Sinterklaas bezoekt jonge schakertjes…

SinterklaasDit weekend was de Sint en zijn zwarte piet op bezoek bij Promotie Jeugdschaak Vlaanderen. Hij stond vol bewondering voor de vele slimme kinderen en gaf zelfs een partijtje simultaan. Sinterklaas zou sinterklaas niet zijn als hij enkele leuke cadeautjes zou weggeven. Ook bij ons is hij langsgeweest en wat lag er in onze schoen? Een interview zowaar: wat vindt Sinterklaas eigenlijk van ons goddelijke spelletje? Een gastartikel speciaal voor de jongere schakertjes onder ons, die kans maken op leuke schaakcadeautjes…

Wij hadden het genoegen de Sint te mogen strikken voor een exclusief interview. Een gesprek over zijn vele werk, zijn passie voor schaken en het grote geheim. En zoals het een goede Sint past geeft hij zelfs wat cadeautjes weg voor de echte schaakliefhebber.

Schaakfabriek: Beste Sint, onze oprechte dank voor dit interview. We vallen maar direct met de deur in huis. U kan schaken!
Sint: Inderdaad. Het is al zeer lang een hobby van mij. Een zeer boeiend spel, hoor. Als een een iemand vraagt om een schaakspel dan kan ik dat feitelijk nooit weigeren!
Schaakfabriek: Schaakt U vaak ?
Sint: Toch zo vaak als ik kan, maar ik heb nog weinig gelegenheid om te schaken. En de pieten, mja, die kunnen het niet zo goed.
Zwarte Piet: (beetje bitsig). Ik schaak niet graag! Ik ga liever lopen.
Sint: Ja, mijn pieten moeten inderdaad meer aan hun conditie werken. Terwijl ik toch een zeer goed geheugen moet hebben om al de namen van de kinderen te blijven onthouden. En trouwens, die pieten doen altijd te gek als ze aan het schaken zijn.

SinterklaasSchaakfabriek: Dat begrijpen we. Hoe bent U feitelijk beginnen schaken.
Sint: Oh, dit gaat al zeer lang terug hoor. Toen ik rond 350 op pensioen ging als Bisschop van Myra werd ik aangesteld als, ja zeg maar, kinderambassadeur. Ik mocht dus veel reizen. En, op een dag reisde ik door een land met zeer veel slimme kinderen. Ik geloof dat het Perzië of Indië was. Ze vertelden met dat ze veel chaturanga speelden. En zo geraakte ik geïnteresseerd.

Schaakfabriek: Ja maar, Chaturanga is toch iets anders dan schaken!
Sint: Tuurlijk. Maar, ik zat toen met een echt probleem. Nu is er speelgoed in overvloed maar destijds was dat anders. Veel keuze had ik niet om uit te delen. Een tol, een pop, zo van die dingen. En toen ik chaturanga zag kreeg ik een reuze idee. Ik zou dat spel namaken en uitdelen aan de kinderen in Europa. En bovendien, als het lukte, zouden ze er slimmer van worden!
Schaakfabriek: En het was direct een succes ?
Sint: Neen verre van! We hadden allerlei problemen. Eerst en vooral kon niemand de naam onthouden. Tja, opschrijven hielp in die tijd ook al niet want men kon toen meestal niet lezen. We hebben dan wat aan de naam en de regels gewerkt en het nog even Shatranj genoemd (van het perzische woord Shah wat koning betekent). Uiteindelijk werd het Schaak.

Zwarte Piet: Maar daarmee waren niet alle problemen van de baan.
Schaakfabriek: Welke problemen waren er dan ?
Sint: (Sinterklaas wordt wat nerveus) Vooral technisch problemen in de productie van de olifanten. De lange slurf brak altijd af en dat was echt geen zicht! En het stuk viel altijd om. Bovendien kon niemand zich er iets bij voorstellen. Langs hier kende men geen olifanten. Er waren wel verhalen dat er olifanten gezien waren in de Alpen, maar dat was al zo lang geleden.

Schaakfabriek: Wacht eens even, U heeft toen de olifant moeten vervangen. (Sinterklaas wordt zeer nerveus).
Zwarte Piet: Ijdelheid is een hoofdzonde, Sinterklaas!
Sint: (met bevende stem) Ja piet, ik weet het.
Schaakfabriek: Sinterklaas, wat is er aan de hand ?
Sint: Dit is zeer vervelend voor mij. Ik was toen pas 500 jaar oud, nog jong en onbezonnen…
Zwarte Piet: En toen ook al een beetje ijdel. Heb je ooit Sinterklaas gezien met zijn haar in de war ? Hij verft het nu zelfs…
Sint: (Geïrriteerd) Ja maar, ik ben nu ook al veel ouder hé, en dat is omdat ik een voorbeeld moet blijven voor de jeugd.

Zwarte pietSchaakfabriek: Terug naar het schaken asjeblieft?
Zwarte Piet: Daar zit het hem juist! Dat was het begin van de ellende.
Sint: (met schroom)… Ik heb toen de olifant vervangen door mezelf: De bisschop. Fout natuurlijk, zoveel ijdelheid voor een Heilig man kan niet. Maar, toen we dat inzagen was het te laat. We hebben nog een doofpot operatie gehouden…
Zwarte Piet: We hebben toen nog geprobeerd om het te veranderen in zwarte pieten en de schuld op ons te nemen. Maar dit is niet helemaal gelukt. ’t is daarom dat ze in het Nederlands het over ‘de Loper’ en in Frankrijk over ‘le Fou’ hebben. Maar het kwaad was geschied. Het Engels wordt te veel gesproken.
Schaakfabriek: Oei!
Zwarte Piet: En daarmee konden ze daarboven niet lachen!
Sint: Neen. Ik werd verbannen naar het vagevuur.
Schaakfabriek: Een heilig man als U in het vagevuur!
Sint: Of toch bijna. Weet je wel hoe warm het is in Spanje ? En dan al dat werk om die cadeautjes tot bij de kinderen te krijgen. Het werk was erg zwaar. De stoomboot was toen nog niet uitgevonden, zie je?
Schaakfabriek: We zijn sprakeloos…
Sint: Ja, dat is het grote geheim van Sinterklaas. Ik ben er niet trots op. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat alle kinderen braaf en beleefd zijn.
Schaakfabriek: Men zou voor minder stoppen met schaken.
Sint: Ja, en dat heeft niet veel gescheeld. Een priester heeft me toen terug op het rechte pad geholpen. En, gelukkig heeft men daarboven ingezien dat het ‘erover’ was. Ik kreeg dus wat meer hulppieten.
Schaakfabriek: En zo ben je toch nog blijven schaken ?
Sint: Wel de pieten wilden niet, maar ik heb op de priester wat kunnen inpraten…
Schaakfabriek: Hoe moeten we je speelstijl omschrijven ?
Sint: Ik zou zeggen eerder romantisch. Feitelijk was er toen nog niet zoveel theorie over het schaken als nu. Je moest echt alles zelf uitvinden. Zo speelde mijn tegenstander echt altijd heel slecht in de opening. Weet je wel, met de a en h pion vooruit en dan met de torens naar buiten. Het is toch logisch dat je wat meer het centrum probeert te domineren, niet ?

Schaakfabriek: Zo is dat. Wat is er van die priester geworden ?
Sint: Wel, we werden zeer goede vrienden. Ik heb zelfs nog een goed woordje voor hem gedaan en hij is, net zoals ik, ook bisschop geworden. Hij heeft nadien nog zeer veel geschreven over schaak. Zeg maar dat hij een soort van theoreticus was ‘avant la lettre’.
Schaakfabriek: Hij moet jou wel dankbaar geweest zijn voor zoveel hulp.
Sint: Ja, maar ik had mijn lesje wel geleerd hoor. Op een dag kwam hij af en zei: “Ik ga deze opening uit dank de ‘Sinterklaasopening’ noemen.”
Schaakfabriek: Zeer mooi, maar ik geloof niet dat iemand deze kent hoor.
Sint: Natuurlijk niet! En ik wilde dat ook niet want na het vagevuur komt de hel! Ik heb toen gezegd: ‘Ruy jongen, laat dat maar. Noem het Spaans of zo…’

chessmasterDe Sint is genereus en geeft dank zij Ubisoft en Promotie Jeugdschaak Vlaanderen 4 Chessmaster Grandmaster Edition voor PC en 4 Chessmaster The Art of Learning voor Nintendo DS weg. Wil je kans maken op een spel, ga dan naar de site van Promotie Jeugdschaak Vlaanderen op http://www.jeugdschaak.be.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.