterennamiddag. Naast bovenvernoemd duel knalde Vladimir Baklan met wit Levente Vajda van het bord en Ikonnikov diende Van Haastert zijn eerste nederlaag toe. Die twee GM’s vonden het wel welletjes en kozen voor een salonremise in de tweede partij van de dag. Zoals al gezegd is dit perfect voor Dgebuadze, die in de laatste ronde ook nog eens met wit speelt.

Zijn opponent is de elofavoriet Vladimir Baklan. “Dat wordt spannend”, hoor ik velen al denken en wij hopen dat ook. Het lijkt ons echter niet ondenkbaar dat Baklan als beroepsspeler geen risico zal willen nemen om misschien zelfs buiten de prijzen te vallen. Met zwart winnen tegen een solide kracht als Dgebuadze zal niet simpel zijn en de kans op een snelle remise lijkt ons best realistisch. Ikonnikov is de tweede achtervolger en zal misschien wel voor winst gaan tegen IM Bokros, maar het lijkt evenzeer realistisch dat ook hij eieren voor zijn geld wenst. Hopelijk bewijzen ze het tegendeel.

Timoshenko

Over naar de verrassing van de dag en helaas is Timoshenko weer betrokken partij. De Ukraïner is helemaal nergens dit tornooi. Zijn partij tegen de kleine Pieter Saligo voorspelde al niet veel goeds en dit patroon herhaalde zich gisteren. Het verlies tegen Dgebuadze is nog enigszins logisch, maar de vrij kansloze nederlaag tegen Belg Christophe Grégoir is dat niet.

Gregoir

De Gentenaar Grégoir was vroeger een van de beste jeugdspelers van het land, maar viel sindsdien niet meer zoveel op, waarschijnlijk ook omdat hij minder meedeed aan de bekendere Belgische tornooien zoals het BK en dergelijke. Bovendien heeft Grégoir zich, zoals vele schakers tegenwoordig, op het pokeren gestort. En nog niet zo slecht, want hij werd dit jaar 10de op het Vlaams Kampioenschap poker in Oostende, waarmee hij net naast een hele mooie geldprijs greep. In ieder geval, schaken doet hij nog steeds en dus op een zeer behoorlijk niveau (zijn rating 2281 zal er niet zomaar gekomen zijn), want Timoshenko werd vrij overtuigend onder controle gehouden.

Vajda-Vajda 1/2

Ook een leuke affiche was de broeder/zusterstrijd Levente Vajda-Szidonia Vajda. In tegenstelling tot wat men zou vermoeden, werd er wel degelijk gespeeld, al bood de remise weinig spectaculaire of opvallende dingen. Nog het vermelden waard is de overwinning van Arthur Hugaert op Djurre Den Heeten (2278).

In de stand leidt Dgebuadze dus een half punt op Baklan en Ikonnikov en een vol punt op een hele groep met onder andere IM Bokros, IM De Jong en ook de tweede Belg in de stand, Christophe Grégoir. In de 6/8-groep vinden we heel wat Belgen terug, zoals Geirnaert, Vanderstricht en ook Tonoli, die na zijn nederlaag tegen Van Haastert blijft presteren (winst tegen 2260 en remise tegen 2334).

Om 11u ’s morgens begint de laatste ronde en om 15u weten we wie Dgebuadze zal bijbenen.

 1. pieter
  pieter18-07-2007

  “Nog het vermelden waard is de overwinning van Arthur Hugaert op Djurre Den Heeten (2278).”
  De ronde ervoor heeft hugaert eveneens gewonnen van ene meneer van assendelft die ook 2297 heeft. Erg sterk plots.

 2. Axel
  Axel18-07-2007

  Plots is dat niet. Arthur hield vorig jaar in Gent al twee GM’s op remise.

 3. lieve
  lieve18-07-2007

  En Hugaert lapt het weer in de laatste ronde . Winst tegen een veel hogergeplaatste ! En zo een mooie 10° plaats, midden de IM’s en FM’s . Blijkbaar is thuisspelen ook bij schaken niet onbelangrijk ! Knap !!! Zal er ook wel spijt van hebben dat er geen elo mee gemoeid is.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.