Hovhanisian schrijft Open Leuvense geschiedenis

Mher HovhanisianMher Hovhanisian heeft het open tornooi van leuven gewonnen. Hij eindigde samen met Sergey Fedorchuk op de eerste plaats met 6/7. Die prestatie is uniek, want nog nooit eerder won iemand het tornooi in Leuven 2 keer. Er werd hard gevochten op de laatste dag en de allerlaatste partij was nog beslissend voor het tornooiresultaat. Een uitgebreid verslag met veel foto’s…

Fedorchuk komt langszij dankzij remises van Hovhanisian

De eerste partij van de dag begon al om 9.30u en dat levert jaarlijks mooie taferelen op. Vooral veel lege borden en slaperige koppen sieren het decor.

lege stoelenOok op de topborden was dat het geval. Sergey Fedorchuk kwam maar liefst drie kwartier te laat om zijn partij tegen Mohandesi af te werken. Hij kwam echter wel en geleidelijk aan werd het tijdsnadeel goedgemaakt. Maar het was niet de tijd, maar wel het niveau die de partij besilste. Fedorchuk was duidelijk te sterk en won.

Dat was geen goed nieuws voor Mher Hovhanisian. Die was ’s morgens al fluitend binnengewandeld op de tonen van Laura Lynn’s legendarische klassieker “Arrivederci Hans”, maar in de praktijk deed hij het wat rustiger: geen risico’s en een erg snelle remise tegen Hans Renette. Uit de achtergrond kwamen ook Stephen Berry, Marc Lacrosse en de verrassende Jan Rogiers. Die had met zwart Jan Van Mechelen geklopt.

De situatie was als volgt: Hovhansian leidde met 5.5/6, een half punt meer dan Fedorchuk, Renette, Rogiers, Lacrosse en Berry. De paringen voor de laatste ronde beloofden zeker nog wat lekkers: Hovhansian-Lacrosse, Berry-Fedorchuk en Rogiers-Renette. Op alle borden werd er duchtig gevochten. Rogiers-Renette was de eerste partij die op remise eindigde. Beide spelers konden zo niet meer winnen, maar waren al lang blij met hun verrassend sterke prestatie.

Berry-FedorchukHovhanisian kreeg een degelijke stelling tegen Lacrosse, maar die hield uiteindelijk de balans. In een spannende eindfase besloot de Armeense leider geen risico’s te nemen en wikkelde af naar een eindspel met ongelijke lopers. Remise. Hovhanisian was daardoor zeker van de eindoverwinning, maar Fedorchuk kon wel nog wat prijzengeld afsnoepen als hij Berry klopte. De Oekraïner won een stuk, maar simpel was de stelling niet. Berry kon teren op een degelijk pionnencentrum. Fedorchuk besloot het stuk terug te offeren en had dat goed ingeschat: Berry had geen zetten meer en gaf op. Het was intussen 18.45u ’s avonds en de laatste partij die nog bezig was. Een mooi einde van een spectaculair tornooi.

“Jammer dat het niet meetelt voor elo”

Hovhanisian wint voor de tweede keer het tornooi in Leuven. Zijn scheidingspunten waren beter dan die van Fedorchuk. Niemand trok de zege van de Armeen in twijfel. Na zijn prachtige overwinning op Fedorchuk had hij de sympathie van de aanwezigen zaterdag al gewonnen. Zijn zege is goed voor een prijzenpot van ongeveer 1000 euro (Fedorchuk kreeg even veel).

HovhanisianDe winnaar was uiteraard erg tevreden met zijn prestatie: “Vooral mijn partij tegen Fedorchuk zal ik niet snel vergeten. De laatste dag was jammer genoeg niet simpel. Ik moest starten met zwart tegen Hans Renette en dat is sowieso erg moeilijk om te winnen, dsu besloot ik op safe te spelen omdat ik de laatste ronde wit zou hebben. In die laatste ronde zit je te veel met het psychologische. Dan wil je echt niet verliezen en ben je minder geneigd risico’s te nemen. Als het andersom was geweest, eerst wit en dan zwart, zou ik minder moeten nadenken over een tornooistrategie en zou ik de witpartij sowieso voor winst moeten gaan en meer risico’s moeten nemen. Maar dat is niet zo erg. Ik heb niet verloren en een mooie partij gespeeld. Het enige wat ik jammer vind, is dat het niet meetelt voor elo.”

Fedorchuk zelf was niet ontevreden en er kon ook bij hem nog een glimlach af. Toch zat het “incidentje” over zijn vervoer hem nog wat dwars. “Ik ben nummer 68 op de wereld en dan verwacht je niet dat je zelf je vervoer en logement moet regelen, maargoed.” Ida Vandermeulen, de vrouw die bijna op haar eentje dit tornooi in elkaar heeft gestoken (zonder hierbij afbreuk te willen doen aan de andere hulp uiteraard), reageerde kordaat: “Ieder jaar krijgen wij van pakweg 15 a 20 IGM en anderen, de vraag of zij “free accomodations” krijgen, die we echter niet kunnen geven. Het is dus een kwestie van afspraken en dat was in dit geval vooraf niet goed gevraagd. Ondanks dat hebben we een toch oplossing gevonden voor Fedorchuk.”

Berry mocht terug naar de tafel

De prijsuitreiking begon met een daverend applaus voor Hovhanisian en eindigde ietwat genant toen Stephen Berry naar voor werd geroepen om zijn prijs te gaan ophalen. De Britse FM had door zijn nederlaag in de laatste ronde echter helemaal geen prijs en moest met lege handen terug naar zijn tafel. Zijn enveloppe was eigenlijk bestemd voor Hans Renette.

De eindstand:

 1. Mher Hovhansian 2444
  Sergey Fedorchuk 2645 6/7
 2. Hans Renette 2273
  Jan Rogiers 2180
  Ralf Akesson 2468
  Shahin Mohandesi 2326
  Marc Lacrosse 2268 5.5/7
 3. Stephen Berry 2353
  Yves Duhayon 2229
  Tom Wiley 2332
  Roel Goossens 2075
  Maarten Praet 2230
  Marc Weiler 2080
  Steven Stinis 2216 5/7

Meer op de website van Leuven centraal, waar vanaf volgende week ook alle partijen zullen opstaan. Ook een aanrader voor foto’s en filmpjes is de site van Lusine Ovanisian.
En om af te sluiten nog een hele hoop foto’s:

Fedorchuk

“Weer niet gewonnen? Nu is het genoeg geweest, pets…” (Fedorchuk en vrouwlief)

Koen Heynen

9.30u en Koen Heynen was ook op post met zijn geliefkoosde Leffe.

Goossens

Roel Goossens, de winnaar bij de -2100

Jelle Rogmans

Jelle Rogmans: de winnaar bij de -1900

Soors

Stef Soors en Marc Lacrosse

Mher-Lacrosse

Mher Hovhanisian-Marc Lacrosse 1/2

Rogiers

Verrassing van dit tornooi én de nieuwe Brabantse kampioen: Jan Rogiers.

Tonoli

Benjamin Tonoli

Jan Van Mechelen

Sterke start, zwak einde: vaste klant Jan Van Mechelen

Speelzaal

De speelzaal in zaal De Kring

Praet-De Graaf

Een van de vroege tornooiverrassingen: Arnoud De Graaf (rechts, met het geruite hemd) versloeg Maarten Praet (links)

Yves Duhayon

Yves Duhayon

De winnaar

En eindigen doen we met de trotse winnaar

 1. KAra
  KAra12-11-2007

  Proficiat Mher, klasse!

 2. gert
  gert12-11-2007

  Ja, proficiat aan alle winnaars. Nu is het weer afkicken en uitkijken naar de editie van volgend jaar. Bedankt aan Jan voor de leuke verslagen hier en nog grotere dank aan de tornooiorganisatie, die, afgezien van een beetje een koude zaal op de eerste dag, garant stond voor een vlekkeloos in-goede-banen-leiden (ook hier : de kringen van bierglazen op sommige analysetafels niet meegerekend 🙂 )
  Geoliede bar, de soft presence van Manfred en Bernard, de toegankelijkheid van de topspelers, lekkere broodjes en hotdogs, vele ratingprijzen enz. ja, wij keerden tevreden terug 🙂

 3. Albert Schenning
  Albert Schenning12-11-2007

  Hoezo verrassend dat Arnoud de Graaf Maarten Praet verslaat. Ok, verslaan is verrassend is het wel maar ik ken Arnoud al langer en die hoeft als ie z’n dag heeft echt niet te verliezen van een 2000+. Echter een 2200 zou toch wel gewoon gehakt van hem moeten maken 🙂

 4. Bart
  Bart12-11-2007

  Maarten Praet heeft dan ook 2280 in Belgie en 2230 Fide 🙂

 5. Hans
  Hans13-11-2007

  Maarten stond na 15-20 zetten gladgewonnen. Hij speelde een leuk uitziende combinatie met echter een gaatje in. Dat gaatje was niet evident maar wit (de Graaf) vond het.

 6. piet konijn
  piet konijn13-11-2007

  helaas dit jaar geen noordhollandse afvaardiging. door allerlei problemen geen tijd en geen mogelijkheden. bij leuven en welzijn zullen we volgend jaar weer akte de presence geven. leuk voor mher dat hij gewonnen heeft.
  groeten: wim driessen, rene hennipman, jean paul ory, tim havelaar, piet konijn en anderen.

 7. gert
  gert14-11-2007

  Inderdaad, Piet Konijn is een regular die ontbrak. Van King’s Head was Mark Huba er niet. En geen van de gebroeders Claesen. En geen Louis Maes. Geen Karl De Smet. Geen Short of Ponomariov. Ja, het is wachten tot François Vandamme zijn tenten opslaat in het Leuvense 🙂

 8. Jelle
  Jelle14-11-2007

  Schaakfabriek heerst!! Mher heerst!! Lees het volgende fragment van Chess Today:

  Leuven Open, Belgium
  by Leander Laruelle

  This traditional tournament finished
  last Sunday. The winner on tie-break
  was IM Hovhanisian Mher (2422),
  who is now living in Belgium. He and
  GM Sergey Fedorchuk (2618) both
  scored 6 points in 7 games. Five
  players, including Swedish GM Ralf
  Akesson (2477), finished on 5½
  points.
  In round 5 IM Mher defeated the Elofavourite
  GM Fedorchuk in a
  spectacular game in the Nimzo-
  Indian. You can see that game with
  brief notes from the Schaakfabtriek
  website in today’s CT database.
  Official website; reports (in Dutch)

 9. Vandermeulen,Boni
  Vandermeulen,Boni15-11-2007

  Voor mij is Roel Goossens zeker een van de revelaties van het tornooi.Hopelijk heeft dit tornooi volgend jaar nog wel plaats,gezien het waarschaanlijk groot financieel verlies.
  Nogmaals dank aan Jan voor zijn verslagen

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.