Ponomariov leidt verrassend in de glazen kooi

PonoIn Vitoria (Spanje) wordt momenteel geschaakt voor het goede doel: wie van de deelnemers ook wint, het geld gaat naar een ziekenhuis in Congo. Voorlopig leidt Ponomariov met 5.5/8 en dat is enigszins verrassend als je het deelnemersveld bekijkt: Topalov, Polgar, Kasimdhzanov, Karpov en Nisipeanu laat hij achter zich. Een opvallend iets is de speellocatie, want de formule die ze hebben uitgedacht verbetert het schaken voor de toeschouwers én gaat valsspelen tegen (of niet?). We kijken ook nog naar het sterkste tornooi van het ogenblik, de Tal Memorial, en naar het criteriumtornooi in Gent dat zondag plaatsvond en opnieuw een gigantische opkomst kende en enkele serieuze verrassingen zoals de monsterscore van Jason Vandenberghe bij de -16…

“Glazen huis bevordert toegankelijkheid voor toeschouwers en gaat valsspelen tegen”

De “Chess Champions league” wordt voor de eerste keer georganiseerd en is een benefiettornooi ten voordele van een ziekenhuis in een van de armste regio’s in Congo. Alle opbrengsten van het evenement gaan naar dat ziekenhuis. Er is flink in de buidel getast voor deze organisatie want met Topalov, Polgar, Ponomariov en Karpov zijn enkele dure vogels aangetrokken. Zij worden vervoegd door Nisipeanu en Kasimdhzanov die we ook niet meer moeten voorstellen aan de trouwe schaakfan.

Na 8 rondes leidt Ponomariov met 5.5/8. Hij heeft een half puntje meer dan favoriet Topalov en een punt meer dan Judit Polgar. Een prachtig scenario, want in de laatste 2 rondes ontmoeten deze spelers elkaar (ronde 9 heeft Topalov-Ponomariov op het programma en ronde 10 Polgar-Topalov).

Glazen kooi van buitenWat erg interessant is aan dit tornooi in de speellocatie. Alle spelers spelen namelijk in een glazen kooi en niet zomaar een glazen kooi. De kooi is geluidsdicht, waardoor de toeschouwers commentaar krijgen terwijl ze de spelers bezig zien en dat zou de beleving voor de toeschouwer alleen maar ten goede komen, zegt de organisator op Chessbase.com. “De kooi kan 60 decibel aan. Dat wil zeggen dat ze een glas water kunnen neerzetten in het midden van een verkeerspunt en dat ze enkel het glas zullen horen”, licht hij toe.

GlansOmgekeerd is het glas waaruit de kooi gemaakt is, speciaal voorzien op de hype van het moment: valsspelen. Het glas is zo gemaakt dat de spelers bijna niets zien van wat er in de toeschouwerszone gebeurt. Er worden dan ook geen speciale veiligheidsmaatregelen genomen, al maakt men ook gebruik van een techniek die gsm-contacten blokkeert. Die techniek wordt daar eigenlijk gebruikt om de Baskische afscheidingsbeweging ETA te bestrijden, maar nu dus ook voor ons edele spelletje te “beveiligen”. Op de foto rechts zie je wat de spelers kunnen zien (onderaan het artikel zetten we de foto ook nog in het groot): schimmen en reflectie van de eigen ruimte.

Een hele pak luxueuze en straffe maatregelen, die zowel voor als nadelen hebben als u het ons vraagt. Toch is het voor veelbesproken WK-matchen misschien niet eens zo’n dom idee om problemen te vermijden.

Kramnik, Carlsen en Mamedyarov leidden in Tal Memorial

Hét toptornooi van het moment is echter niet in Spanje bezig, maar wel in Rusland. Daar vindt de Tal-Memorial plaats. Kramnik, Ivanchuk, Mamedyarov, Leko, Shirov, Carlsen, Alekseev, Jakovenko, Gelfand en Kamsky hebben allemaal meer dan 2700 elo en daarmee is dit een van de sterkste tornooien van het jaar.

Na 3 rondes zijn er 3 leiders: Kramnik won van Leko, Carlsen klopte Alekseev en Mamedyarov veegde de vloer aan met Vassily Ivanchuk. Allen hebben 2/3. Vooral de partij van Mamedyarov is zeker de moeite om eens te bekijken. Het is daar trouwens geen makkelijke tijd voor Chucky. Na enkele nederlagen in het Europees landenkampioenschap (tegen Adams, Mamedyarov en Shirov) blijft de trein voorlopig stroef lopen. Hij heeft 1/3.

Thomas Massoels wint het criterium in Gent

zaalZondag was er niet alleen de laatste speeldag van het tornooi in Leuven, maar ook de Gentse editie van het jeugdcriterium. Met 259 deelnemers was dit criterium opnieuw een gigantisch succes. Er werd gespeeld in het GITO in Gent.

De open reeks werd gewonnen door Thomas Massoels met 6/7. Hij deed dat na een ietwat vreemd tornooiverloop: in de eerste ronde verloor hij van Wout Melis (1611) om dan 6/6 te scoren. Zo troefde hij ondermeer Benny Todts, Arno Bomans en Quinten Ducarmon af.

Die Ducarmon (2033) werd tweede, samen met de verrassende Maarten Rademaekers (1809) met 5.5. Arno Bomans (1943), Adrian Roos (2027) en Roel Hamblok (2109) vervolledigen de stand. Een opvallende zege was er bij de -16, want daar won de amper 12 jaar oude Jason Vandenberghe het tornooi met een monsterscore: 7/7!! En dat met concurrenten als Hanne Goossens, Glenn Deschampeleire en Morris Vandaele. Benieuwd wat de toekomst voor hem brengt.

Je kan alle uitslagen bekijken op de site van Jean Jaures. Dank aan Luc Oosterlinck voor de foto en de informatie.

En hier nog enkele relfectiefoto’s die door Chessbase gepubliceerd werden. Nisipeanu-Topalov

Ponomariov-Karpov

  1. Glen
    Glen13-11-2007

    Misschien toch wel even vermelden dat Jason niet tegen Hanne en mezelf speelde (we lieten allebei iets te veel puntjes liggen in het begin) en dat Reinald van Praet in extremis besliste in de Open reeks te gaan spelen. Maar dit doet uiteraard niets af van de prestatie van Jason.

  2. scheven
    scheven13-11-2007

    Zeker de moeite waard om eens na te spelen is de overwinning van (jaja :)) Kramnik. Bemerk het verschil in niveau: waar anderen een fout van de tegenstander nodig hebben om te winnen, is dat bij Kramnik niet het geval: Leko speelde foutloos en verloor kansloos. Dát is schaken.

  3. Bart
    Bart13-11-2007

    foutloos nog wel? Lijkt me vrij onmogelijk 🙂

  4. Fabian
    Fabian13-11-2007

    Naar ik mij goed meen te herinneren vond het Open van Gent dit jaar plaats in het St. Barbaracollege en niet in het Gito…

  5. Fideel
    Fideel14-11-2007

    Fabian, dit wordt toch nergens beweerd? (Tenzij het artikel intussen is aangepast.)
    Het is inderdaad wel correcter om dit het criteriumtornooi van Jean Jaurès te noemen en niet dat van Gent.

  6. Theo
    Theo14-11-2007

    259 jeugdspelers! Het schaken zit duidelijk in de lift.
    Benieuwd wat de toekomst ons brengt… een paar Belgische GMs ?!?

  7. Jan Lagrain
    Jan Lagrain14-11-2007

    Ik had het idd fout geschreven, maar heb het meteen veranderd toen ik Fabian’s opmerking las.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.