Van Wely stunt tegen Topalov

Van WelyOnze gokchinees krijgt voorlopig lik op stuk van de Nederlandse nummer 1 want na eerdere goede prestaties heeft Loek Van Wely vandaag een kers op zijn taart gezet: Hij won met wit van Topalov na een prima partij. Ook Polgar en Kramnik wonnen, zodat Carlsen en Aronian (die in het onderlinge topduel remiseerden) er wat concurrentie bij krijgen. In de B-groep heeft Cheparinov keihard teruggeslagen en de C-groep wordt nu geleid door Braun…

Van Wely zorgt voor de stunt van de dag

Loek Van Wely toont al heel het tornooibegin een prima vorm. Tegen Kramnik was het nog niet echt duidelijk, maar Polgar en Radjabov werden gedomineerd in de vorige rondes. Vandaag won Van Wely net als gisteren tegen Radjabov opnieuw een kwaliteit. De situatie was voor Topalov echter een stuk moeilijker dan voor Radjabov gisteren. De Bulgaarse favoriet kon de stelling niet verdedigen en start met een magere 1/4. Een uitstekende prestatie van Van Wely.

Ook de topper tussen de leiders Carlsen en Aronian draaide rond een kwaliteit: Aronian offerde er eentje voor compensatie. De witte stukken van Carlsen kwamen moeilijk tot coördinatie en de Noor besloot uiteindelijk eeuwig schaak toe te laten. Remise.

PolgarHet spektakel was nog niet gedaan, want Judith Polgar en Boris Gelfand verzorgden de show voor de talrijke toeschouwers. Gelfand ging niet in op een herhaling van zetten en kwam uiteindelijk in tijdnood. “We dachten allebei dat we een goede stelling hadden”, zei Polgar achteraf op de persconferentie. Gelfand vond de juiste voortzetting niet en verloor de partij. Ook hij moet tevreden zijn met een magere 1/4, iets wat de immer solide Israëliër zelden overkomt.

Een van de langste partijen van de dag kwam van Vladimir Kramnik. Hij won vandaag met wit van Eljanov en deed dat op zijn Kramniks: een piepklein strategisch voordeeltje werd omgezet in een pion en het daaropvolgende toreneindspel was gesneden koek voor de Russische nummer 1. Hij bewees nog maar eens zijn uitstekende techniek en nadert tot op een half punt van de twee leiders, Carlsen en Aronian.

De uitslagen van groep A:

L. van Wely – V. Topalov 1-0
B. Gelfand – J. Polgar 0-1
P. Leko – V. Ivanchuk ½-½
M. Carlsen – L. Aronian ½-½
V. Anand – M. Adams ½-½
V. Kramnik – P. Eljanov 1-0
T. Radjabov – S. Mamedyarov ½-½

Cheparinov toont weerbaarheid

HarikrishnaGisteren verloor topfavoriet Ivan Cheparinov nog verrassend van Jan Smeets, maar vandaag stond de secondant van Topalov opnieuw scherp. In een aanvallende partij veegde hij Nepomniachtchi compleet van het bord. De enige andere beslissende partij in de B-groep kwam van Harikrishna. Hij won van Wouter Spoelman, maar had daar ontzettend veel werk aan. Harikrishna komt zo wel op gelijke hoogte van Smeets en Bacrot.

Uitslagen van Groep B:

N. Short – H. Koneru ½-½
G. Sargissian – E. L’Ami ½-½
I. Cheparinov – I. Nepomniachtchi 1-0
M. Krasenkow – J. Smeets ½-½
E. Bacrot – S. Movsesian ½-½
P. Harikrishna – W. Spoelman 1-0
Y. Hou – D. Stellwagen ½-½

Braun blijft enorm sterk presteren in de C-groep

De Duitse IM Arik Braun zal een GM-norm scoren, dat lijkt nu al vast te staan. Hij won in zijn eerste 4 rondes 4 keer en staat toch wel verrassend alleen op kop. De ambitieuze elofavoriet Caruana moest vandaag zijn eerste halfje afstaan in een stelling die kansen bood. Pontus Carlsson staat derde met 3/4.

Uitslagen van Groep C:

I. Krush – E. Grivas 0-1
F. Caruana – D. Reinderman ½-½
P. Carlsson – D. Ruijgrok 1-0
A. Braun – M. van der Werf 1-0
J. van der Wiel – Z. Peng ½-½
S. Li – P. Negi 0-1
A. Ushenina – F. Nijboer 0-1

  1. Wesley Bielen
    Wesley Bielen17-01-2008

    Toch spijtig om te zien dat Magnus in zijn partij het niet aandurfde om Txa6 te spelen op zet 35. Risicovol maar met winstkansen.

    Daar moet hij toch voor gaan als je beseft dat Arionan waarschijnlijk zijn grote concurrent gaat zijn voor de titel in Corus.

  2. Wesley Bielen
    Wesley Bielen17-01-2008

    Aronian dus …

  3. Theo
    Theo17-01-2008

    KingLoek, we love you!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.