Carlsen en Shirov demonstreren op de wereldbeker

CarlsenIn Siberië zijn ze intussen al aan de 8ste finales gekomen. De grote verrassingen kwamen van Nisipeanu en Cheparinov, die Ivanchuk en Mamedyarov elimineerden. In die achtste finales waren er 3 beslissende partijen. Vooral Carlsen en Shirov maakten indruk met erg instructief schaak. Carlsen toonde meesterlijke techniek tegen Adams en Shirov deed hetzelfde met zwart tegen Akopian…

Favorieten sneuvelen…

Aan verrassingen geen gebrek in Khanty-Mansiysk: zowel Radjabov, Grischuk, Ivanchuk en Mamedyarov zijn al uitgeschakeld. Die verrassingen zijn uiteraard niet allemaal zo verrassend als ze lijken. Grischuk moest zijn meerdere erkennen in Bareev, al jaren een ijzersterke grootmeester. Ivanchuk ging ten onder tegen Nisipeanu, een Roemeen die eerder al heeft bewezen een prima niveau aan te kunnen. Mamedyarov ten slotte ging eraan tegen Cheparinov en wie het internationale schaken een beetje volgt, weet dat ook dat geen toeval is. De second van Topalov zal in januari stilaan de grens van 2700 benaderen.

ZaalWel nog in het tornooi: Aronian, Svidler, Shirov, Adams, Carlsen, Ponomariov en Kamsky. Vooral Carlsen en Kamsky maakten zonder meer indruk. Zonder veel problemen wisten ze zich telkens te plaatsen voor de volgende ronde. Ponomariov tippen wij als iemand die het nog ver gaat schoppen dit tornooi. Hij stond in de eerste 2 rondes op de rand van de uitschakeling, maar is nu begonnen aan een stevige opmars en zijn niveau is stijgende. Zijn eerste wedstrijd in de 8ste fniales leverde ook meteen een overwinning op tegen de Indiër Sasikiran. Ook Aronian had totnogtoe geen problemen. Hij won de vorige editie van de wereldbeker. (foto officiële website)

Carlsen en Shirov geven les…

In die eerste ronde waren er 3 besliste partijen: Carlsen-Adams, Akopian-Shirov en Ponomariov-Sasikiran. De uitslag van die laatste kent u al, in de eerste 2 partijen demonstreerden Carlsen en Shirov prima techniek. Ze kregen stellingen op het bord die een droom zijn voor iedere lesgever.

Carlsen en Adams vochten een theoretisch duel uit, waarin Adams een pion geeft voor compensatie. Carlsen kwam echter met een heel origineel plan om het tegenspel van zwart te fnuiken. Kijk eerst eens naar de stelling en probeer een plan te bedenken voor wit.

Carlsen-Adams

Carlsen heeft wit en zijn strategie bestaat er simpelweg in te overleven. Hij heeft een pion meer en moet nu enkel de storm van de zwarte stukken overleven. Als dat lukt, staat de Noor gewoon een pion voor. Carlsen doet dat met het erg originele Pb3!! Het idee achter deze zet is niet de pion op d4 dekken, noch het veld c1 te überdecken (misschien ook), maar wel om zijn paard op het hoogst ongewone veld a1 te gaan zetten. Op die manier controleert hij het cruciale veld c2 en kan hij rustig beginnen met de consolidatie van zijn pion. Carlsen slaagt in zijn opzet om in de volgende stelling te komen.

Carlsen-Adams

Hier speelt Carlsen Lf1!? Op het eerste zicht een vreemde keuze, want Carlsen heeft zijn openingsstrategie gebaseerd op zijn pion meer én kan de pion ook verdedigen met Td1 (als het paard dan slaat op d4 volgt Lxf7 en Pc4 en de pion op b6 zal vallen omdat zwart iets moet doen aan zijn aangevallen paard op d4). Lf1 is een mooi voorbeeld van de kracht van het loperpaar. Adams neemt de pion, maar Carlsen oordeelde terecht dat de zwakte op b6 en de open stelling meer perspectief biedt dan het verdedigen van de d-pion. De Mozart van het schaken floot naar een eindspel en maakte het daar netjes af. Een erg instructieve partij!

Ook Alexei Shirov wist het oog van de toeschouwer wel te bekoren. Tegen Akopian volgt hij een leuk plan. Probeer het eerst eens zelf te vinden.

Akopian-Shirov

Shirov heeft met zwart net op e3 geruild en gaat nu verder met het verzwakken van de witte stelling. Hij speelt hier Pd4!! en na Dxa6 (inderdaad, het is een pionoffer) volgt hij met Pe2+ en Pxc3.

Akopian-Shirov

Shirov staat een pion achter, maar heeft 2 wezenlijke dingen bereikt: de witte pionnenstructuur is serieus aangetast, maar wat nog erger is, is dat het paard geen enkel nuttig veld kan bezetten. In principe zou het graag naar d5 springen, maar de pionnen op c3 en e3 verhinderen dat. GM Rogozenko omschrijft de stelling enkele zetten later al als “strategisch gewonnen” voor zwart. Mooi gedaan van Shirov!

Je kan meer vinden op de officiële site.

  1. Wim
    Wim04-12-2007

    Lees ook “Drie Paarden van Ree” over oa de partij van Carlson in Nrc-handelsblad:
    http://weblogs.nrc.nl/weblog/schaken/2007/12/03/drie-paarden-van-ree/

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.