Vandenbussche start prima op WK-20

Thibaut VdbGisteren is in Yerevan (Armenië) het junioren-WK (-20) begonnen. 2 Belgen vertegenwoordigen ons land, met name Elena Van Hoecke en Thibaut vandenbussche. Die laatste startte prima met een remise tegen IM Daan Brandenburg. Van Hoecke verloor tegen een FM, maar was nog meer onder de indruk van het Armeense verkeer. We kijken ook al eens naar de deelnemerslijst voor het tornooi in Wijk Aan Zee dit jaar en die lijst ziet er ronduit indrukwekkend uit…

Vdb start uitstekend

VdbBij de jongens is het Thibaut Vandenbussche die moet optornen tegen mannen als Wang Hao, Stellwagen, Rodhstein enzovoort, allen uiteraard GM’s met een rating die rond de 2600 schommelt. Vdb mocht de eerste ronde aantreden tegen een noorderbuur, met name IM Daan Brandenburg (2400+). Vandenbussche koos voor het ogenschijnlijk saai, maar degelijke Rubinstein Frans (1. e4 e6 2. d4 d5 3. Pd2 dxe4 enz.). De stelling werd echter vrij snel explosief en Vdb offerde een pion voor ruime compensatie. Al snel werd de pion “minder” omgezet in een remiseachtig eindspel. Zo gezegd, zo gedaan en een uitstekende start voor Vandenbussche.

Bij de vrouwen wordt ons land vertegenwoordigd door Elena Van Hoecke, die meteen een vrouwelijke Fm mocht bekampen. Ze deed het vrij goed, maar een gat in de koningsstelling bleek er uiteindelijk te veel aan.

“Je moet echt rennen voor je leven hier”

SpeelzaalHet WK -20 vindt plaats in Yerevan, de hoofdstad van Armenië (foto van speelzaal). De eerste indrukken van onze spelers zijn een beetje overdonderend: “Ik heb de indruk dat de Armenen voor alles hun tijd nemen, of er nu een rij van 50 man staat of niet. Er stonden 2 of 3 mannen achter de balie van ons hotel, maar blijkbaar moesten ze eerst 20 keer telefoneren voordat ze iemand een kamer konden geven. Organisatie is blijkbaar niet de sterkste kant van de Armenen. Rond 10:00u waren er ongeveer nog 8 mensen zonder kamer. Maar net toen we alle hoop hadden opgegeven kwamen ze melden dqt onze kamers vrij waren… of toch bijna, want toen ik bij mijn kamer aankwam zag ik dat de vorige mensen nog aan het inpakken waren. En daarna moest de kamer nog worden schoongemaakt, dus het was bijna 11:00u toen ik eindelijk een paar uurtjes kon slapen“, laat Elena Van Hoecke weten aan Schaakfabriek.

En dan heeft ze nog niets verteld over het verkee, dat Italiaanse trekjes aanneemt: “Het verkeer in Armenie is trouwens ook een ramp. Toen we een straat wilden oversteken, werd mijn Lithouwse kamergenote, Simone, bijna overreden door een busje, terwijl het gewoon groen was voor ons. Je moet echt rennen voor je leven hier, verkeersregels kennen ze blijkbaar niet.” We zullen bij onze Armenen in België eens checken of dat fenomeen hen ook bekend voorkomt…

Alle info over het tornooi kan je vinden op de website van de Armeense schaakbond, die vrij goed onderhouden wordt.

Corus sterkste ooit met Bacrot en Short in de B-groep

CorusIntussen heeft de organisatie van het Corustornooi in Wijk Aan Zee, een van de grand slams, de deelnemerslijst voor de A-groep bekend gemaakt. Hou u vast: Anand, Ivanchuk, Kramnik, Topalov, Leko, Mamedyarov, Radjabov en Aronian spreken echt tot de verbeelding. Enkel de nummer 6 van de wereld, Morozevich, staat niet op het rijtje. Bij die namen komt ook nog eens Boris Gelfand piepen (ijzersterk op het WK), naast interessante spelers als Carlsen, Polgar en Eljanov. Adams en Van Wely sluiten het rijtje.

Om de kracht van dit tornooi te duiden, maakte de organisatie ook al enkele namen van de B-groep bekend. Opvallend daarbij zijn de toezeggingen van Etienne Bacrot (2695) en Nigel Short (2680), toch 2 spelers die ooit tot de echte wereldtop behoorden (en Bacrot is nog jong).

  1. SchaakPraat
    SchaakPraat06-10-2007

    Ja, met deze bezetting wordt Corus het sterkste schaaktornooi dat ooit in de wereld is gespeeld

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.