Anand doet gouden zaak in ronde 9

AnandDat had de Indiër niet zozeer aan zichzelf te danken, maar wel aan de twee Alexanders van het tornooi: Morozevich versloeg immers Kramnik en Grischuk nam de bovenmaat van de andere achtervolger Gelfand. Intussen is het EK Jeugd geëindigd met wisselende Belgische resultaten in de laatste ronde…

Morozevich ontbindt zijn duivelsMoro-Kramnik

Totnogtoe had wereldkampioen Vladimir Kramnik enkel problemen gehad in zijn partij tegen Svidler, maar daar wist hij zich al bij al moeiteloos uit te manoevreren. Alexander Morozevich had op zijn beurt zowat in elke partij problemen gehad (we overdrijven een beetje). Een ideaal moment dus voor de match Morozevich-Kramnik.

Moro had er immers zin in en dat werd snel duidelijk. Hij koos een vreemd ogend plan door zijn koningspionnen in een Benoni-ogende stelling vooruit te stuwen. Moro’s typische strategie had succes want Kramnik reageerde verrast en maakte al snel enkele fouten. Op het einde ging het rap en Kramnik moest zijn eerste nederlaag slikken, waarmee hij op een toch wel erg matige 4.5/9 komt te staan. Als hij nog kans wil maken op de overwinning zal hij vanavond absoluut van Anand moeten winnen.

Ook de tweede achtervolger van Anand sneuvelt

Anand deed namelijk een heel goede zaak. Hij speelde een korte reimse tegen Aronian. Die koos voor het populaire Marshall-gambiet en reageerde prima op een nieuw idee van Anand. Meteen na de verrassende wending bood Anand remise en dat werd aanvaard.

GelfandAls Boris Gelfand kon winnen van Grischuk, kon hij op gelijke hoogte van Anand komen. Beiden volgden lange tijd de theorie tot er afgeruild werd naar een remise-eindspel waarin Grischuk wel de iets actievere torens had. Gelfand blunderde met 56… h3? en Grischuk remonteerde zijn 0/2 met een overwinning.

Leko-Svidler werd remise, waardoor de stand voor hen onveranderd blijft. Anand is nu duidelijk leider en heeft met 6/9 een vol punt meer dan Gelfand en anderhalf punt op Kramnik, Leko en Grischuk.

Soors bevestigt in laatste ronde

TornooizaalStef Soors was de held van zaterdag en ook gisteren zette hij het meest opvallende resultaat neer met een remise tegen de Zwitser Marco Lehmann (2279). Stef eindigt zijn tornooi met een erg knappe 5/9 en is daarmee 33ste in de Europese stand. Zijn reeks werd gewonnen door de Azeri Rasulov die een sterke 7.5/9 scoorde. Hij had aan een remise tegen Im Sebastian Feller genoeg voor een ongedeelde zege. Die Feller werd tweede met 7/9. Hem kennen we trouwens ook, want hij kreeg begin dit jaar in Capelle La Grande nog meppen van een van onze medewerkers, Frederic Decoster.

Voor Eva Baekelant waren de laatste rondes er te veel aan. Ze verloor in haar laatste ronde opnieuw en eindigt het tornooi met een teleurstellende 5/9, goed voor een 19de plaats wat nu ook zeker niet slecht is. De start was veelbelovend én goed, naar het einde toe woog de vermoeidheid wat op haar niveau, zo legde Albin Dal Borgo ons uit. Zij zal echter nog genoeg kansen krijgen in de toekomst.

Belgen halen middenmoot

“Maarten De Vleesschauwer is het bewijs dat de stappenmethode niet slecht is. Hij zal echt nog veel verbeteren”, gaf Dal Borgo aan over de jongste Belg van de selectie. De Vleesschauwer scoorde een respectabele 4/9 en eindigde in de grote middenmoot. Not bad at all. Ook 4/9 voor Jimmy Lafosse bij de -14 en ook dat is een degelijke uitslag. “Hij heeft bewezen dat zijn rating van 1850 niet representatief is voor zijn niveau”, aldus Dal Borgo.

DegrandeDe laatste twee vrouwen dan: Marigje Degrande speelde op niveau, maar had wat pech toen ze ziek werd in ronde 7. 3.5/9 blijft echter wel de uitslag die al bij al overeenkomt met het niveau dat ze haalde dit tornooi. Soraya Van De Moortele kende een zwaar einde. Ze had erg goed gevochten in het begin van het tornooi, maar is dan blijven steken op 2.5/9. Haar bye in het tornooi was niet welkom, omdat ze dan enkele sterkere spelers over de vloer kreeg en het zelfvertrouwen wat aangetast werd. “Maar in België zal ze voelen dat ze sterker uit dit tornooi komt”, besloot Dal Borgo.

Die laatste was de begeleider en ook onze voornaamste informant. Wij danken hem uitgebreid en hebben ook goede dingen gelezen over de ernst en de inspanningen waarmee hij de Belgische jeugd probeerde voor te bereiden.

  1. RoosjeX
    RoosjeX24-09-2007

    Zo kennen we Morozich… Eerst niets bijzonders presteren in de eerste rondes en dan de grote vissen gaan lastig vallen. Puike prestatie! Dat maakt het tornooi natuurlijk amusant. Wie het tornooi zal winnen is natuurlijk minder spannend…maar wie weet?

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.