Brasschaat : it’s over !

Guy leerde zijn volk schaken ...Ja, aan alle goeie dingen komen een einde, zo ook aan het Open Brasschaat. Maar laten we toegeven : het is goed geweest. Het toernooi kreeg uiteindelijk drie schakers met 7,5/9, maar er kan er maar één de eerste zijn en dat is IM Marc Dutreeuw ! Na de prijsuitreiking werd het toernooi traditioneel afgesloten met het koud buffet en véél aanwezigen …

Dutreeuw - SadkowskiDe negende en laatste ronde en zoals bij veel toernooien is dit de ronde van het laatste loodje. Voor sommigen er net teveel aan (zoals voor uw verslaggever), voor sommigen net dié ronde waar ze een extraatje willen geven. Dat extraatje kwam er niet van Marc Dutreeuw en Daniël Sadkowski, die zoals verwacht remiseerden (9 zetten) en zo zeker waren van hun eerste plaats.

Het werd bijgevolg wachten op bord 2 en 3 : wie van hen zou nog aansluiting kunnen vinden met de eerste plaats ? Arben Dardha ging alleszins voor het volle pond tegen Yves Duhayon door in de opening te blijven plakken aan zijn pluspion. Uiteindelijk moest hij die toch laten en kwam onderstaande op het bord :

Stelling na zet 39 van wit

Zwart speelt hier 39. … Txf4. Grappig is dat beide heren nu een penning hebben op het stuk dat de promotie zou kunnen verhinderen. Het is wel nog even op de tellen passen : 40. c8D (en nu niet h1D?? want na 41. Dd8+ Kg7 42. Dg5+ neemt wit de toren mee en is het alles behalve duidelijk) Txe4+ 41. Kxe4 h1D+ en het eindigde in eeuwig schaak. Helaas, geen medewinnaar hier.

TopbordenFrank Steenbeckers probeerde een risicootje tegen Emanuel Nieto door een kwaliteit + pion te geven om het loperpaar te bemachtigen. Helaas gingen de dames er redelijk snel af en bleek Frank te weinig te hebben om ooit een blok te maken. Op zet 28 werd reeds opgegeven. Hierdoor vervoegt Nieto de topgroep.

Zoals gezegd valt er in de laatste ronde wat spektakel te beleven : spelers zijn vaak vermoeid en af en toe durft er wel een blunder opduiken. Zo wist uw verslaggever tegen Gert Van Bunderen meteen twee pionnen af te geven en de vreemde kortsluiting op één van de topborden geven we u ook even mee. Wij bedekken de namen even met de mantel der liefde …

Stelling na zet 18

In deze stelling speelt wit 19. Lg5?? Misschien dacht wit dat de dame op e3 stond ? Of dacht hij dat op De6+ Kh8 ging volgen ?

Jeugdspelers hebben blijkbaar minder last van deze vermoeidheid. De te drieste aanval van Victor-Angel Bolzoni werd door Stefan Colijn keurig opgevangen en geneutraliseerd. En ook op bord 51 kwam er een leukerdje van de hand van Hans Vandersmissen, jeugdtalent van O’Kelly Hasselt :

Stelling na zet 22 van wit

Zwart vervolgde met 22. … g5! Peter Neve moet toen even niet wakker geweest zijn : 23. fxe5?? Tf8+ Auw!

Koud buffetHet toernooi werd afgesloten met een prijsuitreiking waar (moeten we het nog zeggen ?) vooral de jeugdspelers aan bod kwamen. Maar ook in de probleemwedstrijd viel een prijsje te winnen voor de mindere goden : deze werden o.a. weggekaapt door Dave Remijsen en Toon Wijgers. En als top of the bill mogen we zeker het koud buffet niet vergeten, elk jaar georganiseerd door het team van het Open. Een waar succes : meer dan 100 deelnemers vielen te noteren voor de overheerlijke kip met aardappelen, sla, tomaten en appelmoes.

Bij deze laten wij het Brasschaatse Open achter ons en kijken we al vooruit naar de nieuwe editie in 2008. Verwacht wordt dat veel spelers zullen terugkeren naar dit oergezellige toernooi – vorige jaren is dat immers veelvuldig het geval geweest.

En vooraleer we ons eruitsmijten met enkele sfeerbeelden, wie was “the man with the red shoes” ? Wel dat was niemand minder dan FM Wim Maes. Wie dit antwoord heeft opgestuurd met een gele briefkaart krijgt binnenkort een persoonlijk paar thuisgeleverd !

De toernooizaal

Vaarwel analysezaal !

Speelzaal

Vaarwel Speelzaal!

Benny

Benny Todts ? Tonny Bedts ? Benny Tats ? Den Totskop ? Vanessa ?

Tony Peleman

Oei, bijna vergeten : hoe zou het met Tony Peleman zijn ? Wel, meer dan prima, hij wist na Robin Leenaerts in de laatste ronde eveneens Kevin Leenaerts te verschalken. Met 6,5/9 een fantastische prestatie dus.

Deschepper - Van Cappellen

Ssst, de stukken spreken met ons …

Stefan Beukema

Stefan Beukedreef, euh, Beukema…

Duhayon

Yves Duhayon

Dardha

Een van de smaakmakers: Arben Dardha

Ghyselen

Jan Lagrain merkte enkele GM-lookalikes op in het toernooi …

Roland Van BeverJos Soetewey

Ronald Fischer & Jos Korchnoi

Dennis Van VlietFilip Hellemans

Dennis Nisipeanu & Filip Grischuk

Molleke Ganses - Guy Baete

A demonic duo : Monique Ganses – Guy Baete

Paul Beckers

Voorzitter en toernooileider Paul Beckers : de speech was kort en krachtig.

Hilde

Hilde en Patrick : bedankt voor alle goeie zorgen en tot volgend jaar !!!

 1. steff
  steff27-08-2007

  … en bedankt voor de inderdaad prachtige verslagen, Benny. Meer van dat!

 2. Harry Szöke
  Harry Szöke27-08-2007

  Wat leuk dat de door mij en anderen gemaakte foto’s ook elders geplaatst/gebruikt worden. Daar zijn ze ook voor!!

  In 0031 is een koude schotel duidelijk iets anders dan in Vlaanderenland. De kip was warm, de gebakken aardappeltjes waren warm, alleen de sla (zoals wij het noemen) en tomaat waren niet warm, maar dat hoort ook zo. Wat noemen jullie in 0031 een koude schotel?

 3. Jan Lagrain
  Jan Lagrain27-08-2007

  Als je wil mag je die van mij van dit slotartikel ook altijd gebruiken. Hoe meer samenwerking hoe beter.

 4. Mrxjn
  Mrxjn28-08-2007

  I love the look-alikes 😉 hehehe

 5. Xiaan
  Xiaan28-08-2007

  Wat ik mij nu afvraag, puur uit nieuwsgierigheid. Er zijn er 3 die gelijk eerste eindigen met eenzelfde aantal punten (waarvoor trouwens proficiat). Delen die dat prijzengeld in 3 (voor die 3 elk evenveel) of gaat de winnaar (op scheidingspunten) lopen met de eerste prijs. Wat is nu eerlijker ? Hoe bepaal je dat ?

  Benny, prima verslaggeving, doe zo voort !

 6. RoosjeX
  RoosjeX28-08-2007

  Proficiat aan het Schaakfabriek team!

  En ook een proficiat aan de nieuwe verslaggever Benny die me iedere nacht liet opblijven, wachtend op de nieuwe verslagen. 😉 Blijven doen zouk zeggen.

  Greetz
  Adrian

 7. Vanessa
  Vanessa28-08-2007

  Ik agree met alle lof voor den Benny! 🙂

  Superverslagen! Nog van da!! 😉

 8. hasanovic
  hasanovic28-08-2007

  paparazzi benny va bene!!!

 9. Thipsie M
  Thipsie M28-08-2007

  Als je interclubverslagen evengoed zijn als deze van Brasschaat, dan zal ik eens overwegen om die van de derde ploeg opnieuw te lezen.

  Thumbs up!

 10. Schaakpraat
  Schaakpraat28-08-2007

  Inderdaad erg leuke verslagen.
  Ik heb dan ook een link naar Schaakfabriek op SchaakPraat geplaatst.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.