Brasschaak rolt verder

Marcel lost opNog steeds geen spectaculaire verschuivingen binnen Brasschaat. De toppers doen wat ze moeten, elk op zijn eigen wijze. In de achterhoede merken we enkele schermutselingen op, maar niet meer dan dat. Daarom deze keer een klein stukje over een man die bij de meesten wel gekend is van naam, maar niet van foto … Eveneens enkele interessante clashes en een impressie over de voor- en nadelen van voorbereiding …

Ignaas VandemeulebrouckeLaten we beginnen met Ignaas Vandemeulebroucke. Voor de meeste Vlaamse schakers zal deze naam wel een belletje doen rinkelen, maar van waar ? Wel, Ignaas verzorgt elke twee maand in Vlaanderen schaakt het probleemhoekje, traditioneel helemaal achteraan. Daarnaast is hijzelf ook probleemcomponist en actief lid van SK Boris Spassky Schilde. Deze club organiseert elk jaar het OBOK (Open Belgisch Oplos Kampioenschap) met velerlei problemen.

Wat heeft Ignaas nu te zien met het Open Brasschaat ? Wel, hij verzorgt de problemen die de deelnemers elke dag voorgeschoteld krijgen. En vandaag had hij echt weer een pareltje uitgezocht :

Probleem

Wit zet mat in 4, ongeacht de verdediging van zwart. Aan de lezer om de stelling te doorgronden, morgen komt de oplossing online.

De oplossing : Alhoewel La3 er enigzins logisch uitziet, werkt het hier toch niet. De enige goede oplossing is :

1. Pf4! Pf3 (zwart kan nog andere zetten spelen, maar die komen op hetzelfde neer) 2. Pc3+!

En nu volgt Pd2 3. Pb2!! cxb2 4. Lxd2 mat of Pg5 3. Pe5!! fxe5 4. Lxg5 mat.

Rob Van HerckIn deze probleemwedstrijd doet vooral Rob Van Herck het goed : hij had de twee eerste opgaven juist en voor zover ik kan oordelen komt daar deze derde nog bij. In het toernooi staat hij met zijn zéér bescheiden ELO (1381) met 2/3, vandaag na een remise tegen Arjan Plug (1984). Een opmerkelijk resultaat.

Deze ronde vielen de voorbereidingen op. Adrian Roos had zich voorbereid op een systeem dat IM Marc Dutreeuw vaker speelt, maar kreeg een andere stelling op het bord. Na zet 11 hadden we volgende stelling :

A. Roos - M. Dutreeuw 

Marc speelde hier 12. c5, waarop volgde dxc5 13. Pxc5 Lc8 14. Dxd8+ Pxd8 15. P3a4 Pe6 16. Pb6 Tb8 en de stelling van zwart voelt niet lekker aan. Er volgde krachtig : 17. Tc1 Pxc5 18. Lf4! na dewelke zwart minstens een kwaliteit tegen een pion verliest door Pcd7 19. Pxd7 Pxd7 20. Lxb8 O-O en zwart wint de pion op b2. Adrian verkoos een andere voortzetting kwam in steeds slechter vaarwater …

Ook Dieter De Ridder had zich voorbereid en speelde de Oostenrijkse aanval tegen de Pirc van Jeroen Deschepper, met brio ! Hij doorboorde de zwarte stelling met e5-e6 en Jeroen moest na het spelen van Kd7 toegeven dat er het één en ander was misgelopen. Dieter hield alles onder controle en werkte de stelling netjes af.

Robert SchuermansRobert Schuermans bereidt zich, zoals gekend, minutieus voor wanneer de partij begint. Zijn notatieformulier is meestal een streling voor het oog. Zijn tegenstander, Tonnie Van Damme, had zich ook voorbereid, op een lijfvariant van Robert. Het werd toch net iets anders. Na het doorzetten van h5 en g4 werd de stelling hardhandig opengebroken via Txh5. Met onmiddellijke opgave van Tonnie.

Ietwat verder in het klassement merken we de prima remise op van Maurice Engelaer (1936) tegen Yves Duhayon (2255). Deze laatste liet een eeuwig schaak in de stelling toe.

Daniël Sadkowski had het niet eenvoudig tegen een agressief spelende Toon Wijgers. Helaas kon de witte aanval niet doorbreken en moesten de stukken terug. Toon bleef met een gelijke stelling, maar speelde bij het ingaan van het eindspel een vreselijke tussenzet die hem een vol stuk kostte.

Tony PelemanAan de andere kant van het klassement merken we een man die niet zijn beste toernooi speelt : Tony Peleman speelde deze ronde op bord 56 na een zwaar Zwitsers gambiet van 0,5/2. Gelukkig wist hij vandaag zijn partij te winnen.

En als typische afsluiter, enkele impressies van het toernooi :

Analyse jonge goden

Zo analyseren de jonge goden …

Oude God

Zo analyseren de “Oude Goden” …

Wachtebeke

En Wachtebeke analyseert vooral met stukken nààst het bord.

Harry Szoke

Harry Szoke vervoegt het rijk der fotografen : zijn werk is eveneens te bewonderen op de site van Brasschaat.

Poker

Wij bevestigen : dit is weldegelijk een schaaktoernooi !

Roel HamblokDavid Roos

Tweemaal mister Cool : Roel Hamblok en David Roos.

Ben ik nu ook al hier bekend ?

Onderweg op Vlaamse wegen, komt men vaak de Totskop tegen ???

 1. Tsjoepe
  Tsjoepe21-08-2007

  Ik geef het niet graag toe, maar prachtig verslag(gen)!

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain21-08-2007

  Haha, de Totskop.

  En idd, “mijn correspondent” doet het schitterend. Ik zal hem een contract aanbieden 🙂

 3. Tsjoepe
  Tsjoepe21-08-2007

  Ge gaat nog geld mogen dokken 🙂

 4. Theo
  Theo21-08-2007

  Benny 4 president!!! 😉

  De verslagen zijn TOP! 😀

 5. tristan
  tristan22-08-2007

  waar ligt in godsnaam den totskop?

 6. Jos
  Jos22-08-2007

  Ik ken die café. Voor 20 eurocent toont de bazin er haar borsten. Een aanrader dus.

 7. David Roos
  David Roos22-08-2007

  Ben ik nu al gedegradeerd tot mister Cool 😮
  Wat een zonnebril toch niet allemaal kan doen 🙂

 8. Paradijsvogel
  Paradijsvogel22-08-2007

  U vindt café Den Nieuwe Totskop in Terlindenhofstraat,127 te 2170 Merksem. Het gerucht van de borsten kan ik helaas niet bevestigen …

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.