Hovhanisian verpulvert Fedorchuk na spektakelpartij!

MherNa 5 ronden is er in Leuven nog 1 leider: Mher Hovhanisian. Na een adembenemend spektakel vol tactische trucen en offers verpletterde de Armeen topfavoriet Fedorchuk. Schaakfabriek heeft de partij voor u online gezet. We moesten nog naar adem happen toen een tweede stunt gebeurde: Hans Renette profiteerde van de tijdnood van Akesson om de tweede GM van het tornooi weg te tikken. Een verslag van een schitterende speeldag…

Armeense furie drukt topfavoriet plat

Ronde 4 was de voorbereiding op wat de climax van de dag moest worden. Fedorchuk klopte Bogoevski, terwijl Hovhanisian na een gelijkopgaande partij Yves Duhayon versloeg. Jan Van Mechelen won snel van Kris Theunissen, waardoor er nog 3 leiders overbleven met het maximum der punten.

Mher-FedorchukRonde 5 gaf een droomparing: Hovhanisian mocht met wit tegen Fedorchuk spelen. Geen snelle remise zoals men misschien zou kunnen verwachten, integendeel. Hovhanisian vloog er zonder scrupules in. Al erg snel bouwde hij een overweldigende aanval op. De eindfase van de partij was een lust voor het oog. Met een raak paardoffer op f7 werd de stelling van Fedorchuk opengereten en na enkele originele manoevres werd de Oekraïnse koning in het midden van het bord mat gezet. Een schitterende partij die u zeker moét naspelen. Morgen hopen we de partij met langere analyse online te zetten. Speel de partij hier na.

Ook Renette stunt

Voor we het vergeten: op bord 2 won Shahin Mohandesi met een gelukje van Van Mechelen, nadat hij in ronde 4 een totaal verloren stelling nog had gewonnen tegen Walter De Reymaeker. Mohandesi wordt door sommigen”de gelukzak” genoemd. Of dat terecht is laten wij uiteraard in het midden, maar vandaag was Dame Fortuna hem in ieder geval wél goed gezind. Mohandesi strijdt nog volop mee voor de prijzen.

RenetteDe aandacht voor deze partij was gering omdat Hovhanisian en Fedorchuk er zo’n schouwspel van maakten. Toen die partij gedaan was, was het festijn voor de toeschouwers nog niet voorbij. Op bord 3 probeerde Ralf Akesson een dame-eindspel met een pion meer af te maken. Door de tijdnood waarin hij belandde kon zijn snelle tegenstander Hans Renette echter een pion terugwinnen. Akesson wilde winnen en dat werd hem nefast: Renette tructe en haalde niet het halve maar wel het volle punt binnen. Morgen speelt Renette met wit tegen Hovhanisian.

Helsen en Heynen maken er potje van

Hilariteit was er op het 8ste bord in het treffen tussen Koen Heynen en Stef Helsen. Helsen walste in de opening over zijn tegenstander en kwam al snel 2 pionnen voor (maar wel enkele duvels achter). Die voordelige stelling werd de nek omgewrongen en een remise-eindspel kwam op het bord.

HeynenHelsen weigerde echter remise en probeerde de boel te forceren (wat trouwens zijn volste recht was), tot groot ongenoegen van zijn tegenstander die dat weliswaar iets te luidruchtig liet blijken. Zo stapte hij soms van het bord zonder zijn klok in te drukken en maakte hij wat misbaar terwijl Helsen bleef proberen. In het begin was het nog echt grappig, omdat beide heren zichzelf en het publiek aan het vermaken waren, maar toen het maar bleef duren waren de andere spelers die intussen in de tijdnoodfase beland waren lichtjes geirriteerd. Helsen had geen zin in remise ondanks de pion tegen pion stelling en promoveerde tot paard, maar Heynen vond het welletjes en sloeg het paard met zijn dame: remise.

Meer info op http://www.leuvencentraal.be

  1. Volg je neus
    Volg je neus11-11-2007

    Go Mher!

  2. Mrxjn
    Mrxjn11-11-2007

    indeed, sjieke partij!

  3. javelias
    javelias12-11-2007

    Mher’s speelde inderdaad mooi, maar laten we eerlijk zijn: zwart vroeg om problemen. Al vanaf de 13e zet (d5) is duidelijk dat wit beter komt te staan. Zwart’s stukken staan na de 19e zet wel zeer passief te koekeloeren. Neemt niet weg, je moet het afmaken en dat heeft wit inderdaad met glans gedaan.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.