Ivanchuk wint WK Blitz

IvanchukVassily Ivanchuk begint vandaag aan de wereldbeker in Khanty-Mansyisk, maar won eergisteren ook nog even het wererldkampioenschap blitz in Moskou. Een bijzonder spannend tornooi eindigde met een anticlimax toen zijn grote concurrent Anand een volle toren weggaf. Op het WK jeugd blijven de Belgen positief scoren…

Ivanchuk wint voor Anand en Grischuk

Alexander Grischuk was de titelverdediger, maar dit jaar was Ivanchuk de man die domineerde. Althans, dat deed hij in het begin van het tornooi, dat uit 2 dagen bestond. 6 qualifiers en 14 geselecteerde topspelers zagen hoe Chucky de eerste dag afsloot met 13.5/19. Hij werd op een half puntje gevolgd door Grischuk en op een punt door Kamsky.

ivanchuk, foto CBVan wereldkampioen Anand was toen nog geen sprake, want hij bengelde ergens in de subtop. De tweede dag bracht daar verandering in: Anand won en bleef winnen. Zijn achterstand werd goedgemaakt en in de laatste ronde ontmoetten beide heren elkaar. Anand leek dé stunt van het jaar compleet te maken, toen hij 2 pionnen voorkwam. De inspanningen van de afgelopen rondes waren er blijkbaar te veel aan, want Anand ging gigantisch in de fout en liet een vork toe op beide torens. Weg wereldtitel.

Ivanchuk eindigde uiteindelijk eerste met 25.5/38, voor Anand (24.5) en Grischuk (23.5). Deze zege demonstreert (ondanks het “gelukje” op het einde) Ivanchuk’s fantastische seizoen en zal hem een extraatje geven bij de verkiezingen voor de Chess Oscar, de prijs voor de meest verdienstelijke schaker van het jaar.

Vandaag begint de Wereldbeker

Vandaag trekt een groot deel van de wereldtop en een hele rits top-100-spelers naar Siberië om daar te spelen voor een kwalificatie in de nieuwe WK-cyclus. De inzet: 1.6 miljoen dollar én een match tegen Veselin Topalov in wat we eigenlijk wel de halve finales van deze WK-cyclus kunnen noemen. De winnaar van die match speelt later tegen de winnaar van de match Anand-Kramnik.

Het deelnemersveld is indrukwekkend: 15 spelers hebben meer dan 2700 elo en zo’n 70 spelers uit de top-100 doen mee. Toch ontbreken er enkele grote namen, zoals Morozevich, Leko en Gelfand om er maar 3 te noemen. Waarom ze niet meedoen, is niet geheel duidelijk al dachten we dat Moro verklaard had niet akkoord te zijn met de formule (maar we kunnen ons vergissen).

Belgen blijven op + staan in WK jeugd

De tijd dat de Belgische jeugd naar wereldkampioenschappen trok om niet bij de laatste 10 te eindigen, lijkt voorbij. Onze Belgen blijven het uitstekend doen in Antalya. In ronde 6 werd opnieuw een prima 5.5/9 gescoord. Een groot deel van de Belgen staat nog steeds met een plus-score en dat is een heel erg goed resultaat.

Hendrik Decrop is de laatste 2 rondes een klein beetje stilgevallen met een 0/2 en is teruggezakt naar een 3.5/6. Hij wordt met die score vergezeld door Nathan Guldentops, Stief Gijsen, Robin Leenaerts en Hanne Goossens. Met 3/6 vinden we Nils Nijs, Jason Vandenberghe en Pieter Reyniers terug. Michelle Gijsen heeft voorlopig het zwaarste tornooi met 2/6. Verslagen van onze begeleiders ter plaatse zullen zeker nog volgen.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.