Gharamian dankt de koffie in Memorial José Tonoli

GharamianDe Franse Armeen was oppermachtig en won het sterk bezette tornooi met 10/11. “Dankzij koffie”, zo verklaarde hij achteraf. De tweede plaats was voor Cekro, de derde voor Laurent, Polaczek en Vanderstricht. Het tornooi was een succes met 140 deelnemers. Het meest opvallende waren de bezoekers die niet speelden…

Heel veel bezoekers en sympathisanten

SchaakbordJosé Tonoli was een gekend en populair man in het schaakwereldje, dat is duidelijk. Naast de 140 deelnemers waren er ook erg veel bezoekers, die hun sympathie en steun kwamen betuigen en een pint kwamen drinken (de meesten meerdere pinten, maar dit terzijde). De organisatie had een schaakbord opgehangen waarin sympathisanten een veld konden kopen, als symbolische bijdrage. Aandacht was er ook van de niet-schaakpers. Uw ondergetekende en nog enkele schakers werden namelijk geïnterviewd door TV Brussel. Hopelijk kunnen we het filmpje dat zij maken deze week online aanbieden.

Sterk en uitgebreid deelnemersveld strijdt in uithoudingsslag om de 500 euro

Zaal van de toppersMaar waar het allemaal écht om draait, is het schaken natuurlijk. Van de 140 deelnemers waren er meer dan 20 +2300-spelers en daarmee mag de eerste editie van de Mémorial zich een van de sterkste rapidtornooien van het land noemen. Enkele namen zetten deze stelling kracht bij: Gharamian (2520), Cekro (2430), Vanderstricht (2430), Polazcek (2460), Saibulatov(2410), Laurent (2400), Hautot (2360), Gulbas (2420), Claesen (2380), Alienkin (2400), enzovoort enzovoort.

De vorm en het niveau was echter niet het enige wat over dit tornooi zou beslissen. Concentratie en uithouding was even belangrijk. Het tornooi begon om 10u ’s morgens en telde maar liefst 11 rondes kwartierschaak. Ondergetekende kan bevestigen dat het niet eenvoudig is heel de dag gefocust te blijven. De winnaar van vandaag moest dus over stalen zenuwen beschikken (en dat deed hij, kunnen we al verklappen).

Gelukjes, verrassingen en stalen zenuwen bepalen het tornooi

Theuerkauf-PolaczekHet tornooi begon meteen met enkele verrassingen, zoals de remise van Olivier Theuerkauf tegen Richard Polaczek (foto) en de overwinning van Jean-Marie Piron op Kim Le Quang. De rest hield zich wel aan het schema, al liep dat niet altijd van een leien dakje. Zo ontsnapte Gharamian aan de nederlaag tegen speedboot Nicolae Atanasiu. “Ik had nog 4 minuten over na 15 zetten en stond knalverloren, en die gast had nog maar 1 minuut gebruikt. Ongelooflijk”, lachte Gharamian achteraf toen hij een torentje kon meepikken (en dus ook de partij).

We hadden het over die stalen zenuwen. Het volgende voorbeeldje uit de partij Gharamian-Vanderstricht spreekt boekdelen. Gharamian had nog enkele seconden op de klok, maar bleef toch uiterst koelbloedig in deze stelling, die we in zowat elk fatsoenlijk eindspelboekje zullen terugvinden. De meer ervaren schakers zullen de oplossing meteen vinden, maar het is toch de moeite om te vermelden: Zoeken, wit aan zet.

Gharamian-Vds

Gharamian speelt het grappige Ke3! Er volgt c1D+ en Kd3! beslist de partij. Mat is onvermijdelijk. Meteen Kd3 stuit uiteraard op c1P+! met een vork en remise. Een koud kunstje voor iemand van dat niveau, maar gezien de situatie en de beschikbare tijd toch goed gedaan.

Die Gharamian was de man van de eerste tornooihelft. Hij raasde na zijn gelukje tegen Atanasiu door het tornooi en leidde comfortabel met 8/8. Vanderstricht, Cekro en Laurent waren zijn dichtste achtervolgers. Gharamian temporiseerde dan wat met remises tegen Polaczek en Laurent, waardoor Cekro Ekrem naderde tot een half punt met nog 1 ronde te gaan. Gharamian had 9/10, Cekro 8.5. De anderen volgden op een vol punt.

Gharamian: “Ik dank de koffie”

Claesen-GharamianHet tornooi zou dus beslist worden in de laatste ronde, helaas niet in een rechtstreeks duel (dat was eerder gewonnen door de Armeen). Pieter Claesen was de man die nog roet in het eten kon gooien. Cekro zelf koos voor een rappe remise (om zeker te zijn van een prijs), dus moest Claesen ook echt winnen om Gharamian van de tornooizege te houden (hij wees een vroeg remise-aanbod af). Hij leek goed op weg. De Leuvenaar won een pion en had 10 minuten meer tijd dan Gharamian. Die hield echter de controle en vuurde enkele secure zetten razendsnel uit. Hij kreeg wat compensatie voor de pion en plots was het Claesen die in tijdnood kwam. Dat bleek cruciaal, want Gharamian permitteerde het zich nog een remise te weigeren en met de vlag het beslissende punt te pakken.

Gharamian wint met een tpr van 2718 en 10/11 autoritair het tornooi. Cekro is alleen tweede met 9/11. Op een half punt volgen Laurent, Vanderstricht en Polaczek. Met 8/11 vinden we Michel Jadoul, Ruben Akhayan en Eric Denayer terug.

Gharamian was erg tevreden met zijn overwinning. “Gisteren won ik in Luxemburg ook een rapidtornooi. Ik denk dat ik nu maar drie uurtjes had geslapen. Voor het eerst in mijn leven heb ik koffie gedronken. Ik was echt doodmoe en dat heeft me erdoor geholpen. Ik dank de koffie (lacht), en nu ga ik slapen. 11 ronden is best zwaar.”

De volledige uitslagen zullen op de site van Anderlecht verschijnen.

Gharamian en Laurent

De eerste en de derde: Gharamian en Laurent

Cekro

Cekro Ekrem: alleen tweede

Vanderstricht

Vanderstricht

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.