Kersttornooi in Brugge breekt record met 286 deelnemers

Arno BomansHet laatste tornooi van de criteria was opnieuw een overdonderend succes. Met 286 schakertjes werd een record gebroken en het succes van de criteriumformule nogmaals bevestigd, ondanks het feit dat in deze editie geen volwassenen mochten meespelen. De elitegroep werd gewonnen door een superdegelijke Arno Bomans, die Florian Pierard, Roel Hamblok en Adrian Roos achter zich hield. Hij wint daarmee ook een mooie geldprijs en het jaarcriterium. In de andere reeksen was het razendspannend…

Arno Bomans troeft de favorieten af

Een van de dingen die de vernieuwde criteria boeiend maakten, was de aanwezigheid van volwassen spelers in de open groep. In Brugge werd echter door plaatsgebrek beslist om geen volwassenen toe te laten en de reeks te beperken tot de -20-jarigen. Dat leidde tot enkele misverstanden bij volwassenen die dachten dat ze wel konden meespelen. De vermelding op de affiche gaf het nochtans juist aan (“geboren na 1987”), maar de andere criteria – waar de ouderen wel mee konden spelen – zorgden waarschijnlijk voor de verwarring (ook wij hadden de affiche niet goed gelezen).

De voet van PhilipHet maakte het tornooi er niet minder aantrekkelijk op. De elitereeks had 2 grote favorieten met Roel Hamblok en Adrian Roos. Florian Pierard, Arno Bomans en Philip Cornelissen zouden hen op papier voor problemen moeten stellen. Die laatste was echter al uitgeteld voor het tornooi daadwerkelijk begonnen was. Cornelissen werd in het balletje trap voor het tornooi onderuit gelopen. Hij werd door zijn Limburgse begeleiders Luc Cornet en Geert Meekers naar de speelzaal gedragen, waar snel een salonremise werd besloten zodat Philip naar het ziekenhuis gebracht kon worden. Daar bleek het allemaal wel mee te vallen en na de forfait van de 2de ronde speelde de Overpeltenaar de resterende rondes gewoon mee zodat hij zijn eerste dag nog kon eindigen met 1.5/3.

De verrassing van die eerste dag was de kleine Waal, Florian Piérard. Hij startte, samen met Adrian Roos, met een mooie 3/3. Roel Hamblok en Arno Bomans, die onderling remiseerden, volgden op een half punt. Piérard stuntte in ronde 1 van dag 2 door Adrian Roos te kloppen. Een vervelend verliespunt voor Roos, die heel de partij had gedomineerd maar na die nederlaag een wisselvallig einde kende. Hij won nog wel van Hamblok, maar legde dan de duimen tegen Arno Bomans en Corentin Vermeiren.

Pierard-BomansArno Bomans was samen met Piérard aan het knokken voor de overwinning. Beiden startten ze met 5/6 aan de laatste ronde. Bomans won met een gelukje van Niels Ongena, terwijl Piérard volop voor de aanval koos tegen Roel Hamblok. Diens positie leek hopeloos, maar door de tijdnood van Piérard wist hij zich te redden en sleepte een remise uit de brand. Dankzij dat halve punt wint Arno Bomans verrassend én verdiend het kersttornooi van Brugge. Hij is de enige speler met 6/7. Bomans zou een ideale wereldtopper zijn: hij speelt veel remises maar verliest dan ook heel erg weinig en slaat toe waar nodig. De Humbeeknaar is ook de eindwinnaar van het criterium en van de 150 euro.

 1. Arno Bomans 6/7
 2. Florian Piérard 5.5/7
 3. Roel Hambok 5/7
  Corentin Vermeiren
 4. Philip Cornelissen 4.5/7
 5. Adrian Roos 4/7

Devriendt en Schuurbiers vechten het uit bij de -16, Schaeken wint (weeral) de -14

Sander DevriendtBij de -16 hadden 3 spelers het maximum na dag 1: Jason Vandenberghe (die enkele reeksen hoger speelde dan zijn leeftijd), Robin Devogelaere en Sander Devriendt. Devogelaere was de eerste die moest afhaken. Hij kreeg een 0.5/3 te slikken en verdween van de koppositie. De andere 2 remiseerden, maar toen Vandenberghe verloor van Wouter Schuurbiers ging de strijd tussen Devriendt en die laatste. Devriendt hield de balans in de stelling en scoorde het nodige halve puntje. Met 6/7 was hij de overduidelijke winnaar bij de -16, goed voor 70 euro.

 1. Sander Devriendt 6/7
 2. Wouter Schuurbiers 5.5/7
  Jason Vandenberghe
  David Roos
  Quentin Van Thillo
 3. Sigiswald Barbier 5/7

De -14 is al heel het jaar een one-manshow en daar bracht deze editie weinig verandering in. Yordi Schaeken was al zeker van de eindoverwinning in het criterium en zette die overwinning nog wat kracht bij. Wouter Ghyselen was de enige die hem het vuur aan de schenen kon leggen, maar in het onderlinge duel toonde Schaeken zich de beste. Pieter Saligo werd derde en was de enige die een halfje van de winnaar kon afnemen.

 1. Yordi Schaeken 6.5/7
 2. Wouter Ghyselen 5.5/7
 3. Pieter Saligo 5/7
  Cedric Maenhout
  Sander Vandevenne

Lars Swijsen verrast bij de -12, De Vleesschauwer bevestigt bij de -10 en Demarré heerst bij de -8

TodtsVan de 286 deelnemers zijn de jongste reeksen het best vertegenwoordigd. 47 spelertjes bij de -8 (scheidsrechter Benny Todts had er zijn handen vol mee, foto), 59 bij de -10 en maar liefst 63 bij de -12. Schaken en de criteria blijken heel erg populair bij de jonge schakers.

Nathan Gullentops was de overduidelijke favoriet bij de -12. Lange tijd speelde hij die rol perfect (5/5) tot hij botste op Reinaert Verstraeten. Daardoor kwamen meerdere spelers in aanmerking voor de eerste plaats. Verstraeten zelf, Lars Swijsen, Mathias Lootens, Joris Verhelst, Nathan Gullentops en Yannick Dorr stonden allen aan kop met 5/6.

Toppers bij de -12In de bijzonder spannende laatste ronde wisten Swijsen en Dorr onder grote publieke belangstelling hun toppers te winnen tegen respectievelijk Verstraeten en Verhelst terwijl Lootens en Gullentops de punten deelden (foto). Daardoor bleven 2 spelertjes over: Swijsen en Dorr. Swijsen wint het tornooi op scheidingspunten. Reinaert Verstraeten wint het criterium.

Bij de -10 leken 2 spelers weg te lopen met de eerste plaats. Ben Tuerlinckx en Maarten De Vleesschauwer hielden elkaar perfect in evenwicht: een onderlinge remise en voor de rest allemaal winstpartijen zorgden voor een gedeelde leiding met 7.5/8. In de laatste ronde liet Tuerlinkcx zich echter verrassen door Vincent Ayla. De Vleesschauwer won wel en had zo zelfs nog een vol punt meer dan zijn concurrenten. Hij wint ook het criterium, voor Thienpondt en Tuerlinckx.

De -8 werd autoritair gewonnen door Thomas Demarré met 8.5/9, anderhalf punt meer dan zijn concurrent Arthur Ingelaere. Die laatste miste geen enkel criteriumtornooi en won de regelmatigheidsprijs met verve, voor Arno Sterck en Vadim Jamar.

Je kan alle uitslagen en de eindstand vinden op de site van de Criteria. Meer foto’s vind je hier.

 1. Roel H
  Roel H31-12-2007

  De stelling van Pierard leek de laatste ronde indrukwekkend, maar wit heeft nooit meer dan licht voordeel gehaald, in de eindstelling was het zelfs -1.17 voor zwart..

 2. tom vananderoye
  tom vananderoye31-12-2007

  -1,17? waw…

 3. Wouter G.
  Wouter G.31-12-2007

  …en in de partij tussen Yordi Schaeken en ikzelf was het heel de tijd een gelijke stelling tot in tijdnood Yordi won door in de pionnenrace (toevallig) met schaak te promoveren…

 4. Roel H
  Roel H31-12-2007

  – staat eigenlijk gewoonweg voor voordeel voor zwart.. en + uiteraard voor wit

 5. tom vananderoye
  tom vananderoye31-12-2007

  Roel H: weet ik wel, maar vond je tijdens de partij hetzelfde als de computer? want achteraf is het natuurlijk makkelijk met het siciliconen beest in aanslag

 6. Roel H
  Roel H31-12-2007

  Op het begin leek het wel indrukwekkend, maar ik voelde me nadien ook wel solide, had geen zwaktes en wit kon zijn paard niet activeren, dus ik had altijd een stuk meer in de verdediging.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.