Docx schrijft 1e Riddertoernooi in Burcht op zijn naam

't WaaigatDit weekend vond het 1e open internationaal Riddertoernooi plaats in OC ’t Waaigat te Burcht. Het toernooi kende een goede start met dertig deelnemers en een terechte winnaar met als naam Stefan Docx. Er was wel genoeg tegenstand te vinden, want zelfs een IM was afgezakt naar Burcht …
Een nieuwe club, een nieuw initiatief

Voorzitter Gunther Van LandeghemBurcht, zegt u ? Dit dorpje is een deelgemeente van Zwijndrecht, op de linkeroever van de Schelde (voor de Antwerpenaren ook wel bekend als “over ’t water”). Anderhalf jaar geleden besloot Gunther Van Landeghem (foto) hier een nieuwe club op te richten, SC De Gouden Burcht. Met een elftal leden een bescheiden initiatief, maar de ambitie en durf zit er al in want meteen een toernooi (Ridder – Burcht, snapt u ?) organiseren is niet van de poes!

Gorshkova - GorshkovEn we mogen spreken van een succes : dertig deelnemers in totaal waarvan 12 met meer dan 1900 ELO. En eigenlijk moeten dat er zelfs dertien zijn, want ook Leonid Gorshkov (rechts) deed mee. Aandachtige lezers zullen de man rechts nog herkennen van het Vlaams Kampioenschap, waar hij de pannen van het dak speelde als niet-geklasseerde speler. Ook nu was dat het geval. Hij werd vergezeld van dochter Irina Gorshkova (links), een dame die enkele jaren stilgelegen heeft in de schaakwereld maar nu terug de microbe te pakken heeft.

Zware bezetting voor eerste editie

Leo BoeyeIn de deelnemerslijst konden we IM Aleksander Alienkin (2407), FM Stefan Docx (2361) en FM Wim Maes (2328) terugvinden als kandidaat winnaars. De eerste dag bracht enkele verrassingen : Alienkin speelde remise tegen Mike Van Den Abbeele (2089) en Stefan Docx verloor zelfs tegen de immer gevaarlijke Leo Boeye (foto). Leo liet zich ontvallen: “mijn tegenstanders beginnen meestal al te zuchten van in de opening”. In ronde 4 kwam dus op één van de lagere borden een topmatch terecht: Stefan Docx nam het op tegen Alienkin en won !

Kevin Leenaerts - Stefan DocxDe tweede dag werden de ELO-verhoudingen meer gerespecteerd en de hoogst geklasseerden nestelden zich terug vooraan, samen met twee outsiders: Robin Leenaerts (die onder meer FM Wim Maes versloeg) en de reeds genoemde Gorshkov. Uiteindelijk wist Docx een halfje afstand te houden op Alienkin en won zo het toernooi.

De uitslag:

 1. Stefan Docx 8,5/11
 2. Aleksander Alienkin 8/11
 3. Robin Leenaerts
 4. Wim Maes 7,5/11
 5. Emanuel Nieto
 6. Leonid Gorshkov 7/11
 7. Robert Schuermans

Sfeerfoto’s

Toernooizaal

De toernooizaal in ’t Waaigat …

Stefan Clarys

Een duel tussen koene ridders van Burcht

Blitztoernooi

En ze konden er niet genoeg van krijgen : nog een blitztoernooike tussendoor ?!

Kenneth Cauwenberghs

Mede-toernooileider Kenneth Cauwenberghs

Regels zijn regels

Tegenwoordig strengere acceptatieregels op toernooien …

 1. gert
  gert04-09-2007

  Dank voor het verslag, Benny.
  Ja, Burcht had erg z’n best gedaan voor dit tornooi. Vlekkeloze organisatie (buiten wat kringen van Kriek-glazen aan den toog), hartelijke ontvangst en perfecte locatie ; in CC ‘t Waaigat heerste een aangename temperatuur en voor een stijve nek moest ge ook niet vrezen.
  Bart VT had de touwtjes stevig in handen (okee, één hand moest gereserveerd blijven voor het vasthouden van een flesje Maes – wellicht een tic) en moest slechts eenmaal ingrijpen toen een klok uitviel. Dat gebeurde in mijn partij tegen Leonid Gorchkov die nog 1:16 overhad, herinnerden wij ons, en ik 3:36. Spijtig dat dit gebeurde want de Oekraïner was net aan zet en extra bedenktijd was dus welkom voor hem.
  In de wandelgangen gonsde het ook van de geruchten als zouden er meerdere transfers (naar Burcht) in de maak zijn. Gunther Van Landeghem is een uitstekend PR-man maar de meesten wachten af of denken aan de risico’s die toetreden tot de Burchtse schaakclub inhoudt voor hun huwelijk. Proficiat aan de inrichters en ook speciaal aan Gunther die o.a. door mij te verslaan, aan de haal ging met de -1700 ratingprijs. Dank ook aan de toogdame die me troostte met een kus waardoor ik afzag van het plan om met de wagen, verzwaard met een halve bibliotheek schaakboeken, in de Schelde te rijden. Black is OK.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.