WK start met 4 remises

gelfandDe eerste ronde van het WK is gestart met 4 remises. Geen salonremises, maar écht spektakel zagen we ook niet. De meeste stellingen zagen er veelbelovend uit, maar werden abrupt beëindigd met remisevarianten of remisevoorstellen (zoals in Kramnik-Svidler). De verrassing van de dag, als we dat zo kunnen noemen, kwam toch wel van Boris Gelfand, die zonder enige moeite een prima stelling kreeg tegen Anand…

Anand: “Erg blij met deze remise”

Vishy Anand is de grote favoriet in dit tornooi. De verwachtingen liggen dan ook hoog. Toch baarde de eerste ronde een muis voor de Indiër. Hij bleek onvoldoende voorbereid en werd vrij makkelijk opgevangen door Boris Gelfand. Die laatste koos voor de heel erg solide Russische verdediging (ook wel de Petrov genoemd) en profiteerde al snel van een minder secure Anand.

1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. Pc3 Pxc3 6. dxc3 Le7 7. Le3
Pd7 8. Dd2 Pe5 9. O-O-O O-O 10. h4 Te8 11. h5 Lf6 12. Ph2 h6 13. Le2 Le6
14. f4 Pc4 15. Lxc4 Lxc4 16. b3…

Stelling

Die verklaarde achteraf vooral niet goed te zijn voorbereid op 16… Lb5 in deze stelling. 17. Thg1 Te4 18. Pg4 De7 19. Tde1 Te8 20. Lf2 Dd8 21. Txe4 Txe4 22. Te1…

Stelling

Gelfand profiteerde en leek zowel volgens commentator Kasimdhzanov als volgens de engines een zeer gunstige positie te krijgen tot de eindstelling een kleine verrassing bracht. Gelfand speelde hier niet het cruciale Txf4!? maar wel Txe1 waarna remise overeengekomen werd. “Ik was erg blij toen ik deze voortzetting zag. Txf4 is gevaarlijk. Ik weet niet of ik de partij dan kan houden of niet”, gaf Anand ridderlijk toe.

Moro-Aronian oogt scherp, maar eindigt rustig

Morozevich-Aronian was een duel waar velen naar uitkeken. De onconventionele speelstijl van beiden deed een tactische strijd vermoeden. Zo ver kwam het allemaal niet, hoewel ook deze partij zeker zijn interessante momenten had. Zo kwam Aronian op zet 11 met een sterk nieuwtje:

Stelling

De Armeen kiest voor 11…e5, een zet die blijkbaar nog niet gespeeld was in het verleden. Het plan is echter logisch: Moro probeert via de h-lijn druk op de flank te krijgen, dus smijt Aronian het centrum open. Het verhoopte tactische spervuur kwam er niet en in de volgende stelling consolideren beide spelers hun eerste halve puntje:

Stelling

Moro gaat voor 24. Tc7 en na 24. Tc7 Tee8 25. Txa7 Ta8 en remise

Strijd om de witte velden?

In Grischuk-Leko verdween de balans zelden tot nooit uit de partij. Een belangrijk moment kwam er op zet 16.

Stelling

Leko gaat voor 16… Pd4 en maakt daarbij een duidelijke keuze. Na 17. Pxd4 cxd4 heeft zwart wel iets meer ruimte, maar tegelijk is de witte loper een monster en is de zwart pionnenstructuur een stuk zwakker. “Toen deed ik enkele goede zetten en ik denk dat de stelling wel remiseachtig is”, zei Leko in de nabeschouwing. De eindstelling kon voor Grischuk nochthans een pion extra opleveren.

Stelling

Hier werd remise overeengekomen, waarschijnlijk omdat de stelling na 28… Lxf4 29. Pc5 Lc8 30. Lc4 “botst” op Ld6 en na nemen op a6 blijven ongelijke lopers over en beiden schatten de kansen hier gelijkwaardig in.

Svidler gaat risico uit de weg

SvidlerPeter Svidler en Vladimir Kramnik hielden de stelling lang in evenwicht en remise was dan ook geen onlogische uitslag. Weliswaar kwam die remise net op het moment dat het interessant begon te worden. Enkele commentatoren verkozen in de eindstelling zelfs zwart. Misschien dat de zwarte underdogs Gelfand en Svidler wel iets te veel respect getoond hebben voor hun tegenstander. Anderzijds is starten met een zwarte remise tegen de topfavorieten langs niet slecht natuurlijk.

 1. Der Alte
  Der Alte14-09-2007

  Ben benieuwd hoe groot het remisepercentage wel zal zijn in dit dubbelrondig toptoernooi. Wie +3 scoort heeft wellicht genoeg om te winnen.

 2. Theo
  Theo15-09-2007

  Mexico 2007 officiële site: wat een onleesbaar Engels!
  Please please, Jan of Benny: schrijven jullie in het vervolg aub de verslagjes op de Mexico site? 😉
  Het lijkt wel een automatische computervertaling nu op die site…
  Echt amateuristisch!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.