John Nunn wint WK probleemoplossen, Van Beers eindigt 12de

NunnNunn haalde een ongelooflijke score van 89/90 en dat waren er een pak meer dan de tweede, Georgy Evseev. Eddy Van Beers verdedigde de Belgische eer en hij deed dat met verve. 69.5/90 en een twaalde plaats op 82 deelnemers is niet slecht (denken wij). SF heeft een kort verslagje mét een interessante link voor zij die graag ook problemen willen oplossen. In de Tal Memorial is Shirov voorlopig de belangrijkste concurrent voor Kramnik…

“That leaves room for improvement”

Het WK probleemoplossen vond in oktober plaats in Rhodos, Griekenland. Blijkbaar was het een van de sterkste WK’s van de afgelopen jaren met de titelverdediger (ene Piotr Murdzia) en enkele straffe probleemoplossers. Nunn en podiumJohn Nunn nam de leiding vooral tijdens het oplossen van zogenaamde “Moremovers” en gaf die niet meer uit handen. Hij won met een bijzonder sterke 89/90 (per thema waren er punten te verdienen en die werden dan opgeteld). Om die 90 oefeningen op te lossen had Nunn “amper” 273 minuten nodig en daarmee was hij naast de beste, ook de tweede rapste probleemoplosser uit de top-20. Chessbase vroeg Nunn naar een reactie en kreeg het droge “Well, that leaves room for improvement” als antwoord. Die Britten toch… Nummer 1 van de wereld, Evseev, werd tweede. De titelverdediger, Piotr Murdzia derde.

In Griekenland deden er ook Belgen mee: Eddy Van Beers, de Belgische kampioen, haalde een verdienstelijke 12de plaats met 69.5/90 in 330 minuten. Ons lijkt het een prima prestatie, maar we moeten toegeven dat we niet echt weten of hij daar zelf tevreden mee is. Van Beers staat 16de op de wereld. Het Belgische team werd aangevuld met Andy Ooms, Luc Palmans, Marcel Van Herck en Ward Stoffelen (die laatste was er scheids). Palmans werd 49ste met 50/90, Marcel Van Herck 61ste met 41.5 en Andy Ooms 76ste met 21.5. Er waren 83 deelnemers. Ter illustratie een van de problemen:

wit, mat in 4

Mat in vier, wit aan zet

Shirov klopt Alekseev en staat alleen tweede

Vladimir Kramnik deed goede zaken de afgelopen 2 rondes in de Tal Memorial. Vrijdag won hij van Alekseev en vandaag speelde hij remise tegen Jakovenko. Zijn concurrenten waren voornamelijk Carlsen en Mamedyarov en die lieten beiden punten liggen: Carlsen verloor van Shirov, die nu op een punt tweede staat (4/7) en Mamedyarov werd geklopt door Gata Kamsky.

Voor Alekseev waren het harde dagen: 0/2 en zijn degelijke remises voordien blijken plots niet meer dan troostprijzen. Hij staat nu alleen laatste.

De stand: Kramnik 5/7, Shirov 4/7, Carlsen, Jakovenko, Mamedyarov, Gelfand en Leko 3.5/7, Kamsky, Ivanchuk 3/7, Alekseev 2.5/7.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.