Over seriehelppat, retro en dies meer: het EK probleemoplossen in Pardubice

Van BeersSoms kan oud nieuws ook interessant zijn. Eerder hebt u van Arlette Van Weersel al een uitgebreid verslag gekregen over het tornooi in Pardubice. Daar werden naast schaken allerlei spelen gespeeld zoals Magic (kaartspel), Scrabble, Sudoka enzovoort. Wat ons toen wat ontgaan is, is het Europees Kampioenschap probleemoplossen, waar enkele Belgen prima dingen lieten zien. Zo was Eddy Van Beers dichtbij een GM-norm. We hebben natuurlijk ook enkele originele problemen voor u geselecteerd…

Seriezelfpat, seriezelfmat, retro, …

Op 14 en 15 juli trokken enkele Belgen naar Pardubice, niet om zomaar te schaken, wel om schaakproblemen op te lossen. Naast competities in Rubikskubussen, Othello en bovenvernoemde spelletjes trok dit Europees Kampioenschap de aandacht. Het probleemoplossen is niet zomaar het vinden van enkele matbeeldjes of het bereiken van een gewonnen stelling na een simpel trucje. Neen, het zijn allerlei creatieve oefeningen zoals retro-stellingen (Hoe werd een bepaalde stelling bereikt?), zelfpatten, zelfmatten, studies enzovoort.

Op de deelnemerslijst vinden we drie Belgen terug: Eddy Van Beers, Marcel Van Herck en Luc Palmans.

Van Beers en Van Herck scoren prima

Marcel Van HerckDie Belgen deden het lang niet slecht in Tsjechië. Belgisch Kampioen probleemoplossen Eddy Van Beers eindigde uiteindelijk op een mooie zesde plaats, maar zal aan het tornooi misschien een eerder wrang gevoel overhouden. Hij was immers zeer dicht bij de GM-norm (hij is momenteel IM probleemoplossen). Van Beers was overigens de beste “meerzetoplosser” (de naam zegt het zelf). Ook Marcel Van Herck deed mee en liet zich opvallen door de beste “studie-oplosser” te zijn. Hij eindigde 33ste in een deelnemersveld van 84 spelers.

De tornooizege ging uiteindelijk naar ene Bojan Vuckovic. De stand wordt berekend op basis van juiste oplossingen en gebruikte tijd om die te vinden.

Dit gezegd zijnde, geven we nog 2 links mee: die van het Belgisch Schaakbord, de Belgische bond voor correspondentieschaak die ook meewerkt aan de organisatie van het BK probleemoplossen (elk jaar georganiseerd door Schaakkring Boris Spassky Schilde) en die van De Nederlandse Bond.

En natuurlijk zou een stukje over probleemoplossen zonder problemen nogal idioot zijn, dus geven we enkele voorbeeldjes:

Probleem 1

(Compositie van P Wong) Dit probleem is een zogenaamd “Retro-probleem”. Hoe verliep deze partij? Wit zet 7 keer, zwart 6. Er zijn 3 oplossingen mogelijk.

Probleem 2

(Compositie van R Svoboda) In deze stelling zou wit uiteraard Df6 mat kunnen spelen, maar dan is de fun eraf. Neen, wit gaat op zoek naar een zelfmat in 3 zetten. Bij een zelfmat dwingt wit zwart zo te spelen dat zwart gedwongen wordt wit mat te zetten. Dit volgens de normale regels van het schaakspel. Bij een zelfmat in drie is de zettenvolgorde: 1.wit zwart 2. wit zwart 3. wit zwart mat.

Zelfpat

(Compositie E Vaulin) Hoe verzinnen ze het? In deze stelling moet je een “seriezelfpat” zoeken in 12 zetten. Bij een seriehelppat in 12 speelt zwart 12 zetten achter elkaar zonder dat wit speelt. Na de 12de zet van zwart is een stelling ontstaan waarin wit pat in 1 geeft.

Mat in 4

Waarom niet eens een normale mat in 4? Wit aan zet, mat in 4.

  1. Tim
    Tim08-09-2007

    Over moeilijk gesproken 😮

  2. Marcel Van Herck
    Marcel Van Herck08-09-2007

    volgende maand haalt Eddy vrijwel zeker een GM-norm
    en hopelijk ook een medaille

    volg het WK in Rhodos op

    http://www.geocities.com/solvingchess/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.