Anand domineert rapidtornooi in Mainz

AnandHet Fischerschaak was voor Aronian, maar in het rapid is er maar 1 heer en meester: Vishy Anand. Na de heenronde van het rapidtornooi in Mainz staat Anand ruim aan de leiding met 2.5/3, een punt meer dan Aronian. Het open Fischerschaaktornooi kende een heuse climax in de laatste ronde en Rybka heeft orde op zaken gesteld in het computerduel met Shredder…

Veel mensen waren benieuwd of Aronian misschien ook in het rapidschaak kan domineren. Anand is al jaren veruit de beste in die discipline, maar de Armeen maakte een prima indruk in het Fischerschaak en heeft eerder ook al getoond een heel goede rapidschaker te zijn (denk aan zijn overwinning in de rapidtweekamp tegen Kramnik).

Anand maakt echter meteen korte metten met die “hoop”. Hij klopte Aronian in het onderlinge duel en leidt royaal na 3 ronden: 2.5/3 en een punt voor op Aronian en Bacrot, die beiden 1.5/3 hebben.

Ivanchuk sneuvelt in de laatste ronde

Ivanchuk-Bologan 0-1Vassily Ivanchuk was intussen bezig om opnieuw een tornooi te winnen. Het open Fischerschaaktornooi werd platgespeeld door Chucky en in de laatste ronde had hij aan een halfje genoeg tegen de Roemeense GM Viorel Bologan. Maar het noodlot sloeg toe en Chucky verloor met de zwarte stukken de partij én zijn plaats in het gesloten WK volgend jaar. Bologan is alleen eerste met 9.5/11, een half punt voor Ivanchuk en Kamsky. Die laatste won trouwens een opmerkelijke partij tegen Shrakriyar Mamedyarov: in 8 zetten! Zo’n dingen gebeuren al eens als er geen theoretische kennis of voorbereiding aan te pas komt.

Rybka verplettert Shredder

In de voorrondes Fischercomputerschaak leek Rybka kwetsbaar. Hij verloor onverwacht van Spike en moest Shredder laten voorgaan in de stand. De finale (een match tussen Shredder en Rybka) drukte alle twijfels de kop in: 2.5-0.5 voor Rybka. Ook in deze discipline is Rybka dus de beste.

Adams op weg naar overwinning in Londen

AdamsWij hebben de Staunton-memorial al eens vermeld. Dit interessante tornooi bevat de beste Nederlandse en Britse schakers (6 van elk land). Daar staat Michael Adams met nog 1 ronde te gaan alleen eerste met 8/10. Op een punt volgen Van Wely en Sokolov. Op de vierde plaats speelt de jonge Nederlander Jan Werle een opvallend sterk tornooi: 6/10.

De Staunton Memorial is een competitie met Britten en Nederlanders, maar buiten Adams krijgen de Britten een serieus pakje slaag. Van de 6 spelers sluiten er 4 de rangschikking af.

  1. Schaakpraat
    Schaakpraat18-08-2007

    De laatste resultaten van het Staunton Memorial tornooi zijn te volgen via http://www.howardstaunton.com/hsmt2007/results.shtml

    Bij de tiende ronde was de stand: NL 35.5, UK 24.5

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.