Topalov neemt de leiding over

TopalovDe Bulgaar won de topper tegen leider Ponomariov en staat nu een half punt los met nog 1 partij te gaan. In die partij wacht hem wel nog een zware dobber in de persoon van Judith Polgar, die derde staat op een punt. In Moskou regende het remises, wat het remise-percentage op 75% brengt. De leiding is nog steeds voor Kramnik, Carlsen en Mamedyarov…

Topalov doet comeback-reputatie eer aan

Veselin Topalov heeft de naam dikwijls matig te starten om dan met een indrukwekkende reeks toch nog de overwinning te krijgen. Die naam kreeg hij vooral door zijn huzarenstukjes in de tornooien in Sofia. Een van zijn slachtoffers toen was Ruslan Ponomariov. Net die Ponomariov stond in de glazen kooi in Vitoria aan de leiding met 5.5/8. Topalov was dit tornooi echter wel goed gestart (met 2/2), maar liet dan even het tempo hangen. Hij stond na 8 rondes met 5/8 aan half puntje achter Pono.

KooiDe topper gisteren was cruciaal, omdat het de voorlaatste ronde betrof. Topalov moest dus winnen als hij het tornooi nog op zijn naam wilde schrijven. De Bulgaarse oud-wereldkampioen koos resoluut voor de aanval, maar stuitte op een degelijke verdediging. Het materieel gelijke toreneindspel sloeg over in een prima stelling met een pion meer en toen Pono een klein blundertje deed, was het over en uit. Topalov neemt de leiding en dankzij de remise van Polgar tegen Nisipeanu staat hij nu een half punt voor op Ponomariov en een vol punt op Polgar, die hij in de laatste ronde moet bestrijden.

De kracht van de lopers werd duidelijk gemaakt door Rustam Kasimdzhanov. Na een leuke partij klopte hij Anatoly Karpov. Die had een toren en veel pionnen, maar het loperpaar (met weinig pionnen) was aartsgevaarlijk. Zeker de moeite waard om eens na te spelen.

Remisefestijn in de Tal-memorial

Deelnemers, foto CB20 partijen, 15 remises. Dat is voorlopig de confronterende balans van de eerste dagen van de ijzersterke Tal-memorial. Confronterend? Eigenlijk niet echt, want de toplui doen wel degelijk hun best om er iets van te maken. Op enkele korte remises na wordt er gevochten voor de punten. Enkel Alekseev en Gelfand hebben alles remise gespeeld, wat er wel op wijst dat het niet zo erg is als de resultaten doen vermoeden.

De leiding is nog steeds voor Kramnik, Carlsen en Mamedyarov. Zij hebben een score van +1 (1 overwinning, 3 remises) en dus 2.5/4. Het voordeel van dit alles is dat de laatste in de stand, Ivanchuk, met 1 overwinning plots terug vlakbij de leiders kan staan. Vandaag is de laatste ronde voor de rustdag.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.