Anand en Kramnik leiden na prachtig spektakel

AnandWat we gisteren niet kregen, kwam vandaag in overvloed: Spektakel. Zowel Aronian-Anand als Kramnik-Morozevich waren partijen om duimen en vingers bij af te likken, met de twee topfavorieten als winnaar. Peter Svidler drukte Peter Leko weg, maar kwam niet verder dan remise, terwijl Gelfand en Grischuk het rustig hielden…

Toppers doen het!

Alles staat klaarHoe hoog zal het remisepercentage zijn in dit tornooi? Zal +3 (zoals een van onze lezers opmerkte) genoeg zijn om te winnen of niet? Na ronde 1 vreesden de meeste fans er misschien wat voor, maar die vrees is in ronde 2 meteen de kop ingedrukt. De heren van stand maakten er een schitterend schouwspel van met als hoogtepunten Aronian-Anand en het nog veel krankzinnigere Kramnik-Morozevich.

Beide favorieten trokken in die partijen aan het langste eind, maar vooral Anand maakte indruk. Een scherpe opening en een heel sterk nieuwtje legde de basis voor de overwinning van de Indische nummer 1. Bij Kramnik lag het ietwat anders. Hij leek duidelijk minder te staan na een interessant offer, maar Moro kon zich niet inhouden en de uiterst ingewikkelde stelling kende zijn hoogtepunt in de eindstelling toen Kramnik met 2 dames op het bord zijn eerste punt binnenrijfde.

Aronian-Anand: Voorbereiding legt basis voor de overwinning

Aronian-Anand

Gisteren dachten we nog dat Anand zijn voorbereiding niet geweldig was. Hij kwam met wit immers ronduit matig uit de opening en mocht blij zijn dat Gelfand geen risico’s wilde nemen. Vandaag zagen we het totaal omgekeerde. Anand speelde met zwart en nam al snel het initiatief met een nieuwtje, dat door verschillende commentatoren erg enthousiast werd onthaald. Je kan de partijen met commentaar onderaan ook naspelen met een player.

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 d5 4. Pc3 c6 5. Lg5 h6 6. Lh4 dxc4 7. e4 g5! Aha, Anand heeft geen zin in een droge remise. Dit getuigt van veel zelfvetrouwen in zijn voorbereiding en zijn vorm. Anand wil winnen met zwart! Bovendien is deze openingskeuze sowieso iets wat het beste doet vermoeden: . Eerst b5 gaat naar de Botvinnik met 7…b5 8. e5 h6 9. Lh4 g5 10. Pxg5 enzovoort.

Aronian-Anand na 7...g5

8. Lg3 b5 9. Pe5 De bedoeling is f7 in het vizier houden en na een eventuele korte rokade van zwart de stelling opengooien met f4 h5 10. h4 g4 De stelling wordt er niet minder boeiend op. De zwarte pionnen op h5 en g4 staan enerzijds agressief en anderzijds zwak opgesteld. Als Aronian snel kan reageren met ideetjes als f3 en druk op de f-lijn, ziet het er prima uit. Zo makkelijk gaat dat uiteraard niet. 11. Le2 Lb7 12. O-O Pbd7 13. Dc2 Pxe5 14. Lxe5 Lg7 15. Tad1 O-O 16. Lg3 Pd7 17. f3 c5!!

Aronian-Anand na 17...c5!

De cruciale stelling. Tot nu toe hadden Aronian en Anand snel gespeeld en de voorbereiding stond nog op het bord. c5 is echter het belangrijke nieuwtje waar we het over hadden. Aronian bleek even met verstomming geslagen aangezien hij dit niet echt voorbereid had. Anand legt hier al de basis voor zijn sterke partij 18. dxc5 De7 De pointe van c5 19. Kh1 a6 20. a4 Lc6

Aronian-Anand na 20 Lc6

Voor de duidelijkheid: Ld6 stuit op Dxh4, een belangrijk idee dat Anand gebruikt in deze stelling. Toch is het hier niet duidelijk of de Indiƫr nog echt beter staat. Hij laat immers complicaties toe waarvan het resultaat moeilijk in te schatten is. Aronian zag waarschijnlijk zijn kansje omdat hij wel gevoeld zal hebben dat Anand de stelling beter kende dan hijzelf. Daarom pakt hij uit met het boeiende: 21. Pd5! exd5 22. exd5 Le5 Een van de commentatoren, IM Perunovic was erg lovend over deze zet en dit plan. Het plan lijkt het neutraliseren van de loper op g3 die niet meteen kan slaan op e5 wegens Dxh4 (opnieuw). Vandaar: 23. f4 Lg7 24. dxc6 Pxc5 25. Td5 Pe4 26. Le1 De6

Aronian-Anand na 26...De6

27. Txh5?! Een heel interessant kwaliteitsoffer. Na Dg6 staat de toren op h5 in en na bijvoorbeeld Td5 komt Pg3+!! en de dame op c2 hangt. f5! Anand kiest voor een tragere aanpak van de toren, die nu ook vastzit. Het idee van Aronian was waarschijnlijk iets in de aard van 27…Dg6 28. f5 Dxh5 29. Dxe4. Ik vrees dat mijn schaakcapaciteiten niet goed genoeg zijn om in te schatten hoeveel compensatie dit idee oplevert. In ieder geval heeft Aronian iets bereikt: wat extra ruimte en hij is van dat ijzersterk paard af 28. Kh2 Tac8 29. Lb4 Tfe8 30. axb5 axb5 31. Te1 Df7 Nu gaan we de toren wel ophalen. Anand heeft dit heel erg goed gespeeld 32. Tg5 Pxg5 33. fxg5 Txc6 34. Lf1 Txe1 35. Lxe1 Te6 36. Lc3 Dc7+ 37. g3 Te3 38. Dg2 Lxc3 39. bxc3 f4 40. Da8+ Kg7 41. Da6 fxg3+ 0-1

Aronian-Anand eindstelling

Kramnik-Morozevich: zo mogelijk nog leuker!

Kramnik-MorozevichAlexander Morozevich heeft een bepaalde stijl die niemand hem nadoet. Altijd weet hij via vreemde plannen complicaties te vinden die toch helemaal niet zo slecht zijn als ze lijken. Vroeger probeerde Moro dat dikwijls al in de opening, maar tegenwoordig kiest hij voor meer “gewone” openingen om dan in het middenspel gekke plannen te vinden die de tegenstander in verwarring brengt. Deze stijl maakt hem enorm populair bij het publiek, maar tegelijk heeft hij er tegen de echte toppers nooit constant potten mee gebroken. Hij boekte wel eens een goed resultaat of een mooie overwinning, maar echt meedingen naar een topplaats zat er voorlopig nog niet in. Kramnik speelde zijn tweede witpartij en verwacht werd dat hij vandaag echt wel voor het volle punt zou gaan.

1. Pf3 Pf6 2. c4 e6 3. g3 d5 4. d4 dxc4 5. Lg2 a6 6. Pe5 Lb4+ 7. Pc3 Pd5 8. O-O O-O 9. Dc2 b5 Ook hier wordt een opening gekozen die niet naar remise neigt 10. Pxd5 exd5 11. b3 c6 12. e4 f6

Kramnik-Morozevich na 12...f6

13. exd5?! Een heel erg moedige en leuke beslissing van Kramnik en waarschijnlijk onderdeel van zijn voorbereiding (al weten we dat niet zeker natuurlijk). Het idee is dat na het aannemen van het offer het zwarte centrum open wordt gezwierd en zijn gebrek aan ontwikkeling duidelijk zou moeten worden, in combinatie met interessante pionnen fxe5 Moro neemt het aan! 14. bxc4 exd4 15. dxc6 Le6 16. cxb5

Kramnik-Morozevich na 16. cxb5

d3 Wat een stelling! De engines geven voordeel aan zwart, maar het ziet er toch allemaal niet zo simpel uit. Het grappige is dat Kramnik bijna Morozevichiaans speelt met wit. Het is echter niet duidelijk of d3 zo’n verstandige keuze was van Moro. Hij biedt het stuk terug aan en kiest ook voor de complicaties 17. c7 Dd4 18. Da4

Kramnik-Morozevich na 18. Da4

Laten we eens tellen hoeveel stukken er in staan: het paard op b8, de pion op a6, de toren op a8 voor zwart. De toren op a1, druk op f2, een sterke pion op d3. Schitterende stelling! Dd7 19. Le3 Dd6 20. Lxa8 Txa8 21. Lf4 Df8 22. b6

Kramnik-Morozevich na 22. b6

De zwarte stelling is ondermeer door tijdnood snel bergaf gegaan. Hier probeert Moro het met een typisch Morozevichiaanse stuiptrekking: Pe5?! 23. Lxe5 Df3 24. Dd1 De4 25. b7 Tf8 26. c8=D Ld5 27. f3 1-0

Kramnik-Morozevich eindstelling

Een heel leuke eindstelling, de partij waardig. Wie dacht dat Kramnik niet uit de voeten kan in dit soort werk, komt bedrogen uit.

Svilder net nietSvidler-Leko

Grischuk en Gelfand waren al snel remise overeengekomen, maar Peter Svidler wilde met wit meer tegen Leko. Svidler won een pion en met gelijke lopers op het bord leek spelen op winst een mogelijkheid. Svidler probeerde, maar simpel bleek het niet, vooral omdat de dames die nog op het bord stonden, enkele gevaarlijke varianten brachten. Leko verdedigde cool en remise was de uitslag.

Na 2 rondes staan Anand en Kramnik aan de leiding met 1.5/2. Gelfand, Grischuk, Leko en Svidler hebben 1 en Aronian en Moro staan laatste met 0.5. De partijen kan je, met nota’s, hier naspelen.

Foto’s Chessbase

  1. Mrxjn
    Mrxjn16-09-2007

    klein foutje : in Kramnik-Morozevich zal het wel 18 … Pd7 zijn ipv Dd7

    echt de moeite om eens op het bord te zetten!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.