Ponomariov en Mamedyarov starten prima in Hoogeveen

MamedyarovIn Hoogeveen is dit weekend het Essent-tornooi begonnen. Het tornooi herbergt 4 interessante spelers: Mamedyarov, Ponomariov, Van Wely en Andryasian. De 2 favorieten sloegen meteen toe op de eerste dag. Voorts kijken we nog even naar het WK voor junioren dat bijna op zijn einde loopt en hebben we een opmerkelijk verhaal over de computermatch Zappa-Rybka…

Schaken met glazen stukken en houten klokken

Het Essent-tornooi kunnen we gerust een speciaal evenement noemen. Naast een erg sterk bezet open tornooi, lokt de Kroongroep de meeste aandacht. Vooreerst omdat de 4 spelers van die groep met glazen stukken én houten garde-klokken schaken (een unicum op dat niveau de dag van vandaag) en ten tweede vanwege de unieke bezetting, al is dat laatste nu wel een beetje veranderd.Mamedyarov-Van Wely

Voorheen was het immers de bedoeling 4 spelers uit te nodigen met een speciale “verdienste”. Meestal werd gekozen voor de sterkste junior (of WK junioren), de sterkste vrouw, de sterkste Nederlander en een wereldtopper. Vorig jaar werd dat nog enigszins trouw gevolgd: Topalov (wereldtopper) nam het op tegen Polgar (sterkste vrouw), Mamedyarov (sterkste jongere) en Sokolov (bijna sterkste Nederlander). Dat bleek echter niet zo simpel om vol te houden en er werd afgezien om het echt zo”strict” te houden. De WK junioren is er dit jaar wel bij in de persoon van de Armeen Andriasian (2546). Mamedyarov speelt ook opnieuw mee en Loek van Wely slaat geen mal figuur als sterkste Nederlander. De sterkste vrouw is er niet meer bij en wordt vervangen door Ruslan Ponomariov (2705).

Vandaag werd de eerste ronde gespeeld en de elofavorieten sloegen meteen toe: Mamedyarov zette Van Wely kundig opzij terwijl Andriasian nog niet opgewassen bleek tegen Ponomariov, die een spectaculaire aanval opzette én afrondde. In Hoogeveen zijn er nog allerlei andere tornooien, zoals een erg sterke open. Wij verwijzen u graag door naar de officiële site.

Popov is nieuwe leider

Op het WK Junioren is de strijd om de titel erg spannend. Wang Hao loste Adly af, maar nu is Ivan Popov “uit het niets” opgedoken. Hij won van de ineengestorte Adly en wipt naar plaats 1. Wang remiseerde en staat nu een halfje achter op Wang. Popov heeft 8.5/11. Wang, Meier en Adly hebben 8.

Vandenbussche blijft het tornooi erg stabiel spelen. Hij verloor in ronde 10 van Nasri (2364) en remiseerde in 11 tegende Indiër Abishek (2384). Zijn tpr blijft rond de 2350 schommelen. Elena Van Hoecke doet het omgekeerd: ze wisselt positieve reeksen af met negatieve. 0.5/4, 2.5/3 en dan 0/3 was de ietwat vreemde balans. In ronde 11 won ze gelukkig wel en met 4/11 vestigt ze zich net boven de achterhoede. Meer op deze website.

Computer Zappa wint van Rybka met psychologische truc

ZappaDe computers veroveren de wereld, maar toch blijven enkele zwakke plekken bestaan. Tijdens het WK in Mexico was er een match tussen Rybka (volgens velen dé sterkste) en het relatief onbekende Zappa. Zappa won die match met 5.5-4.5. Volgens de makers van Zappa lag het vooral aan de “platformen” waarop gespeeld werd. Peter Doggers van Chessvibes.com was tijdens de vierde partij aanwezig en aanschouwde een bizarre beslissende partij. In een compleet remise-achtige stelling begon Rybka toch op winst te spelen. Na zet 100 bood het team van Rybka remise omdat de engine het zelf niet door leek te hebben. Het Zappa-team pakte dan uit met een psychologisch “meesterwerkje” (of bedenkelijke truc): Het weigerde zelf het aanbod vanuit de volgende perceptie. Op de schermen zagen ze dat Rybka de stelling als voordelig voor hem beschouwde. Hij zou dus op winst spelen, maar om dat te doen moest Rybka een pion offeren binnen 50 zetten. Rybka deed het en verloor de partij. Een opmerkelijk verhaaltje!

  1. Valery Maes
    Valery Maes14-10-2007

    Ach, Rybka is en blijft het sterkste programma en heeft ook al
    niet te winnen partijen gewonnen door te wachten…wat een drukte op chessvibes

  2. Valery Maes
    Valery Maes30-10-2007

    Het Rybka-team zelf ziet er geen graten in maar begrijpt de menselijke reactie. Echter gaat het hier om computerschaak
    en de uitslag gaf het Zappa-team gelijk.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.