Gelfand blijft het schitterend doen

GelfandOnze glazen bol was goed opgepoetst toen we voorspelden dat Gelfand volgens ons ene prima tornooi zou spelen. De Israëliër won gisteren voor de tweede keer met wit en komt nu zelfs naast Anand aan de leiding. De partij van de dag was die tussen Grischuk en Svidler, waar beiden winstkansen lieten liggen. Intussen gaan we ook nog even naar het EK jeugd in Kroatië, waar iedereen het behoorlijk goed doet, Baekelant en Soors voorop…

Gelfand is de tornooiverrassing

Het WK verliep volgens plan: Anand leidt, Kramnik volgt op een halfje en de overige spelers vechten onder elkaar uit wie de plaatsen na deze topspelers zou bezetten. Boris Gelfand was niet zo tevreden met dat uitgestippelde traject. “Laat ik er maar iets aan doen”, moet hij gedacht hebben. En dat deed hij: Na Aronian klopte Gelfand nu ook Morozevich, die een dubieus kwaliteitsoffer afgestraft zag. Anand remiseerde met zwart tegen Leko en daardoor komt Gelfand zowaar mee aan de leiding te staan.

Grischuk-SvidlerZijn kompaan-lage-elo Grischuk stond ook al op +1. Vandaag werd hij door Svidler weggetikt, maar die begon foutjes te maken. Plots zorgden een hele reeks onduidelijke offers voor een totale ommekeer van de stelling. Grischuk leek prima vooruitzichten op een overwinning te hebben, maar besloot op zet 41 om eeuwig schaak te geven. Enkele commentatoren begrepen er niets van. Ook Fritz en Rybka vonden dat Grischuk gewoon heel erg goed stond tot misschien zelfs bijna gewonnen. Grischuk nam echter niet de tijd om de diepe varianten uit te tellen en koos voor een comfortabele remise, een uitslag die al bij al wel billijk is als je de hele partij bekijkt.

De andere partijen, Leko-Anand en Aronian-Kramnik, eindigden op snelle remises. Daardoor staan Anand en Gelfand aan de leiding met 4/6 en volgen Grischuk en Kramnik met 3.5/6. Leko en Aronian hebben 2.5, Svidler is niet langer alleen tail-ender, want hij heeft gezelschap gekregen van Morozevich. Beiden hebben 2/6.

Soors remiseert tegen FM

Op het EK jeugd in Kroatië hebben de Belgen een aangename tijd. Begeleider Albin Dal Borgo vertelt dat de sfeer optimaal is en dat de spelers allemaal hun uiterste best doen om er iets van te maken. Dat lijkt ook goed te lukken. Bij de -16 speelde Soors gisteren remise tegen FM Jan Krejci (2315). Soors zijn tornooi was tot nu toe logisch, maar kan nu goed genoemd worden. Met 3.5/6 staat hij mooi 30ste.

Hoe zou het intussen zijn met Eva Baekelant. Zij stond na 4 rondes mooi tweede met 3.5/4, maar moest in de vijfde ronde haar meerdere erkennen tegen de Poolse Anna Iwanow (1906). Jammer voor onze Belgische, maar de moed liet ze gelukkig niet zakken. Ze won haar zesde ronde wel en staat nog steeds in de top-10 met 4.5/6.

De Belgische ploegMarigje Degrande heeft momenteel 2.5/6, maar liet gisteren de overwinning aan haar neus voorbijgaan. Ze kwam een pion voor, kreeg zelfs een gunstig eindspel om haar tegenstander dan terug te laten komen en remise te moeten toestaan. Toch is 2.5/6 een logische tussenstand. Bij de -14 speelt Soraya van de Moortel een uitstekend tornooi. Eergisteren knokte ze zich naar remise en scoorde prima met 2.5/5. Die goede score was mede te danken aan een goede voorbereiding wat hij comfortabele stellingen opleverde en net dat bleek gisteren te ontbreken. Het verwachte kreeg ze niet op het bord, waardoor ze erg veel tijd moest verbruiken in de opening. Tijdnood was het logische gevolg en de nederlaag liet helaas niet lang op zich wachten.

Dal Borgo is voorts ook lovend over Maarten De Vleesschauwer. Die verloor weliswaar in een eindspel, maar maakt blijkbaar toch indruk met zijn logica en analyses. Ook hij heeft 2.5/6. De laatste Belg in het rijtje is Jimmy Lafosse. Hij doet het momenteel het minst goed van de Belgen met 2/6, maar speelde gisteren blijkbaar toch een prima partij, die jammer genoeg moeilijk was en enkele foutjes uitlokte.

Wij danken Albin Dal Borgo en de Belgische ploeg voor de info en foto’s.

 1. Joris Pelemans
  Joris Pelemans21-09-2007

  Is ’t eigenlijk niet mogelijk om de bijgevoegde foto’s in ’t groot te zien (bvb door erop te klikken)? Ze zijn nu wel erg klein en dat is toch een beetje jammer…

  Verder weer niets dan positieve commentaar, anders zou ‘k hier niet terecht gekomen zijn natuurlijk :-).

 2. groslm
  groslm21-09-2007

  In firefox kun je rechtsklikken op de foto en de optie view image gebruiken, het is niet de meest ideale methode maar het geeft je tenminste de optie de foto indien mogelijk groter te bekijken. Ik weet niet of dit ook mogelijk is met internet explorer.

 3. groslm
  groslm21-09-2007

  De meeste foto’s kun je zo in groter formaat bekijken maar niet allemaal. Ik vermoed dat bepaalde foto’s eerst verkleind zijn voor ze op de site gezet werden.

 4. Joris Pelemans
  Joris Pelemans21-09-2007

  Ja, ik ken die optie, maar ze staan effectief in die grootte online…

 5. Schaakpraat
  Schaakpraat21-09-2007

  De glazen bol deed het inderdaad erg goed. Zo voorspelbaar was het immers ook niet.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.