China leidt duel met Rusland

InarkievNaast de match tussen de Rising Stars en het Experienced team in Amsterdam, vindt in Moskou een match tussen Rusland en China plaats. Interessant, want Rusland en China zijn twee van de sterkste schaaklanden ter wereld. Na 8 ronden leidt China de dans en dat komt volledig door de sterke damesploeg. Aronian speelt badminton en doorgeefschaak om zijn WK voor te bereiden, maar hoe zou het zijn met Alexander Grischuk? En voorts nog de herken-de-schaker-quiz…

De dames trekken China erdoor

Dat Rusland zo ongeveer het sterkste schaakland ter wereld is, moet ik niemand duidelijk maken. Ook al is hun invloed geminderd de afgelopen jaren, ze blijven op papier de sterkste schakers bezitten. In Novgorod neemt Rusland het op tegen een schaakland dat de omgekeerde beweging aan het maken is: China. China heeft nooit echt topschakers gehad, maar bombardeert de schaakwereld de laatste jaren met jonge, ijzersterke talenten.

Inarkiev met meloenIeder team bestaat uit 5 spelers. Voor Rusland zijn dat Dmitry Jakovenko (2734), Evgeneij Alekseev (2689), Ernesto Inarkiev (2664), Evgeny Tomashevsky (2654) en Artyom Timoteev (2650). De kleine Chineesjes van dienst zijn Wang Yue (2696), Bu Xianghzi (2685), Ni Hua (2681), Zhang Pengxiang (2649) en Wang Hao (2624). Beiden hebben ook damesploegen waarvan de Russen het sterkst gewapend lijken met de zusjes Kosintseva.

Zo simpel blijkt het allemaal niet, want na 8 ronden leiden de Chinezen. Aan de mannen zal het niet liggen, want de Russische garde is de Chinese aan het overklassen. Vooral Alekseev en Inarkiev spelen uitstekend (6 en 5.5/8). Toch staat Rusland dus achter en dat heeft alles te maken met het pak slaag dat de Chinese dames aan het uitdelen zijn. 22.5-17.5 is een duidelijke +5. De opvallendste Chinese is de vrij onbekende Ruan Lufei (2433), die met 5.5/8 de high score laat optekenen. Een uitgebreid fotoverslag (het gaat wel degelijk om schaken en niet om een aflevering van Lost) vind je op Chessbase.

Grischuk overklast tegenstand in Moskouse … blitz

GrischukDe voorbereiding van de toppers voor het WK lijkt soms bizarre vormen aan te nemen. Aronian’s doorgeefschaak was al iets vreemds om te horen, maar ook Grischuk kiest voor ontspanning in de laatste rechte lijn naar Mexico. Hij speelt namelijk veel blitz. In Moskou won hij onlangs de Moskoublitz (nogal logisch) met sprekend gemak. Maar liefst 3 punten bleef hij voor op Bareev en Malakhov. Zo makkelijk zal het over 2 weken niet gaan…

Speel de schaakquiz

Een leuke uitsmijter: de schaakquiz. Je krijgt foto’s van 24 bekende schakers. Dan klik je op start en spelen maar. START.

 1. Yuri
  Yuri29-08-2007

  Een duidelijke fan van chessbase.com

 2. Jan Lagrain
  Jan Lagrain30-08-2007

  integendeel, maar daar ga ik niet over uitwijden.

 3. Yuri
  Yuri30-08-2007

  Ik apprecieer ten zeerste de acceptatie van mijn vorige bericht.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.