Halve finales beginnen met remises

KarjakinCarlsen stelde Kamsky voor weinig moeilijkheden, terwijl Shirov een pionnetje meer niet kon uitbuiten tegen Karjakin. Morgen zullen Kamsky en Karjakin met wit voor de finale kunnen spelen. In Eupen was er gisteren veel strijd, zelfs in het GM-duel tussen Berelovich en Petkov. De enige titelloze speler, Braun, won zijn partij tegen FM Litwak…

Zullen Karjakin en Kamsky hun witvoordeel uitbuiten?

Dat is de vraag die ons rest na de eerste halve finalepartij. Carlsen probeerde erg verrassend een zeldzame variant van het Schots uit, maar bereikte er weinig mee. Remise was dan ook een logische uitslag. Shirov-Karjakin was interessanter. De ouderdomsdeken won een pionnetje en probeerde te profiteren van de gunstige stand van zijn koning (die na tegengestelde rokades mogelijk iets meer kansen kon bieden dan de andere koning). Het bleek echter maar een schijnvoordeeltje, want Karjakin hield het al bij al vlot remise.

Kamsky en Karjakin zijn die eerste halve finale dus prima doorgekomen en kunnen morgen met wit hun plaats in de finale proberen vast te leggen. Vooral Kamsky zal er waarschijnlijk volop voor gaan, omdat de jonge Carlsen zich totnogtoe heel erg sterk toonde in de rapidpartijen.

Braun staat aan de leiding

BraunChristian Braun is de enige titelloze speler in het normentornooi in Eupen. Hij speelde vandaag met wit tegen FM Litwak. De partij ging gelijkopgaand met kansen aan beide zijden, zeker nadat Litwak de stelling verscherpte na zo’n 15 zetten. Een blunder van Litwak in tijdnood deed de stelling in Braun’s voordeel evolueren. Hij won met een simpele matdreiging.

Gulbas-Meessen was een Franse opening waar beide spelers nogal onverwacht al na 7 zetten uit hun voorbereiding waren.  Meessen bood daarop vrij snel remise, maar Gulbas besloot door te spelen en wel met een vrij bedenkelijk manoevre (Ta1, cfr. pgn-bestand). Moedig, maar niet zo slim, want Meessen trok het voordeel naar zich toe en maakte het uiteindelijk droogjes af met een typisch zetje:

Gulbas-Meessen

… g4!! en na Pxg4 volgt Dh1 en na fxg4 komt Le4+ en als wit niets doet neemt zwart op f3 en zakt de stelling ook in elkaar. Gulbas gaf op.

PhilipowskiIn Philipowski-Ahn werd de witspeler al snel in het nauw gedreven, wat hem ertoe aanzette een stuk te offeren. Weliswaar zonder echt veel compensatie. Ondanks een kort moment van spanning zette Ahn het voordeel om in winst. De andere 2 partijen waren ook remise. Vooral bij Hautot-Roeder was dat jammer. Hautot had 3 pionnen geofferd en de stelling was erg explosief toen beide heren besloten niet te veel risico te nemen. Remise.

Petkow-Berelovich gaf gelukkig geen salonremise en de stelling stevende af op een eigenaardig einde. Een tamelijk ingewikkelde ruiloperatie gaf Berelovich een toren en 2 paarden tegen de dame. De partij eindigde op remise in een vrij onduidelijke stelling.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.