De eindbalans: missie geslaagd!

nils op prijsuitreikingAl het gediscussieer over het voorval met Nils Nijs heeft de aandacht van het schaken afgehouden. Hoewel het incident ook echt een discussie waard was en is, verdient dit wereldkampioenschap globaal gezien een prima beoordeling. De resultaten waren goed (7 van de 9 Belgen scoorden de helft of meer), iedereen is weer een ervaring rijker. Een uitgebreid eindverslag met nieuwe foto’s en de quotes van het tornooi (wie lijkt er op Sergio?)…

7 Belgen scoren helft of meer!

Het is weer voorbij, en we kunnen erg tevreden terugblikken op het voorbije toernooi. Uiteindelijk haalden we een fantastisch resultaat waarbij 7 van onze 9 spelers de helft of meer van de punten haalden. Ook Nils werd nog even in de bloemetjes gezet tijdens de prijsuitreiking.

Wij coachen (Ruben, Tom en ikzelf) kunnen onze spelers alleen maar feliciteren met hun inzet en het behaalde resultaat. Met 7 spelers die de helft of meer haalden is dit waarschijnlijk het allerbeste resultaat ooit door Belgen gehaald op een WK. Tom, de enige van onze delegatie die deelnam toen hij zelf jeugdspeler was, vertelde dat bij zijn deelname (en dit is slechts een goeie 10j terug) geen enkele belg de helft haalde!

Een erg hoopgevend resultaat wat alleen maar bewijst dat de begeleiding en opvolging van de jeugd, die begint bij de clubs zelf, er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan is. Daarnaast heb ik gemerkt dat alle deelnemers nog een ruime progressiemarge hebben, we kunnen met vertrouwen volgende deelnames tegemoet gaan.

Hanne Goossens en Robin Leenaerts zijn ‘beste’ Belgen

Hanne GoossensHanne en Robin haalden een mooie 6/11 en kunnen zich met die score de beste Belgen noemen. Beiden bewezen tijdens dit toernooi hun degelijkheid en weerbaarheid. Robin haalde de laatste twee partijen 2/2 tegen +2200 en bewijst hiermee dit niveau al voorbij te zijn. Hanne liet me een heel sterke indruk. Quasi nonchalant vat ze elke partij aan. De openingsfase heeft nog teveel gelijkenissen met gruyèrekaas maar eenmaal die fase voorbij is, is ze een gevaar voor iedereen.

Naast onze beide koplopers hebben we een peloton met 5,5/11 spelers. Onze twee jongsten Hendrik en Nathan bewijzen hiermee over het nodige talent te beschikken. HendrikVooral de start van Hendrik met 3,5/4 zullen we niet licht vergeten. Daarbij was het geleverde spel uitstekend. Nathan wierp zich midden het toernooi op tot sterkste belg met enkele prima resultaten tegen de sterksten van zijn reeks. Maar een toernooi van 11 dagen voor een 8/10 jarige is natuurlijk erg lang en dus is het wel te verwachten dat er ergens een terugval komt. Voor beiden komt het er nu op neer de opgedane ervaring goed te verwerken om zo een sterker en stabieler niveau te halen.

Pieter en Nils bevestigen ook hun status als jong, opkomend talent door dezelfde score neer te zetten.

Nils speelde constant licht boven de helft en slechts het reeds besproken incident zorgde ervoor dat hij wat terugzakte op het eind. Tellen we dat halve punt bij zijn score en tellen we ook nog eens dat andere halve punt bij van de laatste partij dan was Nils zowaar beste belg geweest met 6,5! (Tijdens de laatste partij kwam de arbiter Nils vertellen dat hij die middag de Fair Play-prijs in ontvangst zou krijgen, helaas net op het ogenblik waarop Nils eenvoudig een pion kon winnen in het eindspel. Nils miste en de partij werd remise.)

NilsMet zijn laatste partij bewijst Nils ook over voldoende veerkracht te bezitten. Velen zouden bij een soortgelijk incident de laatste partij kansloos verliezen, maar Nils deed nog zijn uiterste best om de partij te winnen. Zo’n winnaarsmentaliteit zien we graag!

Wat we overigens ook graag hadden gezien was de speech die Nils had voorbereid om te geven tijdens de prijsuitreiking toen hij de Fair Play-prijs in ontvangst mocht nemen. Helaas was dit door de organisatie niet voorzien. Tijdens deze prijsuitreiking werd Nils overigens alle eer aangedaan. Er werd kort uitgelegd waarom Nils de prijs kreeg, in elke sport zijn er deelnemers die hun eigen resultaat hypothekeren door eerlijk te zijn. De organisatie maakte ook publiekelijk hun excuses voor het gebeurde en Nils werd nogmaals de hand gedrukt door alle aanwezige topmensen van de fide.

Pieter kan tevreden terugblikken, met de helft bewijst hij zijn waarde. Ik hoop dat de soms schertsende opmerkingen in de analyse achteraf hun doel hebben getroffen. De dag dat Pieter zijn pionnenstelling gaat behandelen zoals deze het verdient (dwz met liefde en aandacht) zal hij pas echt goed zijn.

Stief haalde eveneens de helft van de punten. Bij zijn partijen was de marge tussen winst en verlies dikwijls heel nipt. Het is heel hoopgevend dat tegen hele sterke tegenstanders dikwijls vlotjes de betere stelling werd bereikt, een talent dat niet iedereen gegeven is.

Jason VdbJason haalde 4,5 wat heel goed is voor een eerste deelname aan een dergelijk evenement. Een korte blik op zijn partijen laat nog een ander aspect zien. Namelijk dat hij zijn partijen goed opzet en met originele ideeën afkomt. Nog een beetje groeien in de stellingen en de openingen die hij speelt. Het leergeld dat hier betaald werd zal op Belgische bodem wel snel terug verdiend worden!

Tot slot hebben we Michelle, 3,5 was waarschijnlijk wat onder de verwachtingen. Maar de trip naar Turkije zal haar wel veel bijgeleerd hebben. Te slap spelen levert op termijn maar weinig op en hier merkte ze toch dat een agressievere aanpak leuker is en ook nog punten oplevert.

We eindigen met enkele van de strafste uitspraken:

“In Turkey we have 32 etnics, we have many neighbours and with all of them we have troubles” – De gids tijdens onze uitstap naar Antalya.

Sergio“Is dat de broer van Sergio naast jou?” – Vraag van de passagier naast mij in het vliegtuig op de terugweg, wijzend naar Tom.

“They should invent a rule that before every game every player should go to the toilet” – Nils in gesprek verwikkeld met Camponanes, Makropoulos, Azmaiparashvili…

“Wat is Wikipedia?” – Vraag van Hanne (antwoord in koor: Zoek het op in Wikipedia!)

“J’étais perdu en quatre coups, quatre!” – Nathan na zijn partij voorlaatste ronde.

“Ik hou niet van kritiek op mijn partijen” – Dagelijkse uitspraak van Pieter na analyse met ondergetekende.

“Coach, Bubble Trouble is leuker dan schaken” – Stief na het ontdekken van Bubble Trouble.

“Mag ik op de laptop spelen?” – Vaak voorkomende vraag van Hendrik.

“Dit is de laatste keer dat ik het woord laptop of computer wil horen vandaag!” – Papa Ruben aan zoon Hendrik.

“Mag ik op de omputer spelen” – Spitsvondig antwoord van Hendrik na vorige uitspraak van papa Ruben.

“*##!?:{§µ[}]-à§!” – Nog niet gedefinieerde uitspraak van Nils tegenover Campomanes etc.

“Boe Camponanes, boe!” – Uitroep tijdens de prijsuitreiking van niet nader geïdentificeerde belg. (Neen, niet Nils)

“Ik zou graag eens een officiële partij tegen jou spelen” – Robin gericht aan ondergetekende op Zaventem.

“Een buzze is iets anders dan een bûzze, een bizze is nog iets anders, iemand enig idee wat een beuze is? Bv een beuzezet?” – Uittreksel uit de dagelijkse cursus westvloams.

“Laat mij raden, daar sta ik bekakt op” – Coach Ruben voor hij de genomen foto ziet (zie één vd vorige verslagen op deze site)

“Je travaille à Ixelles, Avenue Louise” “J’espère pas au numéro 245” – Gesprek met Patrick, papa van Nathan.

“I would like to thank my two coaches…” – Uittreksel uit de door Nils voorbereide speech.

“Sparkling water please?” “What???” “Water with bubbles” “What?!?” “Water with gaz!” “Ah, soda” – Gesprek met ober bij het bestellen van spuitwater/bruiswater/spa rood.

“Kijk! Justine Henin!!!” – Uitroep Tom in Zaventem toen ze ons op een halve meter passeerde.

certificaat

Het bewuste Certificaat

stief

Stief Gijsen

nathan en frederic

Nathan en uw verslaggever

Bubbles

Bubble Trouble 2

 1. scheven
  scheven30-11-2007

  Dit is de beste prestatie ooit van een Belgische delegatie op het jeugdwk. Een dikke proficiat dus aan de coaches en aan alle spelers.

 2. Theo
  Theo30-11-2007

  Well done! Congratulations!!!

  De toekomst ligt bij de jeugd. En onze schaakjeugd gaat er op vooruit! Goed bezig! Doe zo verder!!

  Theo

 3. Jan
  Jan01-12-2007

  De organisatie verontschuldigde zich dus in volle publiek voor het mistasten bij de partij van Nils. Mooi toch, want het protest van kleinere landen wordt wel vaker weggewuifd als een misplaatste poging om via decibels een beetje groter te lijken. Sterke prestatie van onze jeugd overigens, daar op het WK. Gezien de lopende machtsovername door een groeiende groep van goed opgeleide jeugspelers zat dit er al een tijdje aan te komen. We gaan nog mooie dingen zien!

 4. drinkeh
  drinkeh02-12-2007

  Knap gedaan iedereen, onze rode duivels zijn er niets tegen op internationaal niveau :p. Wel grappig is de bubble trouble-hype. Een jaar of drie geleden zat ik in een delegatie voor de Glorney & Faber cup. Er viel daar echter niets te beleven (geeneens tv op de kamer ofzo), tot we in een hoekje van de eetzaal 3 pc’s vonden met internet. U voelt het al aankomen: ook toen al werd meer gebubbletroubled dan geschaakt 🙂 .

 5. Wiebke
  Wiebke03-12-2007

  inderdaad,
  toen ik het bovenstaande artikel las, zei ik tegen mijn familieleden: zie je wel, zelfs Stief vindt het een leuk spelletje!

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.