“Sponsors? Dat hebben wij niet…”

Wie is het?Het Open Gentse tornooi is afgelopen, dan is het tijd voor een round-up. Wij maken de winnaar van onze T-shirtwedstrijd bekend (en uiteraard ook wie er achter dat T-shirt schuilt) en hebben een gesprek met Stefaan De Visser, een van de organisatoren en voorzitter van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez…

De 30ste editie van het Open van Gent zit erop. De winnaars waren niet echt verrassend, maar toch was het tornooi tot de laatste seconde een thriller en werd de combinatie met de Gentse feesten opnieuw volop uitgespeeld. Met 5 GM’s en een hele pak 2000+’ers was het tornooi sterker bezet dan vorig jaar. Ook het deelnemersaantal van 2006 werd, weliswaar in kleine mate, overtroffen. 357 zijn er een tiental meer dan de 345 van vorig jaar. Wij troffen dan ook een tevreden KGSRL-voorzitter Stefaan De Visser.

Stefaan De Visser: “Wij zijn inderdaad tevreden. De afgelopen 10 jaar hebben we grote veranderingen van ons tornooi gezien. Een tiental jaren geleden, toen we nog in de abdij speelden, trokken we zo’n 500 spelers. Een bepaald moment is er dan een soort ‘klap’ gekomen toen het deelnemersaantal drastisch daalde naar ongeveer 300. Nu zijn we er dus terug bovenop aan het komen en dat loopt prima. De 350 deelnemers van dit jaar zorgen ervoor dat dit tornooi goed blijft draaien. Meer mag altijd, maar het is geen must.”
SF: “Dat was niet het enige wat veranderde. Na enkele jaren trouwe dienst is ook de legerkazerne als speellocatie veranderd. Hoe komt het?”
SDV: “Wel, wij wilden wel terug in de kazerne spelen. We kennen dat gebouw namelijk van binnen en buiten. Alles was daar op elkaar afgestemd en die kennis bespaart ons specifieke organisatorische problemen. De schepen had ons ook beloofd dat we het terug zouden kunnen gebruiken, maar helaas had hij uiteindelijk geen zeggenschap en had het leger het gebouw terug nodig. We zijn dan gaan zoeken naar een nieuwe locatie. In Gent heb je veel mogelijkheden, zoals het Kuipke of Flanders Expo, maar dat kost stukken van mensen. Via schaker Eddy Bosschem, die directeur is van het Sint-Barbaracollege, zijn we hier beland.”
SF: “En, tevreden?”
Stefaan De VisserSDV: “Zeer zeker. Het is een goede locatie, ook mooi in het centrum en genoeg ruimte. Het enige nadeel is natuurlijk dat we nog wat moesten zoeken hoe alles in te delen en dergelijke. Zo hebben we de topborden mooi centraal gezet, wat duidelijke voordelen heeft, maar ook nadelen aangezien zij door het constant passerende publiek soms wat last hadden van geluidshinder. Misschien zullen we hen volgend jaar verplaatsen. Maar we zijn heel tevreden ja, en we hopen hier volgend jaar opnieuw te kunnen spelen. We hebben nog geen klachten gehad en zijn dus positief, maar hebben nog geen absolute zekerheid voor volgend jaar.”
SF: “De Gentse Open is onlosmakelijk verbonden met de Gentse Feesten. Is dat echt zo belangrijk?”
SDV: “Ik denk het wel. Er zijn al stemmen geweest om het eens niet te combineren, maar dat lijkt me niet zo verstandig. We hebben namelijk ontzettend veel deelnemers, vooral Nederlanders, die speciaal komen voor de combinatie schaken-uitgaan. En het past ook wel een beetje in de traditie uiteraard.”
SF: “Helpt dat ook om sponsors te vinden?”
SDV: “Sponsors? Dat hebben wij niet.”
SF: Kijkt verbaasd
SDV: “Wij zijn volledig zelfbedruipend of hoe zeg je dat. Al onze inkomsten komen van de inschrijvingsgelden, de bar, het verkoop van eten enzomeer. We hebben uiteraard wel wat steun, maar echte sponsors hebben we niet.
SF: “Zit daar een bepaalde politiek achter?”
SDV: “Toch wel, hoor. Wij willen namelijk niet afhankelijk zijn. Stel dat je volledig draait op sponsors en die vallen weg, dan zit je met een serieus probleem. Wij zeggen dus niet neen tegen sponsors, maar we willen het tornooi financieel onafhankelijk kunnen houden. Bovendien kan ik je antwoorden met een wedervraag: Ken jij sponsors die sponsoren voor de publiciteit en niet uit een vriendendienst of schaakinteresse?”
SF: Denkt na…
SDV: “Niet simpel he? De publiciteit loopt niet eenvoudig, de pers is niet echt geïnteresseerd. Dat maakt het allemaal wat moeilijker op dat vlak. Maar ik wil toch even vermelden dat dat eigenlijk niet veel wil zeggen. KGSRL betaalt immers alles zelf, niet alleen dit tornooi. Wij hebben als een van de enigen een eigen clubhuis dat echt ons eigendom is. Wij hebben dat betaald met al onze spelers, over een periode van 10 jaar. Qua financiële stabiliteit kunnen velen aan ons een voordbeeld nemen, denk ik. En de winst van dit tornooi, als die er is, gaat ook volledig naar onze clubwerking. Ik ben dus zeer trots op het bestuur van deze club.
SF: “Ook opvallend is dat jullie hier een hele pak medewerkers hebben. Is dat niet moeilijk om zoveel geëngageerden te vinden, zeker in een stad met 2 grote clubs?”
SDV: “Oh, maar wij helpen elkaar wel hoor. Het is waar dat er vroeger een grote rivaliteit was tussen Jean Jaures Gent en onze schaakkring, maar dat is echt wel verleden tijd. We organiseren nu samen het Vlaams Kampioenschap en ikzelf ben bijvoorbeeld zelfs lid van Jean Jaures. Het is niet dat we zullen fuseren ofzo, daar is ook totaal geen nood aan, maar de samenwerking verloopt vlotjes. Wij hebben trouwens zo’n 50 vrijwilligers die meewerken met vanalles en nog wat. Dat zit snor.”
SF: “Jullie doen dat nu al een hele tijd. Leren jullie elk jaar nog dingen bij of begint de echte routine er te komen?”
Gele fietsen SDV: “Toch wel. Dit jaar hebben de Nederlanders ons iets nieuws getoond. Wij bieden elk jaar goedkoop logement aan in de homes (zo’n 20 euro per dag), maar enkelen van hen zochten een camping op. Zij kwamen elke dag naar het tornooi met een gele fiets en wij vroegen ons af hoe zij daar aan kwamen. Wel, blijkbaar kan je dat voor een zeer gunstige prijs huren. Dat is dus iets wat wij volgend jaar ook gaan promoten.”

Emilien Petit, de man die alle partijen ingeeft, komt tussenbeide.

“En wat ook mag verbeteren is het geschrift van die Russen. Verschrikkelijk. Ik geef de moed gewoon op als ik zo’n blaadje zie. Als er zo’n Belg speelt, krijg je dat nog ontcijferd, maar die Russen…”.

SF: Bedankt voor dit gesprek.

Dan is het nog tijd om de oplossing en de winnaar van onze fotowedstrijd bekend te maken. Vooreerst, wie was de geheimzinnige man achter het T-shirt met de inspirerende tekst?

Steven Geirnaert

Jawel, Steven Geirnaert was het juiste antwoord. Sommigen hadden gegokt op Larmuseau, anderen op mensen waar ik zelf nog nooit van gehoord heb, maar enkele mensen hadden het meteen juist: Benny Todts, Joris Pelemans, Johan Vanhaverbeke, Frederic Decoster en Chris Lanckriet om precies te zijn. Wij hebben uit deze namen geloot en de winnaar is … Frederic Decoster!!! Nee, dat is uiteraard een grapje. De echte winnaar is Johan Vanhaverbeke. Hij mag ons contacteren op schaakfabriek@gmail.com en ons vertellen voor welk tornooi hij reclame wil zien. Die reclame zal dan op een tijdstip naar zijn keuze online worden gezet. Proficiat!

Om af te sluiten nog enkele leuke foto’s van de Gentse Open:

Djurre den Heeten

Djurre Den Heeten, ik stel voor dat u zelf al naar woordspelingen begint te zoeken…

Marigje Degrande

Ziet zij het nu wel of niet zitten?

Dries Cuypers

Dries Cuypers in volle concentratie

Dries Cuypers

“Hmm, wat is dat?”

Dries Cuypers

“Ahja, die onnozelaar van dieje website”

Marc Bils

De scheidsrechter Marc Bils kondigt volgende ronde aan

Atanasiu

Nicola “wat zit er in mijn neus?” Atanasiu

Marc Lacrosse

Marc Lacrosse

Yves Van Hulle

Chessbase zou schrijven: “Chess Beauty”: Yves Van Hulle

De organisatie

De organisatie.

Je kan alle foto’s bekijken in ons webalbum (het zijn er ongeveer 80).

 1. TV
  TV19-07-2007

  chessbase zou schrijven: de beuker 🙂

 2. SDV
  SDV21-07-2007

  Jan,
  Eert een kleine, maar wel belangrijke correctie. Ik ben niet de organisator van het open van Gent. Dit is de KGSRL, zijn bestuur, leden en sympathisanten.
  Ik wil je uit naam van de club ook danken voor de promotie die je via je site hebt gegeven aan deze organisatie. Wij hebben niet de tijd en de mankracht om de randinformatie te geven die jij via de site geeft. Wij moeten ons beperken tot uitslagen, wat foto’s en de klassementen. Uw initiatief is zowel voor het open van Gent als voor het VSF kampioenschap dat we eerder dit jaar hebben georganiseerd.
  Ik heb pas vandaag, op zaterdag voor het eerst op uw site kunnen kijken. De laatste twee dagen was het afbreken en sorteren van materialen. Het is tekenend voor je site dat het laatste artikel van het open van Gent op je site reeds oud nieuws is en er daarna reeds twee andere artikels gepubliceerd zijn.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.