Topalov wint, Kramnik ook en Schaakfabriek trekt naar Turkije

kramnik-shirovVeselin Topalov en Vladimir Kramnik waren dé spelers van de afgelopen schaakdagen. Topalov zette weer maar eens een serieuze eindspurt in, terwijl Kramnik weer maar eens een prima positionele partij in winst wist om te zetten. Vanaf dit weekend begint in Turkije het WK voor de jeugd en Schaakfabriek zal het exclusief van erg dichtbij kunnen volgen, met foto’s en verslagen uit het Belgische kamp…

Topalov wint in Bilbao

Razendspannend, dat was de laatste ronde in Bilbao. Judith Polgar, de nummer 3 in de stand, volgde op 1 punt van Veselin Topalov. Het toeval wilde dat de paring een duel tussen de twee in de laatste ronde voorzag. Polgar had eerder al met zwart gewonnen (weliswaar na een grote blunder van Topalov) en stond scherp om er een tweede van te maken.

Polgar-TopalovZe vloog er dan ook meteen in en koos resoluut voor enkele riskante zetten in een ogenschijnlijk rustgie stelling. Topalov bleef kalm en pareerde de dreigingen schijnbaar moeiteloos. Meer zelfs, Polgar speelde te geforceerd en de Bulgaar begon haar koeltjes van het bord te schuiven. Enkele laatste stuiptrekkingen mochten niet baten: Topalov won eigenlijk vrij vlot de partij. Daarmee was de spanning uiteindelijk omgezet in een dominante overwinning voor Topalov. Hij had met 7/10 maar liefst anderhalf punt meer dan de tweede in de stand, Ponomariov, die in de laatste ronde nog van Kasimdhzanov verloor.

De stand: Topalov 7/10, Ponomariov 5.5, Polgar 5, Nisipeanu 5, Kasimdhzanov 4.5 en Karpov 3.

Kramnik neemt de leiding in Moskou

In de Tal-memorial in Moskou heeft Vladimir Kramnik de eerste plaats opgeëist. Kramnik versloeg Shirov op zijn Kramniks: droog, maar positioneel uitermate solide. Een miniem voordeeltje werd deskundig omgezet in een winnend eindspel. Een goede prestatie van de Rus.

Het was de enige winstpartij van de dag, want alle andere partijtjes werden – opnieuw – remise. Kramnik heeft nu een score van +2 staan en dat is voorlopig genoeg voor de leiding: Kramnik 3.5/5, Carlsen 3, Mamedyarov 3, Gelfand 2.5, Alekseev 2.5, Leko 2.5, Kamsky 2, Jakovenko 2, Ivanchuk 2, Kamsky 2.

Schaakfabriek volgt de Belgische jeugd in Turkije 

logoOm te eindigen hebben we nog een aangename dienstmededeling. Vanaf dit weekend trekken enkele jeugdspelers naar Turkije om zich daar te meten met de rest van de wereld. Het WK in Antalya zal voor velen een unieke ervaring zijn. Zij hebben zich allen geplaatst op basis van hun resultaten in de nationale kampioenschappen. De 9 namen zijn: Hendrik Decrop, Nathan Guldentops, Jason Vandenberghe, Pieter Reyniers, Nils Nijs, Stief Gijsen en Robin Leenaerts voor de jongens (reeksen -8 tot -18, Nijs en Reyniers spelen beiden bij de -14) en Michelle Gijsen en Hanne Goossens voor de meisjes.

Ruben Decrop is er teamleider en hij wordt geassisteerd door 2 trainers, die ons van verslagen en foto’s zullen voorzien: Frederic Decoster en Tom Piceu. We kunnen uiteraard niet beloven dat er dagelijks nieuws zal zijn (uiteindelijk zijn ze er voornamelijk om de spelers te helpen), maar het zal toch niet veel schelen.

Bekijk alvast de website van het WK eens…

  1. Paradijsvogel
    Paradijsvogel16-11-2007

    Ik denk dat Hendrik Decrop een beetje jong is om trainer te zijn 😉

    Zijn papa, Ruben Decrop, heeft iets meer ervaring.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.