Christian Braun scoort IM-norm

BraunHet is gebeurd: het normentornooi in Eupen heeft zijn naam alle eer aangedaan. Christian Braun is erin geslaagd om een IM-norm te scoren dankzij een overwinning op GM Petkow, die voorlopig teleurstelt. Dat is niet alles, want zelfs Martin Ahn en Cemil Gulbas komen nog in aanmerking voor een norm. Braun staat nu ook alleen aan de leiding. In Siberië  heeft Gata Kamsky de tweede partij gewonnen. Hij neemt daarmee een goede optie op de titel…

2/2 en 5.5/7 verzekeren Braun een IM-norm

Christian Braun is dé verrassing van het tornooi in Eupen. Na zijn winst tegen de arme Philipowski in ronde 6, moest ook GM Petkow er gisteren aan geloven in ronde 7. Diens agressieve aanpak tegen een konings-indiër resulteerde in een scherpe, maar moeilijke stelling. Petkov, die last heeft van een verkoudheid maar voornamelijk in slechte vorm is, ging in de volgende stelling in de fout.

Petkow-Braun

25. Thg1? en Braun gaat verder met Txg3 26. Pxg3?(nu komt Lf4 in de stelling) Dxh4 27. Lxh7 Lf4 en wit geeft op. Een pijnlijke nederlaag voor Petkow en een droomzege voor Braun, die daarmee een IM-norm scoort.

Het tornooi in Eupen zal erg blij zijn met deze tweede norm in twee jaar tijd. Vorig jaar haalde ook WGM Kadimova een norm (dit als correctie op een eerder artikel waarin gesteld werd dat er vorig jaar geen normen gescoord werden).

GulbasEn wie weet houdt het daar niet op, want er komen nog 2 spelers in aanmerking voor de norm. Cemil Gulbas remiseerde gisteren tegen Berelovich (na een eeuwig schaak op de dame) en won eergisteren van Petkow. Die prima 1.5/2 is goed voor een 4.5/7. Martin Ahn heeft momenteel 4/7 na winst tegen Litwak. Dat Ahn zo hoog staat is des te verrassender omdat de brave man overdag gewoon gaat werken wat zijn spel zeker zal beïnvloeden. Beide spelers moeten 5.5/9 halen om de norm te scoren.

Een kleine domper op Ahn’s prestatie was zijn nederlaag tegen Mathias Roeder in ronde 6. Het was Roeder’s eerste overwinning. “Ik wil altijd winnen”, zei Roeder nog voor het tornooi, maar hij is toch niet in goede doen. In ronde 7 ontsnapte hij uit de handen van Rudolf Meessen. Je kan hier alle partijen bekijken mét korte commentaren.

De stand na ronde 7:
1. Christian Braun : 5,5
2. Aleksandar Berelovich : 5
3. Cemil Gulbas : 4,5
4. Mathias Roeder : 4
5. Martin Ahn : 4
6. Stephane Hautot : 3
7. Rudolf Meessen : 3
8. Vladimir Petkov : 2,5
9. Alekseij Litwak : 2
10. Robert Philipowski : 1,5

Kamsky neemt de leiding

De finale van de wereldbeker loopt over 4 partijen. De eerste eindigde op een billijke remise. Kamsky had zich prima voorbereid en slaagde erin Shirov op te vangen. Remise was dan ook het logische resultaat. De tweede partij bracht meer spektakel. Kamsky koos met wit voor een rustige variant van het Siciliaans, maar de stelling werd al snel aartsgevaarlijk. De Amerikaan won een pion, maar gaf er 2 in ruil voor een sterke vrijpion. Die bewees zijn nut, want Kamsky dwong Shirov in een spinnenweb waar de zwarte koning niet meer uitraakte zonder kleerscheuren op te lopen. Knappe overwinning van Kamsky.

GM Rogozenko, die de partijen van het wk analyseert voor Chessbase, vond gisteren een ongelooflijke uitweg in de tie-breakpartij tussen Karjakin en Shirov. Na 49 zetten werd de partij in deze stelling remise gegeven.

Karjakin-Shirov

De opgave zou in de boekjes luidden: zwart aan zet wint in 208. Jawel, volgens de tablebases is deze stelling gewonnen in 208 zetten. Zoals Rogozenko ook aangeeft in zijn analyse, vraagt hij zich af of de 50-zettenregel hier van toepassing kan zijn of niet. De partij zou in ieder geval tot winst leiden voor zwart na 240 zetten! Een opmerkelijke stelling…

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.