Anand verlengt zijn rapid-wereldtitel

Anand, rechts in het groenHij versloeg in de finale Levon Aronian met 2.5-1.5 en blijft daarmee (al voor het zoveelste jaar op rij) de beste rapidspeler ter wereld. In het open tornooi was David Navara oppermachtig. De Belgische eer werd verdedigd door Bart Michiels, die een ronduit schitterend tornooi speelde…

Vishy Anand heeft het maar weer gedaan. Hij is nu al enkele jaren oppermachtig en onklopbaar in het rapidtornooi in Mainz (opgedoopt tot het WK Rapid). Nu versloeg hij Levon Aronian in een spannende match waar de laatste ronde de beslissing bracht. 2.5-1.5 werd het.

Aronian: “Het komt wel goed voor WK”

AronianAronian was wat vermoeid na het 960chess-tornooi (waarin hij wel van Anand won), maar liet aan onze correspondent Lusine Ovanisian (die ook voor de foto’s zorgde) weten “dat alles wel goed komt voor het WK”, ondanks het feit dat hij door de afwezigheid van zijn trouwe secondant Sargissian niet echt veel heeft kunnen trainen. Het WK in Mexico kan voor hem speciaal worden, want hij kan in 1 jaar in meerdere disciplines wereldkampioen worden. Voor Aronian is Mainz trouwens een thuismatch, omdat hij specifiek begeleid wordt door zijn ouders. Zo wordt hij ’s avonds door zijn moeder opgehaald aan de speelzaal.

Navara raast door Ordix Rapid tornooi

In Mainz is er elk jaar ook een groot open rapid-tornooi. Eentje voor de mindere goden zou je dan denken, maar de deelnemerslijst laat daar geen twijfel over bestaan: Ivanchuk, Shirov, Grischuk, Sargissian, Karjakin (allen 2650+) en dies meer vochten voor een plaats in de gesloten groep van volgend jaar. Het tornooi werd uiteindelijk verrassend gedomineerd door de jonge Tsjech David Navara. Die speelde iedereen naar huis en was al voor de laatste ronde zeker van de tornooizege met 9.5/10. Hij verloor dan wel de laatste ronde, waardoor Sasikiran (2702) en Mchedlishvili (2624) langszij kwamen. De scheidingspunten pleitten echter duidelijk in Navara’s voordeel. Voor Navara zal het een hele opluchting zijn. Bij de laatste fide-elo’s was hij immers dé grote verliezer. Hij speelde immers 80! punten kwijt, iets wat zelden gezien is op dat niveau.

Bart Michiels rammelt met de GM’s

Bart MichielsWij hebben het tornooi ook met een specifiek Belgisch oog gevolgd. De schaakzomer van Bart Michiels was er geen met bijzondere resultaten, maar in rapid voelt de Gentenaar zich net iets beter thuis. Hij startte met 3.5/4 om dan remise te houden tegen Peter Heine Nielsen (2640) en Scaba Balogh (2576). Vervolgens stoomde Michiels door naar 5.5/7 toen hij zijn eerste partij van het tornooi verloor tegen GM Vaganian (2650). Deze nederlaag betekende geenszins het einde van de goede reeks, want iets later werd GM Igor Glek (2540) weggezet. Uiteindelijk eindigde Bart met 7.5/11 op een 68ste plaats, maar vergis u daarin niet: dat is een schitterend resultaat tussendie ettelijke GM’s en 770 deelnemers.

Ook Valeer Maes speelde mee in het rapidevent. Hij startte met enkele remises om dan te winnen tegen een speler met de veelzeggende naam Löser en een Duitse FM. Daarna was het bobijntje even op en drong een 0/3 hem terug weg in de stand. Uiteindelijk zou Valeer met 5.5/11 op de 370ste plaats eindigen. Een derde Belgische deelnemer was Marc Moors uit Deurne. Hij scoorde 4/11.

Bekijk hier de volledige uitslagen en standen.

En hier nog wat foto’s, met heel veel dank aan Lusine Ovanisian voor de informatie en het materiaal. Armeen-zijnde is het logisch dat hij zich net iets meer aandacht had voor zijn landgenoot Aronian:

Aronian-Bacrot

Ivanchuk

Ivanchuk

Kasim en Anand

Kasimdhzanov en Anand

Aronian

Aronian

Aronian en Bacrot

Aronian praat met Bacrot

Aronian en Bacrot

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.