Brasschaat gaat de laatste eindspurt in

Brasschaat ronde 7 en 8Brasschaat heeft ronde 8 al achter de kiezen en is overgeschakeld van avondritme naar middagritme. Vandaar ook dat uw verslaggever er een dubbelverslag van gaat maken (lees : hij had er even geen zin in). Maar als compensatie krijgt u dan wel weer het heetste nieuws, de meest opmerkelijke details en enkele pittige stellingen !

 Het roode schoentje …

Rode schoenen, maar van wie ?Laten we maar meteen beginnen met een opvallende foto. Toen uw verslaggever van zijn bord opkeek in ronde 7, zag hij het beeld dat u hiernaast ziet. The man with two red shoes. Maar van wie zijn eigenlijk deze schoenen ? Het antwoord krijgt u in het verslag van ronde 9. Ik kan enkel als tip meegeven dat hij die ronde op het podium speelde in de zaal.

Maar goed, terug naar de realiteit. Na ronde 8 hebben we twee leiders over. Helaas zit hier Arben Dardha niet meer tussen. In ronde 7 speelde hij nog een puike remise tegen Daniël Sadkowski, maar in ronde 8 overleefde hij de clash met Marc Dutreeuw niet. Hij blijft dus achter met 6,5/8. De eerste nieuwe leider is Marc Dutreeuw, die een overmoedige Victor-Angel Bolzoni afstrafte in ronde 7 en daarna Arben partij gaf. De tweede is Daniël Sadkowski. Vandaag won deze tegen Dennis Van Vliet.

Dennis Van Vliet - Robert SchuermansOver Dennis Van Vliet gesproken, dit is het eerste puntje dat hij laat liggen. In ronde 7 werd hij tegen Robert Schuermans gepaard – een veelbelovende match, gezien beide spelers graag het op scherp spelen. Het werd een partij met wederzijdse rokades, waarin Dennis een stuk eerder kwam met de aanval. De sloophamer werd erbij gebracht : de zwarte koning kwam in z’n blootje en Dennis won uiteindelijk een stuk.

Yves DuhayonMet het ingaan van ronde 9 zitten we dus met twee leiders die het tegen elkaar mogen uitvechten en dit duel levert al minstens één (gedeelde ?) eerste plaats op. Daarna krijgen we een groepje van vier achtervolgers met 6,5/8 : Arben Dardha, Yves Duhayon, Emanuel Nieto en Frank Steenbeckers. Zij spelen eveneens onderlinge duels.

De uitschieters van het peleton

Ietwat verderop valt de prima prestatie van Jack Thora (1905) op : hij zit ondertussen al enkele ronden op het podium en wist zowel Wim Maes als Victor-Angel Bolzoni op remise te houden. Hijzelf blijft er redelijk bescheiden onder. Een plaatje uit zijn partij tegen Wim Maes (Jack met zwart) :

Stelling na zet 29

We zijn wel enkele exploten van Wim Maes gewoon, maar voor een occasionele toeschouwer is het een raadsel hoe de toren op d1 is terecht gekomen, terwijl de andere stukken (Pb1 en Lc1) schijnbaar zijn blijven staan … Benieuwd wat Jack morgen gaat doen tegen Robin Leenaerts.

Hoe zou het ondertussen zijn met onze rode draad … Tony Peleman ? we waren gebleven met zijn 4,5/6, waar hij terug het podium mocht betreden tegen Robin Leenaerts. Tony mag dan wel in de onderste regionen vertoefd hebben, het blijft een man om voor op te passen :

Stelling na zet 34

In deze partij tegen Robin Leenaerts heeft Tony wit. Hij heeft een stuk geofferd om de pionnen vrije baan te geven. Zwart staat materieel beter, maar eenvoudig is het niet … Tony vervolgt met 35. Pb5 ?? maar Robin speelt hier (waarschijnlijk wegens tijdnood) … Tf2+ (winnend was Ph4+ 36. Kg1 Lb6+) 36. Kg1 Lb8 ?? en plots worden de bordjes verhangen. Tony maakt het efficiënt af : 37. Txg7! e3 38. a7! e2 (Lxa7 is niet mogelijk wegens Pd6+ met c7 – c8D als vervolg) 39. Pd6+ Lxd6 40. a8D+ Lb8 41. Db7+ en mat op de volgende zet. Tony heeft nu 5,5/8, na verlies tegen Emanuel Nieto.

Als laatste bekijken we ook even een figuur die wel altijd heeft meegedraaid, maar weinig in de schijnwerpers is gekomen : Tanguy Ringoir. De eerste vier ronden gingen vlot, enkel na het verlies tegen Wim Maes lijkt de schwung er wat uit. In ronde 6 en 7 mochten we twee remises optekenen tegen Kevin Leenaerts en Tonnie Van Damme, in ronde 8 ging het tegen Stefan Beukema plots compleet mis …

Stelling na zet 39

Stefan staat hier al een tijdje een stuk achter, maar heeft toch enige compensatie kunnen vergaren. De pionnen op c6 en d7 doen akelig aan, maar zijn voorlopig onschuldig. Tanguy met zwart speelt 39. … Tc5 40. Tde3 en waarschijnlijk wou zwart hier op safe spelen door … Le5?? Stefan antwoordde sterk 41. Txe5!! Op zo’n momenten zou je het schaakbord tegen de muur willen smijten … De twee vrijpionnen waren niet meer te stoppen en Tanguy gaf op na … Txe5 42. Txe5.

Fotootjes

Mama Van HerckMama Gijsen

Tja, wat moet je allemaal doen als je kind aan het schaken is ?

Martin Deschepper & Koen Van de Moortel

Martin Deschepper en Koen Van De Moortel wilden niet onderdoen voor hun kinderen en deden zelf ook mee !

Monique (Molleke) Ganses

Molleke Ganses heeft gisteren haar eerste punt binnengehaald !

Tristan De Smet

Chipleader Tristan De Smet

Arben Dardha - Daniel Sadkowski

Arben Dardha – Daniël Sadkowski

Jack Thora

 Jack strekt even de voetjes …

Willem Van Melkebeke, Evy De Weird en Glen De Schampheleire

Een tafel vol met spelers van Zottegem …

Hendrik & Benjamin Decrop

De enige twee Decrops die in ronde 8 wisten te winnen : Hendrik en Benjamin !

 1. tristan
  tristan26-08-2007

  van wie had ik ook alweer al die chips gewonnen… ?

 2. fabriekfan
  fabriekfan26-08-2007

  Gelukkig dat er wat variatie te beleven valt bij de schakende deelnemers want de activiteiten van de ‘wachtende moeders’ blijven alsnog vrij stereotiep… ( cfr eerdere foto’s op het BK Namen ?) Misschien eens overwegen om een nevenprogramma te organiseren ?

 3. KAra
  KAra26-08-2007

  Weet er al iemand hoe het toernooi is afgelopen? ondertussen moeten ze al bezig zijn met de prijsuitreiking…

 4. Lino
  Lino26-08-2007

  Benny

  Dardha speelde geen puike remise tegen Sadkowski. Hij overspeelde hem compleet en liet in tijdnood de winst liggen. Na deze partij is Dhardha , spijtig genoeg, volledig ingestort.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.