Ringoir stunt tegen GM Reinderman

RingoirIn het Harmonie-tornooi in Groningen heeft onze landgenoot Tanguy Ringoir voor een grote verrassing gezorgd in de eerste ronde. Hij won met wit tegen de sterke GM Dimitri Reinderman (2510). Ook de tweede ronde ging prima, want de remise tegen IM Hoffman (2471) is een mooi resultaat. In het Russische kampioenschap is Morozevich aan een comeback begonnen…

Het tornooi in Groningen is intussen een jaarlijkse traditie en wordt al voor de 7de keer georganiseerd. Er zijn 2 groepen (A-groep, +2100 en een B-groep, -2100), aangevuld met een minigroep waarin groepjes van ongeveer 40 spelers in 5 ronden proberen te winnen.

De A-groep heeft dit jaar een sterke Griekse invloed, want de top-3 van de deelnemerslijst zijn Grieken: GM Banikos (2591), GM Halkias (2589) en GM Mastrovasilis (2559). Zij worden aangevuld met voornamelijk Nederlandse GM’s en IM’s. Grootmeesters Nijboer, Ernst en Reinderman zijn de meest bekende namen.

RingoirIn de A-groep speelt 1 Belg mee, Tanguy Ringoir. Het jonge talent uit Geraardsbergen kreeg de eerste ronde meteen een serieuze klepper over de vloer: GM Reinderman. Ringoir speelde een open Siciliaan (volgens de verslaggever van de officiĆ«le website was dat de eerste keer) en kwam in een typisch Sveshnikov-duel terecht: scherpe varianten waarin beide vleugels van het bord optimaal gebruikt werden. Reinderman won een pionnetje, maar had zelf ook enkele serieuze zwaktes en na onnauwkeurig spel slaagde Ringoir erin om die pion terug te winnen. Toen Ringoir erin slaagde zelfs een pion voor te komen leek een stunt in de maak. De Nederlandse GM hoopte nog op eeuwig schaak-kansen, maar de techniek van de jonge Belg was in orde. Het was Ringoir’s eerste overwinning op een GM van dat niveau.

Een stunt van formaat en zulke uitslag zorgt er meteen voor dat de tweede ronde opnieuw een zware loting gaf: IM Hoffman (2471). Met zwart hield Ringoir de stelling op remise. Vandaag komt de derde 2400+ op bezoek: IM Wouter Spoelman.

De tweede ronde werd trouwens ontsierd door, opnieuw, een gsm die afging. De Afrikaan Simutowe was het slachtoffer van dienst. Een grappige anecdote was dat hij na zijn ontgoocheling te hebben verbeten doodleuk vroeg waar hij zijn belkrediet kon opladen. Je kan alle partijen downloaden en bekijken op de website van het tornooi.

Morozevich antwoordt met 2/2

GrischukAlexander Morozevich, samen met Svidler de grote favoriet in het Russische kampioenschap, was het kampioenschap gestart met een teleurstellende 0.5/2. Daardoor stond hij een punt achter op de leiders, waarvan Grischuk (foto chessbase) de bekendste naam is.

Die scheve situatie werd in ronde 3 en 4 vakkundig recht gezet. Eerst moest Tomashevsky eraan geloven en daarna was Moro met zwart te sterk voor Rychakov. Grischuk en co remiseerden, waardoor Moro plots mee aan de leiding staat. Zo snel kan het gaan.

Ronde 4 kende een merkwaardige evolutie. Op de 6 borden waren 4 partijen beslissend en in al die partijen was het zwart die aan het langste eind trok. Daarmee is het winstpercentage voor zwart dit tornooi groter dan voor wit en dat is zelden vertoond op een tornooi van dit niveau.

Er zijn nog 5 leiders met 2.5/4: Tomashevsky, Morozevich, Grischuk, Vitiugov en Amonatov. Verder in de stand volgt Svidler op een half punt en Jakovenko (die andere 2700+) op een vol punt.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.