Carlsen en Ivanchuk schitteren (+interview)

IvanchukMagnus Carlsen heeft het tornooi in Biel gewonnen. De Noor en Onischuk hadden na een razendspannend tornooi 5.5/9, maar Carlsen won in de tie-break. In Montreal was Vassily Ivanchuk de beste (weeral) en dan gebeurde iets historisch: Ivanchuk gaf een interview. Dat is nu nog wel al eens gebeurd, maar het is toch vrij zeldzaam hem in een tv-interview aan het werk te zien. Wij hebben het filmpje hier gepost…

Magnus Carlsen was dominant in Biel tot de 7de ronde. De jonge Noor verloor niets en won geregeld een partij. Hij leek dan ook af te stevenen op een simpele overwinning. Maar plots keerde het tij: Carlsen verloor heel erg verrassend van Yannick Pelletier (met wit) en de ronde daarop van Loek Van Wely, die tot dan de cellar dwellar was geweest.

Van Wely-Carlsen

Alles lag plots anders. Onischuk en Radjabov stonden plots aan de leiding met 5/8. De laatste ronde bracht Carlsen-Radjabov en daar gebeurde opnieuw een ommekeer: Carlsen veegde de vloer aan met Radjabov en knalde dat andere wonderkindje van het bord in 28 zetjes in een vernietigende eindstelling.

Carlsen-Radjabov

Carlsen finisht hier met Te7+! en zwart gaf op wegens mat in 10. Sterke remonte van Carlsen, en hij zette de kroon op het werk door in de tie-break co-leider Onischuk te kloppen. Die speelde een heel degelijk tornooi en het was al van in den beginne duidelijk dat de vorm er was met overwinningen tegen Grischuk en een goede prestatie tegen Radjabov.

Het is de eerste grote overwinning van Carlsen en een nieuwe stap in zijn carrière. Carlsen eindigde hier voor mensen als Radjabov, Grischuk en Polgar. Het is dus niet overmoedig om te concluderen dat de wereldtop niet enkel wenkt, maar er al is voor de Mozart van het schaken.

Op de tweede plaats een hele rist spelers, waaronder Alexander Grischuk. Grischuk is zonder twijfel dé man die het tornooi had kunnen winnen als je kijkt naar zijn kansen: Ongeveer 3 volle punten heeft de Russische pokerspeler weggeblunderd in prima tot gewonnen stellingen. De vorm is er dus wel, de afwerking nog niet echt. Dat zal net een tikkeltje beter moeten op het WK.

Grischuk, rechts

De speler van het moment speelde helaas niet in Biel, maar wel in Montreal. Vassily Ivanchuk is de laatste maanden alles aan het platspelen. Overal waar hij komt vloeit er bloed en in Canada was dat niet anders. De Oekraïner startte traag, maar eindigde met een mooie sprint: 7/9. Plots is er naast Kramnik een échte kandidaat voor de jaarlijkse Chess Oscar (vergelijk het met de gouden schoen in ons voetbal).

Ivanchuk is een speciale man die zelden interviews geeft en als hij ze geeft zijn ze dikwijls totaal waardeloos. Dirk Jan Ten Geuzendam heeft een van de zeldzame, goede interviews met Chucky in New In Chess ooit gepubliceerd (onlangs heruitgegeven). In Montreal wilde Vassily zelfs voor de camera komen bij Macauley Peterson, een filmmaker-schaakjournalist die uitzendingen doet voor chess.fm en ICC. Het interview is niet erg diepgaand, maar enkel alleen al het feit om Ivanchuk aan het werk te zien met zijn rare mimieken, zijn ene lang uitgerokken wenkbrauw, zijn nerveuse gewriemel waardoor de vaas op de tafel constant lijkt te vallen, zijn grappige trainingsjas, enz. maken dit filmpje het bekijken waard.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.