Aronian slaat terug met winst tegen Radjabov

AronianHet was koppenlopen vandaag in Wijk Aan Zee. Het grote aantal toeschouwers genoot met volle teugen van enkele prachtige duels. Vooral de overwinning van Levon Aronian tegen Teimur Radjabov mocht er zijn. De topper van de dag was die tussen Topalov en Carlsen, waarbij Topalov drukte maar niet kon winnen. Meer zelfs, “It seemed like he played to lose the game”, zo reageerde Carlsen achteraf. Een verslag met reacties van Aronian, Anand en Carlsen…

Aronian: “Ik was extra gemotiveerd omdat hij een half punt meer had”

Ronde 7 was een van de drukst bezochte speeldagen totnogtoe. Zowel de publieksruimte als de perszaal zat stampvol. Als je in de speelzaal de partijen wilde volgen, lukte dat enkel nadat je je door de menigte had gewrongen.

Al die mensen waren er wel met reden: Levon Aronian-Teimour Radjabov was immers een beladen duel. Enkele maanden geleden zei de Azeri namelijk “I hate all Armenians”, een uitspraak die hij rap terug inslikte, maar die niemand vergeten was. Aronian werd uiteraard geconfronteerd met dit randverhaaltje, maar reageerde diplomatisch: “Ik ben extra gemotiveerd vandaag, maar gewoon omdat mijn tegenstander een half punt meer heeft in de stand.”

Aronian op persconferentieDe partij bracht wat we ervan verwachtten: Aronian zette Radjabov’s konings-indisch om in een Benoni. Een knappe strijd met een instructief plan voor wit leverde Aronian een pion op. Radjabov had geen verhaal en toen tijdnood alles nog wat versnelde, gaf de Azeri er de brui aan. De partij was de partij van de dag en Aronian legde alles uit in een geanimeerde persconferentie, waar een aandachtige Nigel Short geregeld in tussenkwam.

Aronian was uiteraard erg tevreden met zijn zege, vooral na de erg pijnlijke nederlaag tegen Kramnik gisteren. “Gisteren had ik nooit mogen verliezen, want dat eindspel was theoretisch remise. Tijdnood nekte me toen, dat was wel echt balen. Maar het pluspunt is dat ik dat gevoel al wat begin te kennen en ik was echt geconcentreerd vandaag”, vertelde hij na de partij aan Schaakfabriek.

Anand: “Ik kreeg een déja-vu”

Dé topfavoriet voor dit tornooi, Vishy Anand, speelt voorlopig een anoniem tornooi. Eén nederlaag tegen Radjabov en enkele ongeïnspireerde remises waren onvoldoende voor de Indiër. Vandaag ging het opnieuw niet zoals gewenst tegen Judith Polgar. “10 jaar geleden verloor ik in exact hetzelfde type stelling van Judith. Ook in de 6de of 7de ronde, ook in deze opening. Het was echt een déja-vu”, legde Anand uit. “Polgar had meerdere mogelijkheden om prima te staan, maar ze wou het te snel forceren. Toen ging ze fout en kon ik counteren en zelfs winnen. Gelukkig voor mij”, was de nummer-2 eerlijk.

Topalov-CarlsenDe topper van de dag was echter Topalov-Carlsen. Voor de jonge Noor was dit de eerste échte grote test van het tornooi en hij doorstond die met heel veel bloed, zweet en tranen. “Ik moest heel de partij verdedigen, echt niet leuk, maar op het einde dacht ik dat ik nog kon winnen en toen ik dat dacht, zette hij me bijna mat”, lachte Carlsen. “Het leek wel alsof hij verliesvarianten voor zichzelf zocht op het einde. Maar remise is goed voor mij”, aldus Carlsen. Zijn commentaar vatte de partij goed samen. Topalov drukte en stond beter, maar stootte telkens op een stevige verdediging.

Een andere topper was Ivanchuk-Kramnik, maar daar viel weinig te beleven of zoals een toeschouwer in de analysezaal liet ontvallen (wij excuseren ons voor het woordgebruik): “Daar krijg je ook geen stijve plasser van”. Diezelfde fan vroeg zich ook af hoe het ging met zijn landgenoot Loek Van Wely. King Loek had een matige stelling omgezet in een voorsprong van 2 pionnen tegen Pavel Eljanov. Helaas voor de Nederlander stond zijn koning niet gunstig opgesteld waardoor het toch nog remise werd. De andere spektakelpartij kwam van Adams en Mamedyarov, die opnieuw met een erg gekke opening voor de dag kwam (een Spanjaard met f6-Ph6 en Pf7). Toch drukte hij naar het einde toe en werd het laat in de avond remise.

Uitslagen:

P. Eljanov – L. van Wely ½-½
M. Adams – S. Mamedyarov ½-½
L. Aronian – T. Radjabov 1-0
V. Ivanchuk – V. Kramnik ½-½
J. Polgar – V. Anand 0-1
V. Topalov – M. Carlsen ½-½
B. Gelfand – P. Leko ½-½

Movsesian haalt Bacrot bij

MovsesianSergey Movsesian is een beetje onopvallend naar de bovenste regionen van de stand geklommen. De Sloveen won vandaag van de Nederlandse topper Daniël Stellwagen. Dat liep niet makkelijk, maar Movsesian is in vorm en benutte zijn kansen goed. Door de snelle remise in L’Ami-Bacrot komt Movsesian naast Bacrot aan de leiding met 5/7. De verrassing van deze speeldag kwam van het kleine Chineesje Hou Yifan. Zij won na een spectaculair duel van de verrassing van deze B-groep, Jan Smeets. Bacrot en Movsesian hebben al een punt meer dan Stellwagen, Smeets, Short en Harikrishna.

Uitslagen:

W. Spoelman – N. Short ½-½
S. Movsesian – D. Stellwagen 1-0
J. Smeets – Y. Hou 0-1
I. Nepomniachtchi – P. Harikrishna ½-½
E. L’Ami – E. Bacrot ½-½
H. Koneru – M. Krasenkow 1-0
G. Sargissian – I. Cheparinov ½-½

In groep C is alles terug open nadat Grivas korte metten maakte met leider Braun. Caruana won en komt terug aan de leiding. Hij en Braun hebben 5/7.

P. Negi – I. Krush 1-0
Z. Peng – F. Nijboer ½-½
M. van der Werf – A. Ushenina 0-1
D. Ruijgrok – S. Li ½-½
D. Reinderman – J. van der Wiel ½-½
E. Grivas – A. Braun 1-0
F. Caruana – P. Carlsson 1-0

Korchnoi en Timman starten met overwinningen

KorchnoiVandaag begon een nieuw tornooi in Wijk Aan Zee: de “Honorary group”, die bestaat uit oude wereldtoppers die nu nog eens geëerd werden: Portisch, Ljubojevic, Timman en Korchnoi vechten het in 6 ronden uit. De oude garde maakte er een heus spektakel van. Ljubojevic ging de iets te scherpe kant op tegen Timman en verloor uiteindelijk na een boeiend duel. Korchnoi speelde een thematische partij die zo in de lessenreeks “Minoriteitsaanval” kon belanden. Korchnoi won een pion en ook de match.

Geef een reactie

Je moet aangemeld zijn om een reactie te geven.