De gokchinees: wie wint het WK?

Logo MexicoMorgen is het eindelijk zover, want dan begint het wereldkampioenschap schaken in Mexico. Onze gokchinees heeft zijn geld natuurlijk al ingezet en weet nu al wie wereldkampioen gaat worden. Naar aloude traditie laat hij de dag voor de start in zijn kaarten kijken…

Gary Kasparov tipt op Anand, Chessdom op Anand en Aronian. Wij van de Schaakfabriek kijken altijd iets breder. Van de 8 deelnemers zijn er zeker 3 topfavorieten, 1 schaduwfavoriet en de rest kan voor de verrassing zorgen. Wat u allemaal moet weten om dit WK met plezier in te zetten.

De favorieten: Vishy Anand, Vladimir Kramnik, Levon Aronian en Peter Leko

In principe zouden we hier dolgraag Vassily Ivanchuk noemen na zijn schitterend seizoen totnogtoe, maar helaas. Chucky doet niet mee. Het maakt het tornooi zeker minder interessant, aangezien er met hem en Topalov erbij wel 6 topfavorieten hadden kunnen zijn, zeker als je weet dat Chuck zoveel elopunten aan het winnen is dat hij waarschijnlijk de nummer 2 van de wereld wordt. De andere namen zijn gelukkig ook niet slecht.

Vishy Anand (2792, nummer 1)

AnandMen zou het niet zeggen, maar Anand kan je gerust een oude rot beginnen te noemen. De tijger van Madras heeft een palmares om u tegen te zeggen: Linares won hij 2x, Wijk Aan Zee 4x en Dortmund 3x en werd meermaals verkozen tot beste speler van het jaar. In 1995 verloor Anand een bitsige WK-match tegen Kasparov in het World Trade Centre in New York. In 2000 won Anand de Fide-wereldtitel, maar de hegemonie van Kasparov bleef boven zijn hoofd hangen. De Indiër is bekend om zijn snelle speelstijl en zijn dijk van een rapidreputatie. Dit jaar werkte Anand een oude smet weg: in april werd hij na jaren Kasparov eindelijk de nieuwe nummer 1 van de wereld. Een WK winnen zou een nieuwe stap betekenen in zijn carriere. Anand is ongetwijfeld de topfavoriet in Mexico, samen met Wereldkampioen Wladimir Kramnik.

Vladimir Kramnik (2769, nummer 3)

KramnikWaarom doet Kramnik eigenlijk mee aan dit WK? is een relevante vraag. Hij is nu alleenheerser en kan zich rechtmatig de échte officiële wereldkampioen noemen. Kramnik versloeg achtereenvolgens Kasparov, Leko en Topalov in veelbesproken matchen (met een hoogtepunt tijdens het Toiletgateschandaal in de match tegen Topalov). In een contract met Fide beloofde hij mee te doen aan het WK in Mexico en hij houdt zich nu aan die belofte. Ironisch genoeg moet Kramnik nog een match spelen, wat er ook gebeurt in dit WK. Kramnik was lange tijd uit beeld met een vervelende ziekte, maar is nu helemaal terug en lijkt volledig klaar te zijn voor dit WK. Hij heeft slechts 1 nadeel en dat is de tornooiformule. In een match is Kramnik erg moeilijk te kloppen. Hij speelt oerdegelijk, verliest zelden en profiteert meestal van 1 kans om een match te winnen. In een toernooi wordt het afwachten hoeveel winstpunten zijn concurrenten kunnen halen. Desalniettemin zal hij een prominente rol spelen.

Levon Aronian (2750, nummer 8 )

AronianAronian is wat men noemt een rijzende en reizende ster. Hij haalde zijn GM-titel pas in 2001, maar boekte sindsdien razendsnelle progressie. In 2002 won hij het WK voor de jeugd. De doorbraak zette zich verder in 2005, toen hij het Gibraltar Open won en derde werd op het Europees Kampioenschap (achter Nisipeanu en Radjabov). Eind dat jaar won hij de wereldbeker en werd hij plotsklaps top-10-speler. De grote tornooien lieten niet lang op zich wachten om deze excentrieke, vriendelijke maar ook plagerige Armeen te boeken. Met resultaat, want Aronian won intussen al 2 Grand Slams: Linares in 2006 en Wijk Aan Zee in 2007. Bij de Belgische schaker is Aronian misschien iets populairder dan de andere spelers, vanwege zijn vriendschap met enkele in België wonende Armeense schakers. De Armeen maakt zijn WK-debuut, maar behoort zeker tot de favorieten voor de titel. Zijn grote troef is de afwezigheid van zijn zwarte beest Ivanchuk.

Peter Leko (2751, nummer 7)

We zouden hem onrecht aandoen als we hem niet zouden noemen. Leko won al enkele toptornooien (Wijk Aan Zee, Dortmund, Linares) en leek zelfs evenop weg naar een stunt door tot in de laatste ronde voor te staan in zijn tweekamp tegen Kramnik. Het is eigenlijk simpel: als Leko in vorm is, zal hem hetzelfde lot wachten als Kramnik. Zijn oerdegelijke spel zal hem geen +6 opleveren, maar enkele puntjes kunnen misschien voldoende zijn. Leko is iemand die in Mexico tussen het statuut “favoriet” en “outsider” hangt. Toch denkt onze gokchinees dat het zeker geen domme gok zou zijn.

De outsiders: Gelfand en Svidler

SvidlerDoen we er goed aan Peter Svidler tussen de outsiders te zetten. De man speelt prima, maar wint eigenlijk zelden tornooien. Schaakfabriek interviewde Svidler in Wijk Aan Zee en vroeg hem daar wat hij zelf vond van zijn carriere. “It’s quite frustrating”, gaf de man ridderlijk toe (beluister het fragment nog eens volledig door op de playy-knop te drukken). We gunnen hem een plaats in de top, maar winnen, we geloven er niet in.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Gelfand is een ander geval. De Israëlier speelt degelijk en is op Grischuk na de laagst geklasseerde speler van het tornooi. Dat wil zeggen dat alle spelers tegen hem punten willen scoren wat ofwel uitdraait op een catastrofe, ofwel op veel meer punten dan men kan verwachten. Wij gokken op het tweede. Gelfand zal een bepalende rol spelen in dit kampioenschap!

Wat met Grischuk en Morozevich?

Grischuk en Morozevich zijn zonder twijfel de meest onvoorspelbare spelers van de 8. Moro zal waarschijnlijk afgaan als een gieter in de eerste 5 partijen om de rest dan helemaal plat te spelen. Of andersom, of iets tussenin. Ach, een voorspelling doen over Morozevich heeft weinig zin.

Grischuk is terug aan het schaken sinds hij zich plaatste voor dit WK. In de kandidatenmatchen was hij uitstekend. Later speelde hij nog prima schaak, maar de afwerking ontbrak vrij dikwijls. Veel zal dus afhangen van zijn start en van zijn status als laagst geklasseerde speler.

Wij volgen het WK op de voet, dan zal blijken of onze voorspellingen opnieuw grote onzin zijn. Intussen krijgen de Belgische rapidtornooien die er de komende weekends op het programma staan uiteraard ook nog alle aandacht met reportages uit de Memorial Jose Tonoli, het 1000-rapidschaak in Mortsel, het eerste Schanstornooi in Hechtel én we volgen onze jeugd op het Europees kampioenschap!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.