Over zwarte donderdag en een 2/9

groepHet WK jeugd in Antalya kende op dag 6 voor het eerst een rampdag voor de Belgen. Na de euforie van de voorbije dagen was de 2/9 een grote teleurstelling, zeker als je kijkt naar de partijen: keer op keer zat er meer in en het besluit van de dag was: “Morgen gaan ze er allemaal aan”…

Zwarte donderdag

Donderdag beloofde een lastige dag te worden want het is de enige dag dat er twee partijen op het programma staan. Dit houdt in dat de spelertjes vroeg moeten gaan slapen en nog vroeger moeten opstaan. Misschien ligt het daaraan dat in de ochtendpartij nogal mager gescoord werd, 3/9 in totaal.

Onze koploper Hendrik voelde zich de hele dag niet zo lekker en had buikpijn. Nochtans kreeg hij een paar kansjes. Zijn tegenstander, een Rus, had duidelijk een gedegen voorbereiding gehad op deze partij en kon uiteindelijk de winst naar zich toehalen.

Jason en HendrikOok onze andere twee jongsten, Nathan en Jason, kwamen met lege handen terug. De partij van Nathan heb ik niet gezien maar hij vertelde dat z’n tegenstander sterk speelde. Bij Jason liep het anders, de opening was een beetje zoeken maar erna kwam hij duidelijk beter tot hij de cruciale fout maakte door een stuk niet te ruilen. Zijn tegenstander kreeg de kans tot een mooie combinatie en die miste hij niet.

Het slechte nieuws hield niet op toen ook Robin de duimen moest leggen. Hij was een cruciaal zetje vergeten uit de voorbereiding en ipv een briljante winst keek hij in een mum van tijd tegen een verloren stelling aan. Een gemiste kans.

Ondertussen had Nils gemakkelijk gewonnen, dat mag ook wel eens.

Broer en zus Gijsen kregen dezelfde opening tegen, het alom beruchte Russisch. Beiden probeerden een agressieve aanpak maar die bij Michelle had duidelijk meer succes dan bij Stief. Haar stukken overrompelden in een mum van tijd de zwarte koningstelling en daarna was het enkel puin ruimen. Mooi, hadden we geen agressievere aanpak beloofd in het vorige verslag?

Stief moest veel langer werken voor zijn punt, een klassiek eindspel van sterk paard tegen zwakke loper verliep niet zo eenvoudig maar een knullig manoeuvre van zijn tegenstander maakte het een stuk gemakkelijker.

Onze twee overblijvers Hanne en Pieter maakten er een uitputtingsslag van… zij het tevergeefs. Dat was voor Hanne zeker niet nodig, een geforceerd kwaliteitsoffer had haar twee vrijpionnen gegeven en mits een wat betere behandeling van deze pionnen was het waarschijnlijk winst ipv verlies geweest. Pieter begreep niet zoveel van de stelling die hij op het bord kreeg (dit zal hij niet graag horen). Zijn tegenstander van 2300 elo speelde als een eersteklas “woessie”, en Pieter was veel te sympathiek om zich daardoor te laten vangen.

Na regen komt zonneschijn…

Daar zaten we dan met bijna lege handen, maar geen nood. Veel verliezen heeft zo zijn voordelen. Laten we er enkele opnoemen: Van verliezen word je sterker en vooral in een toernooi met deze formule krijg je de volgende ronde een minder sterke tegenstander. Zoals het moet toonde onze delegatie de nodige veerkracht en scoorde een prima 5,5/9 in de middag.

pieter en robin met fezHendrik kon het opnieuw niet bolwerken, een beetje onnodig want hij kreeg voldoende kansen op minstens gelijk spel. Op de rustdag hebben we een dieet ingelast van het kaartspel Maffia en Bubble Trouble (zie google) om deze negatieve spiraal om te keren. Laten we toch niet vergeten dat 3,5/6 nog altijd meer dan de helft is en dus allesbehalve slecht!

Nils kreeg een sterke tegenstander, en die speelde het ook leep. Een systeem tegen het koningsindisch waarin zwart weinig tegenspel heeft kwam op het bord. Beetje bij beetje ging het bergaf, geen leuke manier om te verliezen. Ook Michelle moest de duimen leggen, haar Schotse tegenstandster haalde uiteindelijk de overhand.

Daarna hadden we genoeg slecht nieuws gehad en begon zowaar de goednieuwsshow!

Robin speelt hier prima en was eigenlijk nog ontevreden met zijn remise (met zwart) tegen zijn sterkere tegenstander. Als we de partij bekijken had hij wel gelijk, een andere keuze ging het een stuk kansrijker gemaakt hebben voor Robin.

Jason herpakte zich mooi na de nederlaag van die ochtend, met enkele frisse en creatieve ideeën speelde hij z’n tegenstander van het kastje naar de muur tot hij door zijn vlag ging. Nathan speelde heel sterk, met een diep idee won onverwacht de dame. Daarna ging het natuurlijk vlot.

Pieter houdt van uitputtingsslagen, deze middag was het weer van dat. Na de opening volgde een sprankelend initiatief. Pieter vond niet de snelste winstweg maar wat hij speelde was ook voldoende voor winst, alleen wat langer werken.

groepDe opmerkelijkste partij kwam nog van Stief. Tegen een sterkere tegenstrever bouwde hij met zwart een mooi initiatief op met enkele schijncombinatietjes. We hadden het al opgemerkt, eenmaal Stief het initiatief heeft is hij echt gevaarlijk. Zijn tegenstander had geen kans meer. Nice!

Vrijdag was het rustdag en zijn we op uitstap geweest naar het nabije Antalya. Een klapband in het doorgaan strooide bijna roet in het eten maar een half uurtje later konden we toch onze toch verder zetten. We besparen u alle details van het verdere verloop van de dag, maar laten chessbasegewijs toch enkele fotootjes na!

… en na zonneschijn komt regen…

Geen uitgebreid verslag maar we laten de stellingen voor zich spreken.

Nils (2106) – Atishay (1903) : 0-1
Fritz 10: +0,7 wit

Jussupow (2106) – Goossens (1837) : 1-0
Fritz 10: +0,7 zwart

Gijsen (2084) – Mustafaev (2275): 0-1
Fritz 10: +2,28 wit (wit moet Te4 of Df2 spelen geen g4?)

Vandenberghe – Velioniskis (1658): 0-1
Fritz 10: +4,28 wit

Ozcan – Reyniers (2024): remise
Fritz 10: +6,18 zwart

Leenaerts (2115) – Krstic (2358): remise
Fritz 10: +9,68 wit

Het is beloofd, morgen gaan ze er allemaal aan!!!

Drank

Coach Decoster doorstaat urinetest.

Baai

Baai van Antalya

Ruben Decrop

Ruben Decrop

De natuur

De ongerepte natuur

 1. wim
  wim25-11-2007

  r7

  Hendrik 0 (3,5)
  Nathan 1 (4,5)
  Jason 0 (3)
  Nils 0 (3)
  Pieter 0,5 (3,5)
  Stief 0 (3,5)
  Robin 0,5 (4)

  Michelle 0 (2)
  Hanne 0 (3,5)

 2. Paradijsvogel
  Paradijsvogel25-11-2007

  Prachtige verslagen, Tom en Frederic. Alvast een proficiat aan alle deelnemers ! We bewijzen dat we staan tussen al die mannen.
  En Roeban, die Fez mag je dus ook opzetten tijdens Brasschaat ;-p

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.