Carlsen en Polgar starten goed in Biel

CarlsenMagnus Carlsen is prima gestart in Biel. Na een urenlange strijd klopte hij in de eerste ronde Bu Xianghzi. Ook in de andere partijen werd er duchtig geknokt. Judith Polgar zette Van Wely op zij. De andere partijen eindigden op interessante remises. In Montreal heeft Ivanchuk voor het eerst toegeslagen, in Denemarken is de Politiken Kup begonnen en in Servië zijn enkele Belgen zotte dingen aan het doen…

De eerste speeldag in Biel gaf meteen vuurwerk. Het lijkt er wel op dat de spelers contracten tekenen waarin de plicht tot spektakel opgenomen is. De partij van de dag kwam van Magnus Carlsen. Na een ietwat saai begin ontstond een technische stelling, waarin Carlsen op een of andere manier voordeel wist te halen. Met bijzonder knap manoevreerwerk won de Noor 2 pionnen. Om 20u ’s avonds mocht de Chinees Bu Xianghzi zijn koning in de doos gooien. 1-0, knap van Carlsen.

Van Wely-Polgar startte met een modevariant waarin wit een pion offert. Die variant is nog niet al te veel afgestraft, maar King Loek (dat is zijn nickname op het internet) mismeesterde de stelling volledig. Iets wat je beter niet doet tegen een jarige Judith Polgar. Zij sloeg keihard toe en hijst zich naast Carlsen op plaats 1.

Van Wely-Polgar

De andere partijen eindigden op remise, maar waren hoegenaamd niet saai. Vooral Onischuk-Radjabov was een schitterend schouwspel met bijzonder veel tactische wendingen. Onischuk had in de eindstelling waarschijnlijk een voordeeltje, maar vond het welletjes: eeuwig schaak en remise.

In Montreal blijft Ivanchuk korte partijtjes spelen, maar vandaan waren zijn 23 zetjes wel goed voor een vol punt. De Israëliër Emil Sutovsky was het slachtoffer. Hij heeft de weinig benijdenswaardige eer 0/3 te scoren, net als Nigel Short trouwens. Sutovsky en Short waren ook beiden het slachtoffer van de andere leider: Sergey Tiviakov. Harikrishna en Tiviakov zijn namelijk samen leider met 2.5/3. Dat is een half punt meer dan Chucky.

Ivanchuk

In Denemarken is de Politiken Kup begonnen met toppers als Sargissian, Krasenkow, Malakhov, Nielsen (trainer van Carlsen) en enkele plaatselijke topspelers. Die 4 bekende namen staan na 4 rondes ook aan de leiding met het maximum der punten. Nu beginnen ze elkaar wel te ontmoeten en het echt interessante schaken zal zo stilaan wel komen.

Schaakfabriek is ook altijd op zoek naar interessante Belgische schaakgebeurtenissen. Zo kregen wij onlangs via-via te horen dat enkele Belgen naar het niet voor de hand liggende Servië getrokken zijn om daar “The Battle of Senta” te spelen. De website van dat tornooi is niet bepaald gebruiksvriendelijk, maar nog net duidelijk genoeg om te zien dat die Belgen (Steff Helsen, Joris Pelemans, Thomas Massoels en Peter Mangelschots) qua rating onderaan de deelnemersmijst bengelen. In de stand doen ze het gelukkig beter. Joris Pelemans startte bijvoorbeeld met 1.5/2 tegen 2 FM’s, om daarna met 0.5/3 verder te moeten. Steff Helsen mepte ook een 2296 van het bord (2.5/5), terwijl Thomas Massoels (op de site heet hij Massoel) ook degelijk presteert met 2/5. Mangelschots sluit het Belgische rijtje met 1.5/5. We zouden graag foto’s en dies meer geven, maar als u deze website bezoekt zal u begrijpen waarom we dat voorlopig niet hebben.

 1. Wim
  Wim23-07-2007

  In Pardubice (het grootste schaaktornooi van Europa) zijn ook enkele Belgische jeugdspelers actief:
  http://chess-results.com/tnr7209.aspx?art=25&fedb=BEL&lan=1&flag=30&mm=1&m=-1

 2. steff
  steff24-07-2007

  Ook Maarten Wouters speelt hier mee: 2/5 in de B groep, met daarbij twee remises tegen spelers van +/- 2000.

  Gisteren rapid- en blitztornooi, op 1 dag ja. 11 partijen op 5′, 9 op 15′; geschaakt van 10u tot 23u (h). In beide tornooien meer dan 30 GMs en IMs! Eindstand van de belgen:

  Blitz: Roel en Steff 6, Thomas en Joris 5, Peter 4.5, Maarten 3
  Rapid: Joris en Steff 5, Thomas 4.5, Peter en Roel 4, Maarten 3.5

 3. Der Alte
  Der Alte24-07-2007

  Tanguy Ringoir speelt mee in de Politikencup in Kopenhagen! Momenteel een live partij van hem tegen een Deense IM te volgen op http://www.politikencup.dk

 4. steven
  steven24-07-2007

  Kan iemand de link geven naar de pagina waar de stand op staat van het Senta toernooi in Servië? Ik vind deze niet.

  merci,

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.