Vlaamse jeugd klopt de Engelse, Tsjechische klopt Shirov

Vlaams teamHet is een nog niet zo heel oude traditie, maar al 10 jaar jaar organiseren de Vlaamse en de Engelse federaties een tweekamp. 20 Vlaamse jeugdspelers onder de 14 jaar klopten de Engelsen met 21-19. Het WK begint deze week, maar enkele toppers die niet in Mexico zitten, bekampen elkaar momenteel in het Tsjechische Karlovy Vare. Movsesian en Akopian hebben de leiding genomen, maar de stunt van het tornooi kwam toch van de jonge Tsjech Laznicka…

Vlaamse jongeren verslaan Engelsen na spannende strijd

Promotie Jeugdschaak Vlaanderen had 20 Vlaamse jeugdspelers onder de 14 jaar verzameld om zaterdagmorgen vanuit Strombeek naar Calais te vertrekken. In Engeland speelde de Vlaamse jeugd immers voor de tiende keer een tweekamp met de Britse buren, gespreid over een heel weekend. Het verblijf werd opgevangen door enkele gastgezinnen.

PloegDag 1 bracht vuurwerk voor de Vlamingen, want al snel liepen ze 12-8 uit, vooral door de 7.5/10 die op de topborden werd gescoord. Niet dat de lagere borden het slecht deden, want daar bleef het evenwicht bewaard. De tweede dag temperde het enthousiasme, want de Engelsen kwamen sterk opzetten. De voorsprong werd echter zonder veel problemen behouden, goed voor een overwinning met 19-21.

Ook in het rapidtornooi achteraf domineerden de Vlamingen, met een hele sterke prestatie van Yordi Schaeken, zo rapporteerde Dieter De Ridder en Pieter Reyniers. Dank aan hen voor de informatie.

Laznicka verrast Shirov in Karlovy Vare

MovsesianHet wereldkampioenschap zal de komende weken redelijk veel van onze aandacht opslorpen, maar dat wil niet zeggen dat er nergens anders leuke tornooien zijn. In het prachtige Tsjechische kuuroord Karlovy Vare werden 3 toppers (Ponomariov, Shirov, Akopian), 2 legendes (Timman en Korchnoi), de beste Tsjech (Navara), de beste Slovaak (Movsesian) en de beste Tsjechische junior (Laznicka) verzameld om het tegen elkaar op te nemen.

Die junior zorgde meteen voor dé verrassing van het tornooi door al in de eerste ronde een van de 3 toppers te kloppen. Alexei Shirov werd met zwart genadeloos afgemaakt. De vreugde was wel van korte duur, want in de tweede ronde bleek Akopian te sterk. Die laatste staat samen met Movsesian aan de leiding met 1.5/2. Veel remises dus, al was commentator Hort (binnenkort in belgie te bewonderen) niet ontgoocheld: er werd immers serieus gespeeld om de punten. Wij danken Pavel Englicky voor de informatie én de partijen: klik hier om ze na te spelen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.