Aronian en Carlsen nemen de leiding

CarlsenLevon Aronian en Magnus Carlsen hebben een vervolg gebreid aan hun successen van de eerste ronde. Aronian won met zwart van Gelfand na een interessant duel waarin tijdnood en voorbereiding belangrijke factoren waren. Carlsen won met wit van Eljanov na een erg lang en strategisch gevecht. Beiden staan nu samen aan kop. Schaakfabriek interviewde vandaag Aronian maar ook de leider van de C-groep, de Italiaanse jongeling Fabiano Caruana en die weet heel goed wat hij wil: in de A-groep spelen…

Aronian: “Nu dacht ik wel na op belangrijke momenten”

De eerste trends in Wijk Aan Zee zijn gezet en een van de grote winnaars van de eerste twee rondes is de Armeen Levon Aronian. Na zijn gelukkige overwinning tegen Topalov maakte hij vandaag een nieuw slachtoffer: zijn vriend Boris Gelfand, van wie hij nooit eerder won. Een complexe stelling leverde Aronian een groot tijdsvoordeel op. Het gevolg was een blunder van Gelfand waarna Aronian zijn tweede volle punt meteen binnenhaalde.

SF: “Levon, gisteren zei je dat je erg slecht speelde. Hoe ging het vandaag?”
Aronian: “Veel, veel beter en gelukkig maar. Het was een complexe stelling, maar ik denk dat het altijd wel ok was voor mij.”
SF: “Gisteren zei je ook dat je je tegenstander nog niet kende, maar vandaag leek je toch wel prima voorbereid. Na 15 zetten had je nog maar 4 minuten nagedacht en had je al een uur meer op de klok”
Gelfand-AronianAronian: “Ja, dat klopt. Ik had deze stelling goed geanalyseerd. Ik wist gisteravond niet meteen tegen wie ik vandaag moest spelen, maar deze opening had ik op voorhand al gepland om tegen Gelfand te spelen. Hij speelt het immers zelf met zwart en ik ook met wit en ik vond het interessant om de mogelijkheden eens te bekijken. Nu, het liep niet zo geweldig, want plots was ik mijn voorbereiding vergeten na zijn zet e4. Uiteindelijk waren er enkele belangrijke tactische trucjes wardoor hij de stelling wilde vereenvoudigen. Dat was cruciaal want mijn d-pion was oppermachtig en in zijn tijdnood blunderde hij ook nog eens.”
SF: “Eigenlijk heb je vlotjes gewonnen”
Aronian: “Inderdaad. Ik heb niet veel moeten doen om deze partij te winnen. Dat was wel handig en speciaal ook, want ik won nog nooit van Gelfand. Het is dus echt wel een meegenomen punt.”
SF: “Je weet toch dat iedereen jou nu als topfavoriet zal zien, zeker nu je anderhalf punt voorstaat op de elofavorieten.”
Aronian: (lacht) “Het is echt nog te vroeg in zo’n lang tornooi. Er komen nog veel cruciale partijen aan, dus ja, ik weet dat ze dat gaan zeggen, maar nee, het is echt nog veel veel te vroeg.”Aronian
SF: “Op het WK in Mexico maakte je geen al te beste beurt. Heb je iets veranderd ten opzichte van dat tornooi?”
Aronian: “Neen, toch niet. Ik heb wel iets veranderd ten opzichte van mijn partij tegen Topalov van de eerste ronde. Nu denk ik namelijk wel na op de cruciale momenten. Die nonchalance wil ik niet te veel meer zien bij mezelf.
SF: “Iets heel anders. Net als gisteren sta je weer in een kraaknet kostuum voor mij. Vind je dat belangrijk?”
Aronian: “Toch een beetje. Dresscode kan nooit kwaad. Ik probeer er in ieder geval netjes uit te zien.”
SF: “Jouw Armeense collega en vriend Sargissian heeft vandaag voor de simpele oranje trui gekozen”.
Aronian: (lacht) “Ja, maar hij is ziek en wou gewoon iets warms aandoen”.
SF: “Ik heb geen domme vragen meer. Bedankt!”

Je kan de analyse van Aronian op de persconferentie bekijken op Chessvibes. De Armeen leek lange tijd op weg om alleen eerste te komen, maar Magnus Carlsen zag dat anders. Hij stond heel de partij zeker niet beter, maar toen Eljanov iets te veel wilde, nam hij zelf het heft in handen. Zijn stukken werden geactiveerd met een pluspion als gevolg. Carlsen maakte het goed af. Onze gokchinees zit er voorlopig mooi op met zijn voorspelling.

Radjabov houdt Kramnik af, Mamedyarov doet hetzelfde met Anand en Topalov en Ivanchuk houden de bordjes in evenwicht

De elofavorieten hadden vandaag opnieuw geen simpele dag. Topalov en Ivanchuk probeerden wel wat leven in de stelling te brengen, maar uiteindelijk werd de balans tussen beiden nooit echt gebroken. Chucky had wel een pionnetje meer, maar dat was lang niet genoeg om echt voor het volle punt te spelen. Anand kreeg wel kansen tegen Mamedyarov, maar die verdedigde erg nauwkeurig. Het toreneindspel dat volgde werd vlotjes op remise gehouden. De Azeri was duidelijk opgelucht met zijn resultaat.

KramnikDe langste partij was die tussen Kramnik en Radjabov. Kramnik kwam iets te laat en vroeg zich af of het zijn horloge was dat fout stond of de scheids de rondes te vroeg had laten beginnen (foto). Blijvende schade was er niet en de partij begon zoals verwacht en gehoopt: Radja speelt altijd koningsindisch. Dat Kramnik zijn tegenstander is, maakt daarbij blijkbaar niets uit. Een interessant theoretisch gevecht ontstond, waarin Kramnik uiteindelijk een pion won. Het eindspel was echter heel erg moeilijk. Zo moeilijk zelfs dat Kramnik, een betere eindspelspeler vind je niet, het niet kon omzetten in een vol punt.

De uitslagen van groep A:

L. van Wely – J. Polgar ½-½
V. Topalov – V. Ivanchuk ½-½
B. Gelfand – L. Aronian 0-1
P. Leko – M. Adams ½-½
M. Carlsen – P. Eljanov 1-0
V. Anand – S. Mamedyarov ½-½
V. Kramnik – T. Radjabov ½-½

Caruana: “Ik wil over 2 jaar in de A-groep spelen”

In de B-groep heeft niemand nog het maximum van de punten. Cheparinov, Harikrishna, Stellwagen, Bacrot, Short en Smeets hebben allen 1.5/2. De meest opvallende partij kwam van Nigel Short, die met wit zijn Evans-gambiet nog eens bovenhaalde om Erwin L’Ami te verslaan.

CaruanaIn de C-groep zijn er wel nog spelers met 2/2 en een van hen is de elofavoriet Fabiano Caruana. Caruana is nog maar 15 jaar en is de jongste en sinds kort ook de sterkste grootmeester die Italië momenteel kent. Hij maakte in 2007 furore door het sterke tornooi van Vlissingen te winnen (voor onder andere Kasimdhzanov, Tiviakov en Krasenkow) en werd nog niet zo lang geleden ook Italiaans kampioen met 10/11. Door het wegvallen van Miroshnichenko (die zijn visum niet op tijd in orde kreeg) is hij plots de eerste geplaatste speler van de C-groep. Tot onze grote verbazing spreekt Caruana geen Italiaans, maar wel vloeiend Engels, een gevolg van zijn opvoeding in de VS. Caruana werd immers geboren in Miami en is enkel van afstamming Italiaans.

SF: Dag Fabiano, het gaat prima met je zou een mens zeggen”
Caruana: “Klopt, de condities zijn hier prima en ook mijn spel loopt zoals gewenst. Gisteren had ik wat moeite, maar vandaag kwam ik op bekend terrein en haalde ik het punt vlot binnen. Het is altijd belangrijk om een tornooi als dit goed te starten en deze 2 overwinningen zullen me vertrouwen geven voor de rest van het tornooi. Het is ook erg speciaal om hier te spelen. Je zit dichtbij al die echte wereldtoppers zoals Kramnik, Anand en Topalov. Enkel de wind valt hier wat tegen, die is serieus fel.”
SF: Hoe kijk je aan tegen het feit dat je als 15-jarige hier plots top-seed bent?
Caruana: “Wel, er zijn hier veel jonge spelers die dikwijls ook nog eens underrated zijn. Voor mij verandert er eigenlijk bijna niets. Ik had het wel niet verwacht. Ik voel helemaal geen druk. Ik zal gewoon spelen en zien wat er gebeurt.”
SF: Hoe kijken oudere en meer ervaren spelers naar jou als jonkie?
Caruana: “Ik weet het niet, maar ik denk dat het tegenwoordig steeds normaler wordt. Carlsen was enkele jaren geleden nog een uitzondering, nu zijn er steeds meer heel jonge spelers die meedoen met de betere schakers. Ik denk dus dat ze ons steeds meer als normale tegenstanders zien, even sterk als andere.”
SF: Je zei daarnet dat je het leuk vindt om zo dicht bij Kramnik en dergelijke te kunnen spelen. Zie je jezelf snel competitief worden op hun niveau?
Caruana: “Zeker. Ik hoop volgend jaar al een rating rond de 2650 te hebben en dan kan ik zeker meespelen met de B-groep en als ik wat geluk heb kan ik misschien zelfs in de A-groep spelen. Ik denk trouwens dat ik dit jaar al in de B-groep had kunnen meedoen. Het zou zwaar zijn, maar ook erg interessant.
SF: Wijk Aan Zee probeert altijd jonge talenten te lanceren. Carlsen won hier ook ooit de C-groep en dat was het begin van een veelbelovende carrière. Spiegel je je daaraan?
Caruana: Zeker en vast. Ik denk dat ik over 2 jaar in staat zou moeten zijn om mee te doen met de wereldtop. Als ik hard blijf werken en veel speel ben ik ervan overtuigd dat ik daarin zal lukken. Ik zal succesvol zijn, daar geloof ik echt rotsvast in.”

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.