Belgische ploegen draaien mee in middenmoot

MamedyarovEn dat doen ze op de “European Club Cup”, de Champions League van het schaken zeg maar. Crelel staat op een schappelijke 19de plaats, Eupen staat 31ste en Namen sluit het Belgische rijtje met een 47ste plaats. Dat is niet onverdienstelijk want heel de wereldtop speelt mee in Turkije. We trekken ook nog even naar Armenië, waar Thibaut Vandenbussche en Elena Van Hoecke onze driekleur verdedigen en om de nationale interclubs af te sluiten nog enkele verrassingen…

De Champions League van het schaken

zaalAlle Europese topclubs vertoeven momenteel in Antalya in Turkije om daar te strijden voor “de beker met de grote oren” (zo zou men dat op Kanaal Twee zeggen). De European Club Cup is een prestigieus evenement, waar de kampioenen of topploegen van elke competitie naartoe trekken. De bezetting van de ploegen spreekt boekdelen, want maar liefst 11 teams hebben een gemiddelde rating van 2600+. 2 ploegen zouden er bovenuit moeten steken: het Duitse Baden Baden (met Anand, Svidler, Carlsen, Bacrot etcetera) en het Russische Ural (Radjabov, Shirov, Grischuk, Akopian, …). Beide ploegen halen respectievelijk 2713 en 2707 als gemiddelde.

Ze krijgen concurrentie van enkele andere ploegen met kleppers als Ivanchuk, Kasimdzhanov, Jakovenko, Kamsky, Morozevich en dies meer. Voorlopig verloopt het tornooi vrij logisch, toch staat niemand van de échte topfavorieten aan de leiding, maar wel het Spaanse Linex Magic uit Merida. Aangevoerd door Kamsky en Adams leggen zij vooral stabiliteit voor de dag. Ze winnen niet met zware cijfers, maar scoren telkens de matchpunten. De stand zegt genoeg: Merida heeft slechts 24.5 punten vergaard. Dat zijn er 2.5 minder dan de tweede Ural, maar omdat zij 5 kampen hebben gewonnen en Ural maar 4 zjin ze enige leider.

SebagIn Antalya spelen ook 3 Belgische clubs mee. Kampioen Crelel, Rochade Eupen en vice-kampioen Namen. Voorlopig is Crelel de beste ploeg en dat is voor een groot deel te danken aan hun eerste bord, Marie Sebag. Zij blinkt uit met 4.5/6 en een tpr van 2569. Om maar te zeggen dat haar GM-norm in Vlissingen geen toeval was. Haar ploeg is 19de en daarmee hoort het net niet bij de grotere jongens. Ook Eupen draait goed mee met een 31ste plaats. Namen heeft het moeilijker en staat achteraan de stand: 47ste van de 56. Bekijk alle uitslagen en standen op de prima website van de European Club Cup.

Vandenbussche tpr van 2463, Van Hoecke scoort 2/2

Topborden in ArmenieOp het WK voor junioren doen er, zoals de meesten intussen weten, 2 Belgen mee: Thibaut Vandenbussche bij de jongens en Elena Van Hoecke bij de dames. Wat de punten en de stand betreft, spelen zij zoals hun rating zich verhoudt tot de rest van het deelnemersveld. Vandenbussche heeft zo “maar” 2.5/7, maar zijn tpr (of is het gemiddelde tegenstand?) van 2463 toont wel aan dat hij daar geen doetjes over de vloer krijgt. Hij moest om die punten te halen zelfs winnen van een IM en een 2325 en dat ergens op de lagere borden van het deelnemersveld. Het tornooi wordt voorlopig gedomineerd door de Egyptische GM Ahmed Adly (2494).

Elena Van Hoecke kende een moeizame start, maar herpakte zich de laatste twee ronden: 2 overwinningen. Tegen haar bijna naamgenoot Jelena Neric won ze rap een pion en iets later zelfs de kwaliteit en dat bleek genoeg voor haar eerste overwinning. Ze had de smaak meteen te pakken, want vandaag moest ook de Georgische Elizabed Zarkua eraan geloven. Daarmee presteert Van Hoecke degelijk: 3/7 is niet slecht. Wij danken haar voor de informatie en verwijzen voor veel meer naar de officiele website.

Pinter doet het in 12 zetten

In tweede afdeling is zondag ook een opvallend partijtje gespeeld. Partij-tje, want de ongelukkige Bruno Debaenst (KOSK) hield het amper 12 zetjes vol tegen GM Jozef Pinter (Bredene), waarop die laatste een talrijk aantal duvels tot zich nam en partijen uit de jaren ’70 begon te tonen. Wie weet komt het partijtje binnenkort wel ergens online. In diezelfde match viel er nog een verrassing, want correspondentiespecialist Gert-Jan Timmerman hield Gagunashvili (2618) eventjes op remise. Nog verrassingen in tweede? Jawel, en eentje van formaat want in de match Jean Jaures-KGSRL versloeg Remko Van der burght (2284) Konstantin Landa (2669).

  1. KAra
    KAra10-10-2007

    ik vermoed dat de 2463 geen tpr is maar het gemiddelde elo van de tegenstand. Wat ook wel wat zegt natuurlijk.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.