Berelovich leidt in het normentornooi in Eupen

BerelovichIn Vlaanderen werd er weinig aandacht aan gegeven, maar gisteravond is in Eupen een IM-normentornooi gestart. Enkele Grootmeesters (Berelovich, Petkov) nemen het op tegen de betere lokale spelers (Roeder, Philipowski, Hautot, Gulbas, …). Na de eerste ronde is al meteen een afscheiding ontstaan. Tornooifavoriet Berelovich staat als enige aan de leiding met 1/1. In Siberië zijn Carlsen, Shirov, Karjakin en Kamsky geplaatst voor de halve finales…

Wie volgt Komarov op?

Wat Inventi en de Brugse Meesters deden met hoofdzakelijk Vlaamse schakers, doet Rochade Eupen sinds vorig jaar ook met Waalse en Duitstalige spelers: Hautot, Gulbas, Ahn, Meessen en andere degelijke spelers krijgen de kans om te gaan voor een IM-norm.

Hautot-GulbasDe normenleveranciers van dienst zijn GM Berelovich (2595), GM Petkov (2510) en IM Roeder (2452). Zij zijn aangevuld met enkele “lokale” Eupense spelers, zoals de Duitser Philipowski (2280, ook in de Brugse Meesters deed hij mee), de jonge Christian Braun (2296) en Aleksej Litkow (2298).

Geen slecht deelnemersveld, maar het spreekt voor zich dat de toppers ook duidelijk topfavoriet zijn. Ook vorig jaar was dat het geval. Toen won GM Komarov (2540) voor GM Kovalev (2548). Beide heren verloren toen geen enkele partij en staken er toch wel met kop en schouders bovenuit. Als wij ons niet vergissen, werden er toen trouwens geen normen gescoord.

Topfavoriet meteen aan de leiding

Berelovich is duidelijk de elofavoriet en die rol maakte hij in de eerste ronde meteen waar. Als enige won hij zijn partij, met wit tegen Philipowski. Berelovich koos voor het Alapin-systeem in het siciliaans en kreeg al snel een prima stelling tot de bom barstte op zet 22.

1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.c3 d5 4.exd5 Qxd5 5.d4 e6 6.Be3 cxd4 7.cxd4 Nf6 8.Nc3 Qd6 9.a3 Be7 10.Bd3 O-O 11.O-O b6 12.Qe2 Bb7 13.Rad1 Rac8 14.Bb1 Rfd8 15.Rfe1 a6 16.Bg5 g6 17.Ne4 Nxe4 18.Qxe4 Bxg5 19.Nxg5 Kg7 20.Ba2 Rc7 21.Qh4 h6

Berelovich-Philipowski

Berelovich kiest voor het verpletterende 22. Nxe6! en krijgt een prima stelling. fxe6 23.Rxe6 Qf8 24.Qg3 Re7 25.Qxg6+ Kh8 26.Rxc6 Bxc6 27.Qxc6 Re2 28.Rf1 Rc8 29.Qxb6 Rxf2 30.Qxa6 Rcc2 31.Bd5. Verbazend genoeg is de stelling helemaal niet meer zo duidelijk als een 10-tal zetten geleden. Philipowski is na enkele onnauwkeurigheden van Berelovich ontsnapt aan de snelle nederlaag en had misschien nog wel kansjes. Helaas voor de jonge Duitser blundert hij hier fameus.

Berelovich-Philipowski

Qf4??? en de zwarte koning wordt in het nauw gedrongen na 32.Qa8+ Kg7 33.Qg8+ Kf6 34.Qf7+ Kg5 35.h4+ Kg4 36.Bf3+ Rxf3 37.gxf3+ Kg3 38.Qxf4+ Kxf4 39.Rf2 Rc4 40.Kg2 Rxd4 41.Re2 1-0

Alle andere partijen eindigden op remise. Vooral voor de jonge Christian Braun is dat een goed resultaat, met zwart tegen IM Roeder. Roeder verbruikte te veel tijd in de opening en miste het sterke Lg4 op de 24ste zet. Het ploeggenoten-duel Hautot-Gulbas was de te verwachten salonremise en ook Ahn en Meessen maakten zich niet moe, ondanks enkele interessante momenten. Zo speelde Ahn een nieuwtje op de 15de zet (in dezelfde stelling die Karjakin en Alekseev in Siberie op het bord kregen).

Litwak-PetkowVeel meer strijd was er in Litwak-Petkow. De GM kon met zwart makkelijk winnen, maar zette in 1 zet een +6 om in een gelijke stelling. Een grote blunder die hem niet alleen de stelling, maar ook het volle punt kostte. Petkow probeerde nog 70 zetten en had zelfs nog kunnen verliezen. Remise was de uitslag, na een strijd die tot na middernacht geduurd heeft.

Zo eindigt deze eerste dag in Eupen met 4 remises en 1 winstpartij. Speel hier alle partijen van de eerste ronde na. Wij danken Victor Schleck voor de foto’s en het partijmateriaal.

Shirov maakt indruk

Nog kort wat internationaal nieuws, want in Siberie zijn al 3 van de 4 halve finalisten bekend. Alexei Shirov maakte korte metten met Jakovenko door ook met zwart te winnen. 2-0 na een opvallend eenzijdige strijd. Carlsen moest remise spelen en dat was er aan te zien: heel droog, maar heel degelijk verdedigde hij zijn stelling. Gata Kamsky is de derde gelukkige. Hij won erg knap van Ponomariov en speelt stilaan op zijn oude niveau. Heel sterk. Karjakin leek goed op weg om Alekseev het vuur aan de schenen te leggen, maar die laatste hield een ogenschijnlijk moeilijke stelling verrassend snel remise. In de tie-breaks was Karjakin te sterk met wit. Met een originele slotcombinatie matte hij Alekseev. De eerste partij was op remise geëindigd. Karjakin door en sommigen dromen al van een finale Karjakin-Carlsen (of net Shirov-Kamsky).

 1. Schleck Victor
  Schleck Victor09-12-2007

  Hallo Jan,

  in 2006 scoort WGM Ilaha Kadimova en IM Norm

 2. Volg je neus
  Volg je neus09-12-2007

  Ook ik droom van een finale Karjakin-Carlsen, waarin Karjakin de Noor verslaat 🙂 Oké, Carlsen speelt attractiever, maar die jongen heeft al veel te veel media-aandacht gehad, in tegenstelling tot Karjakin (die nochtans jonger was toen hij GM werd, eerder in de A-groep van het Corus geraakte en daar enorm goed presteerde…)

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.