Radjabov springt naar de leiding

Radjabov Teimour Radjabov is de grote winnaar van ronde 5 geworden. Hij sloeg toe met zijn stilaan gevreesde koningsindiër om Pavel Eljanov te verslaan. Door de remises van Aronian en Carlsen tegen respectievelijk Anand en Ivanchuk komt Radjabov mee op kop met 3.5. Ronde 5 is misschien ook een belangrijke ronde voor Veselin Topalov: hij herstelde zich na 2 nederlagen en kan eindelijk beginnen met zijn traditionele comeback…

Radjabov schittert opnieuw met het Konings-Indisch

Iedereen die het tornooi van Wijk Aan Zee vorig jaar gevolgd heeft, zal zich de fenomenale start van Teimour Radjabov herinneren. Hij zorgde toen voor een ravage door met zwart de ene partij na de andere te winnen. Wat nog opvallender was, was dat hij dat deed met de Koningsindische opening. Kasparov maakte indertijd ook furore met die variant, maar stopte met het spelen ervan en verklaarde dat het Konings-Indisch toch niet helemaal gezond kon zijn.

Het werd nog regelmatig gespeeld, maar op topniveau werd de variant sindsdien niet meer vaak gebruikt. Behalve door Teimour Radjabov. Hij speelde vorig jaar zonder uitzondering de zogenaamde dubieuze variant en boekte succes na succes. Tot op de dag van vandaag blijft de jonge Azeri die opening hanteren en voorlopig zijn er nog geen echt grote kraken in zijn systeem te vinden. Af en toe verloor hij wel eens, maar de resultaten leken niet specifiek beïnvloed door de openingskeuze.

EljanovOm een niet zo’n lang verhaal nog minder lang te maken: vandaag was het Eljanov die Radjabov uitdaagde op zijn favoriete terrein. De uitdaging werd niet zo succesvol. Radjabov nam snel controle over de stelling en kon met een doelgericht schijnoffer de stelling naar zich toe trekken. Een knappe prestatie van de Azeri en waar hij vorig jaar na zijn partijen altijd meteen van het toneel verdween, nam hij nu wel de moeite om zijn partij uit te leggen op de persconferentie. Je kan het filmpje bekijken op Chessvibes.

Mamedyarov wint met verrassende opening

Wie ook een speciaal openingsverhaal heeft, is Shaq Mamedyarov. Mamedyarov heeft in deze editie van Corus al enkele keren opvallende keuzes gemaakt in de beginfase: zijn e4 verraste ondermeer Carlsen (weliwaar zonder succes) en vandaag koos hij voor 1. e4 c5 2. b3!? … De man in vorm Loek Van Wely reageerde vastberaden en beide heren maakten er een ingewikkeld potje van. Toen de Shaq zijn attack stilaan kracht won en een toren van het bord verdween, was het pleit snel beslecht.

TopalovMamedyarov herstelde zich flink en ook Veselin Topalov deed dat. De Bulgaar was vreselijk gestart met 2 nederlagen, maar kon zich vandaag optrekken aan het feit dat zijn tegenstander Boris Gelfand met hetzelfde probleem kampte. Het was Topalov die de klus klaarde en Gelfand al zijn derde nederlaag toediende.

Uitslagen:

S. Mamedyarov – L. van Wely 1-0
P. Eljanov – T. Radjabov 0-1
M. Adams – V. Kramnik ½-½
L. Aronian – V. Anand ½-½
V. Ivanchuk – M. Carlsen ½-½
J. Polgar – P. Leko ½-½
V. Topalov – B. Gelfand 1-0

Bacrot doet prima zaak in B-groep

Ook in de B-groep was het een belangrijke dag. Tornooifavoriet Cheparinov verloor namelijk van Erwin L’Ami terwijl zijn concurrent Etienne Bacrot opnieuw won en nog wel tegen Jan Smeets, die mee vooraan stond. De Fransman staat nu met 4/5 alleen eerste. In de C-groep veranderde er weinig: Braun en Caruana remiseerden, Braun blijft alleen leider met 4.5/5.

Uitslagen B:

D. Stellwagen – N. Short ½-½
W. Spoelman – Y. Hou ½-½
S. Movsesian – P. Harikrishna ½-½
J. Smeets – E. Bacrot 0-1
I. Nepomniachtchi – M. Krasenkow ½-½
E. L’Ami – I. Cheparinov 1-0
H. Koneru – G. Sargissian ½-½

Uitslagen C:

F. Nijboer – I. Krush 1-0
P. Negi – A. Ushenina 1-0
Z. Peng – S. Li ½-½
M. van der Werf – J. van der Wiel ½-½
D. Ruijgrok – A. Braun ½-½
D. Reinderman – P. Carlsson 1-0
E. Grivas – F. Caruana ½-½

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.