Turbulente 6de speeldag in Charleroi

TerrieuxHet noodlot sloeg toe voor Bart Michiels, die door Terrieux genadeloos door zijn vlag werd gejaagd op de 40ste zet. Ook “opschudding” in de partij tussen Laurent en Vanderstricht, waar een zettenherhaling die niet echt werd geclaimd toch de uitslag besliste. Voorts is iedereen uitgeschakeld voor de GM-norm behalve Gharamian. In de open groep is Hovhanisian de nieuwe, eenzame leider. Wij hebben nu ook alle partijen van de elitereeks…

Het was opnieuw een razendspannende bedoening in ronde 6 in Charleroi. Beginnen doen we met Bart Michiels. Hij speelde met wit tegen Terrieux. De stelling ging gelijkopgaand, maar de echte spanning kwam in hevige tijdnood. Net toen die bedwongen leek, aarzelde Michiels net een fractie van een seconde te lang en werd bij het indrukken van de klok op de 40ste zet door zijn vlag gejaagd. Bijzonder pijnlijk, zeker als je weet dat Michiels nog 10 seconden had voor zijn laatste zet. De eerste zege voor Terrieux is een feit en voor Bart betekent de nederlaag het einde van de strijd voor de GM-norm.

Vanderstricht

Wie ook uitgeschakeld is voor die norm is Geert Vanderstricht. Hij speelde met zwart tegen Bruno Laurent en ook in die partij gebeurde er vanalles rond de 40ste zet. Vanderstricht had heel de partij problemen gehad, maar kwam er bovenop en dwong Laurent tot het zoeken naar een remiseweg. Scheidsrechter Luc Cornet stond er met zijn neus op:

Bij de 40ste zet is er een claim van driemaal dezelfde stelling van Laurent. Hij doet op dat moment de juiste handelingen: zet opschrijven maar niet uitvoeren, de klok stilzetten en de arbiter roepen. Echter om onverklaarbare redenen voert hij even later de zet uit en drukt de klok in. Hierdoor kan de arbiter de (overigens terechte) claim niet behandelen. Echter omdat remiseclaim ook een remiseaanbod is, gaat Vanderstricht hier maar al te graag op in.

De partij eindigde dus op remise, wat voor vanderstricht betekent dat ook hij geen aanspraak meer kan maken op de GM-norm.

Tigran Gharamian blijft wel op de goede weg. Hij remiseerde tegen Kveinys en moet in de laatste 3 ronden nog 2 punten scoren. Zijn tegenstanders zijn niet van de poes: GM Rausis, IM Vanderstricht en GM Georgiev. Dat wordt  spek voor de bek van alle toeschouwers daar in Charleroi. In de stand blijft Gharamian een halfje voor staan op Georgiev.

Mher

In de open groep is de eerste selectie intussen doorgevoerd, met één winnaar: Mher Hovhanisian. Hij won gisteren van Wim Maes, terwijl GM Buhmann remise speelde tegen Laszlo Hetey. Mher staat daarmee alleen eerste in de open reeks, met 5.5/6. Uiteraard ligt alles daar nog open: Mher speelt vandaag tegen Jadoul en Buhmann tegen Luc Henris. Buhmann, Jadoul, Hetey en Jan Van Mechelen staan daar tweede met 5/6.

Intussen hebben wij dankzij Alain Talon en Valeer Maes de partijen van de elitegroep vastgekregen, evenals enkele partijen uit de Open groep.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.